Orbán Viktor: Az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált

2021. június 07. 21:10

Az európai baloldal, élén a német baloldallal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot – írta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szamizdat 9. című közleményében.

2021. június 07. 21:10
null

„Most azért támadják Magyarországot, mert nem volt hajlandó egy politikai súlyt és komolyságot nélkülöző közös nyilatkozatot aláírni Hongkong ügyében” – közölte a kormányfő a Miniszterelnöki Sajtóiroda által az MTI-hez eljuttatott dokumentumban. „Így volt, s ha százszor terjesztik is be újra, századszorra is ez lesz az eredménye” – jegyezte meg.    

Orbán Viktor közölte: Magyarország álláspontja szerint véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki.    

„Megértjük, ha bármely tagország hazai, belpolitikai okokból egy olyan papírt akar felmutatni, amin az EU logója látható. De ennek is van határa. Az utóbbi években ez a belpolitikailag motivált, közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált. Ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre – és Kína esetében ez történt –, a kilencedik is gúnykacajt vált ki.

– fogalmazott. A miniszterelnök kiemelte: ideje volna, hogy a nyilatkozattermelő külpolitikai bürokraták helyett végre Európa valódi vezetői, a külpolitika valódi formálói, vagyis az állam- és kormányfők kézbe vegyék a nagy stratégiai kérdéseket, ahogyan ez legutóbb az Európai Tanács ülésén Oroszország esetében történt.    

„Ami Európa Kína-politikáját illeti, véleményünk szerint meg kell előzni, hogy újra hidegháborús politika és kultúra alakuljon ki a világpolitikában” – írta. Hozzátette:

a hidegháború újraindítása ellentétes Európa, Közép-Európa és Magyarország érdekeivel is.    

Nekünk fejlődésre, zöld és digitális fejlődésre van szükségünk. Együttműködésre, beruházásokra, kereskedelmi és kulturális tudományos kapcsolatokra van szükségünk, nem pedig bojkottokra, szankciókra, leckéztetésre és kioktatásra” – közölte a kormányfő.    

Magyarország, ahogyan eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz a nemzetközi együttműködés fejlesztése érdekében.    

„Az Európai Unió alapszerződéseiben garantált jogainkkal élni fogunk, a lojális együttműködés elve szerint járunk el, és Európa külpolitikai súlyának és tekintélyének helyreállításáért fogunk dolgozni. Támogatjuk az Európa stratégiai szuverenitásának és autonómiájának kialakítását célzó kezdeményezéseket. Ehhez először is meg kell fékeznünk az európai baloldal külpolitikai ámokfutását” – zárta közleményét Orbán Viktor miniszterelnök.

(MTI)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 452 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
998877
2021. június 08. 10:20
Orbán Széchenyi után a legnagyobb magyar. Isten áldja.
Megtalálta
2021. június 08. 10:18
Sem az Európai Parlamentre, sem az Európai Bizottságra nincs semmi szükség a továbbiakban. A föderális Európai Egyesült államok pedig soha nem fog megvalósulni. Nem azért, mert Orbán nem akarja, hanem mert a németek, meg sokan mások sem akarják. (Németeknek lényegében addig érdeke, amíg a kezükben van Brüsszel póráza)
flesh ripper
2021. június 08. 09:39
A régmúlt történelmi korszakokban is többször előfordult, hogy tömeges téboly hatalmasodott el a hatalmasok fejében: egymásra zúdították a seregeiket, a szerencsétlen tömegeket, népeket, nemzeteket. Mindenki megőrült, ész nélkül, veszett, ámokfutó, önpusztító módon irtották egymást, magukat, a józanság, a higgadtság, a jóérzés, az empátia, az együttérzés teljesen eltűnt a világból, helyette vak- és tévhitek, förtelmes babonák, gyanakvás, rettegés, gonosz varázslatok uralták az emberiséget. Most is ilyesmit tapasztalhatunk. Ahogyan egykor, a járványszerű téboly, az eszeveszett rombolás közepette, mindig, most is akadnak tiszta fejű, józan és erős egyéniségek, akik kimondják: "LEGYEN ELÉG!" "Legyünk emberek!" "Hallgassunk a józan eszünkre, saját jól felfogott érdekeinkre!" "Hessentsük el a szemünket takaró vérködöt és koromfelhőket!" "Legyen világosság!" Manapság az egyik ilyen kimagasló, tiszta fejű, józan és erős egyéniség, a mi miniszterelnökünk, Orbán Viktor!
Ferer
2021. június 08. 09:31
Szarul élek, kevés a pénz drága a kaja!! Inkább a gazdasági válságot old meg te Orbán kiskiraly. Bár valsagkezeleshez nem értesz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!