Máriapócs, Torda és a karikás ostor lettek az új Hungarikumok

2021. június 22. 14:53

Hungarikum lett a máriapócsi nemzeti kegyhely és búcsú, az 1568-as vallásszabadsági törvény, a karikás ostor, továbbá 11 új elemmel bővült a Magyar Értéktár – jelentette be a Hungarikum Bizottság keddi ülése utáni sajtótájékoztatón Budapesten az agrárminiszter.

2021. június 22. 14:53
null

Nagy István szerint a Hungarikumok Gyűjteménye olyan elemekkel gyarapodott, amelyre a magyarság mindig büszke lehet. Máriapócs a leglátogatottabb kegyhelye az országnak, évente több mit félmillióan keresik föl, II. János Pál pápa is meglátogatta. A település templomát 2005-ben Erdő Péter budapest-esztergomi érsek nemzeti szentéllyé nyilvánította – tette hozzá.    

A tárcavezető szerint az erdélyi Tordán 1568-ban tartott országgyűlés olyan törvényt hozott, amely az akkori Európában példátlan mértékben biztosította a vallásszabadság jogát, és évszázadokra biztosította a békés felekezeti együttélést.    

A karikás ostor – mint fogalmazott – a magyar népművészet kiemelkedő értékeként, a pásztorművészet jeles hagyatékaként került a Hungarikumok Gyűjteményébe. Kidolgozására a készítőik különös gondot fordítottak, ezért vitathatatlanul helye van a nemzeti értékek között – indokolta a döntést.    

Nagy István abban bízik, hogy a hungarikumok nyilvántartása erősíti a nemzeti önazonosságot, és a magyar közösségek összetartását.

Az értékmentés a jövő alapja, és a hungarikumpályázat népszerűsége is jelzi, hogy a 21. században ez egyre fontosabb – hangsúlyozta. A Magyar Értéktár bővítését a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos ismertette. V. Németh Zsolt a közölte, hogy a Hungarikum Bizottság döntése alapján egyedi elbírálás nélkül része a Magyar Értéktárnak a Magyar Örökség Díj kitüntetettjeinek lezárt életműve, az uniós oltalom alatt álló, földrajzi árujelzővel rendelkező termékek és az EU által elismert hagyományos különleges termékek.

Kiemelkedő nemzeti értékké lett továbbá a magyar citera és citerajáték, a Kárpát-medence hagyományos fejfái, a székelykapuk, a Rákóczi-túrós, a tokaji írótábor, a teqball, a szentkirályi ásványvíz, valamint a Zema porcelánékszer. A miniszteri biztos szerint a korábbiakhoz hasonlóan a Magyar Értéktár új elemei is egyedi, vonzó magyarságképet jelenítenek meg. Kiválasztásuk fontos szempontja, hogy ne csak a magyarság múltjára, hanem a jelenére is utaljanak – tette hozzá.

(MTI)

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2021. június 24. 00:10
Pista! Jó miniszter,jó képviselő vagy, de nagyon ideje lenne körölnézned a városodban.Sajnos jónéhány olyan alakot támogatsz akik nem érdemlik meg,és tudatosan lejáratnak téged. Jól dolgozol miniszterként és képviselőként is de valami nagyon nincs rendben a körzetedben mert egyértelműen vesztésre állsz.Jó lenne ezt felfognod, és tenni ez ellen valamit.
Performan
2021. június 23. 12:12
Jót tenne a falunak egy átnevezés: Máriapócs - Máriapöcs. Ömlene a Soros pénz.
hatvanas
2021. június 23. 11:56
Nagy Pál "Az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra stb. romokban, kedvenc kormányunk pedig ezekre a baromságokra költi a pénzünket." A te agyad is romokban, arra is ráférne egy kis pénz. De hát az is baromság lenne. Most mi legyen? (Apropó, "pénzünk"! Fizetsz te egyáltalán adót?! A NAV már a betegeket is sarcolja?!)
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. június 23. 06:41
Antimagyarok megint nyígnak, hogy mernek a gójok építkezni, fejlődni, parazitákat kirekeszteni?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!