Napokon belül eldobhatjuk a maszkot

2021. június 30. 22:28

A szerdai adatok szerint nagyon közel járunk az 5,5 millió beoltotthoz, amely cél elérése esetén megszűnik a kötelező maszkviselés.

2021. június 30. 22:28
null

A szerdai adatok szerint eddig 5 486 514 magyar embert oltottak be koronavírus ellen, ez pedig azt jelenti, hogy napokon belül elérjük az 5,5 milliós átoltottsági határt. Mindez azért lényeges, mert a kormány ehhez köti bizonyos védelmi intézkedések – például maszkviselési kötelezettség – megszüntetését.

A kormányzati honlapon megjelent tájékoztatás szerint  a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. 

az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, így az élet fokozatosan visszatérhet a normális kerékvágásba” – olvasható a közleményben.  A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelenik meg a Magyar Közlönyben.    

Kiemelték:

5,5 millió beoltott után a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés,

nem kell maszkot hordani a közterületeken, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára nem tiltható meg – hívták fel a figyelmet.

További könnyítést jelent, hogy

védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátóhelyekre, a szálláshelyekre,

a szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.    Megszűnnek az üzletekre vonatkozó tíz négyzetméterenkénti vásárlói korlátozások, valamint a vásárlók közötti távolságtartási szabályok is.    

Négyszáz fős lakodalmat is lehet rendezni

A családi események, magánrendezvények esetén az 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.  A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás, és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet azokon részt venni.

Hangsúlyozták:

a 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken. 

Hozzátették: az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására. A tájékoztatás szerint a korlátozások feloldásánál a kormány figyelembe vette a korábbi nemzeti konzultáció eredményét, a magyar emberek véleményét a lépcsőzetes újraindításról. 

A közleményben felhívták a még be nem oltottak figyelmét, hogy a vírus továbbra is terjed Európában, és még jelen van Magyarországon is, és betegség ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. Kiemelték: mindenki számára továbbra is nyitva áll a www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló. 

(MTI)

Kép:Stefan Sauer / DPA / AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. július 01. 07:31
Egyébként beteg dolog az oltottak számához kötni bármit is, hiszen az oltás eszköz és nem cél. Az is jó, hogy oltás nélkül lehet nyaralni, zárt helyre menni, de a szabadtéri rendezvénye nem. Logikus
Notfunny
2021. július 01. 07:21
A maszkot viszont lehetőleg ne a földre dobjuk, ha már nincs szükségünk rá - ahogy a fotó sugallja!
Pierre
2021. július 01. 03:31
kabare ez az orszag. A propaganda hivatal folyton felrugja a tudomanyos alapu hozzaallast.
cutcopy
2021. július 01. 01:26
"eddig 5 486 514 magyar embert oltottak be koronavírus ellen, ez pedig azt jelenti, hogy napokon belül elérjük az 5,5 milliós átoltottsági határt." Én az optörzs helyében nem mondanám meg hogy már elértük, azt mondanám sajnos csak 5 499 999 ember vette fel az oltást, így nem lesz maszklevétel, ekkor feltehetően egyszerre több tízezren regisztrálnának..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!