Kormányinfó: 5,5 millió beoltottnál megszűnik a maszkhasználat, védettségi igazolvány nélkül lehet éttermekbe menni

2021. június 24. 10:03

Még 55 ezer vakcinát kell beadni az 5,5 millió beoltotthoz.

2021. június 24. 10:03
null

Megtárgyalta és elfogadta a kormány a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs javaslatát – írta a tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán, szerdán. Novák Katalin hozzátette, hogy amint a beoltottak száma eléri az öt és fél milliót, a jelenlegi járványügyi korlátozások jelentős részét megszüntetik. 

Novák Katalin arról is írt, hogy a további részleteket a csütörtöki Kormányinfón fogják közölni. 

Ma délelőtt Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra állt az újságírók elé. Reggel a koronavírus.gov.hu-n megjelent közlés szerint a beoltottak száma 5 445 544 fő, közülük 4 657 776 fő már a második oltását is megkapta. Összesen 69 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 1 krónikus idős beteg, így az elhunytak száma 29 972 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 736 854 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 41 018 főre csökkent. 215 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. 

A miniszter először is gratulált a magyar válogatottnak. Elmondta: a világ öt legerősebb csapatából három is ellenfelünk volt, és remekül küzdöttünk. Jó volt magyarnak lenni – tette hozzá.

A kormányülésről elmondta: a két új operatív törzs javaslatai voltak napirenden. Az enyhítések következő szakasza az 5,5 millió beoltott.

Ha ezt elérjük, megszűnik a maszkhasználat, és védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak a fürdők, éttermek, strandok. 

A koncertek, sportrendezvények alkalmával azonban kell majd. Tömegrendezvények esetében marad a védelmi igazolvány kötelezettsége – tette hozzá. Szólt arról is, hogy a schengeni határainkon megszűnt az ellenőrzés. Július 1-től elérhetőek lesznek az uniós zöld útlevelek itthon. „Gulyás közölte, hogy hétfőtől kampány indul az uniós zöldigazolványról. A szomszédos országokba már e nélkül is lehet utazni” – tette hozzá.

Gulyás bejelentette, hogy jövő héten indul a nemzeti konzultáció. A járványok és a népvándorlás korát éljük, a legfontosabb a gazdaság megerősítése. 200 ezer forintos minimálbérről, a hitelmoratórium, és a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz a konzultációak. A törvény alapján a szülők feladata a gyermekek szexuális nevelése, a felnőttek életébe nem szól bele a törvény – hangzott el.

A kormány válaszolt azon uniós országoknak, akik kritizálták a magyar törvényt – mondta Gulyás.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 267 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. június 24. 13:57
Na végre. Az idióta oltásellenes ballibsit nem kell a többiekkel megvédetni.
Shanger
2021. június 24. 13:34
Hálózathoz = halotthoz
states
2021. június 24. 13:18
Most jelentették be, hogy ősszel Békemenet. Rettegj, komcsináci, az ősztől, és még inkább a tavasztól!!!
Akitlosz
2021. június 24. 13:17
325 411 km2-nél megszűnik Trianon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!