A mi értékrendünk felvállalásának nem csak a virtuális térben lehetnek következményei – A posztok.hu alapítója a Mandinernek

2021. június 09. 10:55

Magyari Sándort, a Facebook-cenzúrát kicselező, az elrejtett bejegyzéseket megjelenítő posztok.hu egyik alapítóját kérdeztük az oldal létrehozásának okairól, hátteréről, és arról, hogy ki fizet mindezért.

2021. június 09. 10:55
null
Pálfy Dániel Ábel

Új, innovatív megoldást találtak a Facebook által eltitkolt posztok megtalálására. A posztok.hu ugyanis megkeresi és megmutatja az eltitkolt bejegyzéseket, majd át is vezeti az olvasót a Facebookhoz, hogy ott kedvelje, megjegyzéseket írjon, vitatkozzon, azaz minden a szokásos módon mehet tovább a Facebookon. Erről kérdeztük az oldal egyik alapítóját.

Mi motiválta a posztok.hu létrehozását?

Az egész projekt akkor indult, amikor

a Twitter letiltotta Donald Trump 88 millió követővel rendelkező csatornáját.

Ezzel a precedensértékű döntéssel egyértelművé vált, hogy ha a techcégek nem félnek a hivatalban lévő amerikai elnököt bannolni, akkor bármikor bárki szólásszabadsága korlátozható. A közösségünk tagjai is aktív felhasználói a közösségi oldalaknak és mindannyian szembesültünk már igazságtalan lépésekkel, profilok felfüggesztésével, törlésével, posztok, hozzászólások eltüntetésével. Épp ezért döntöttük el, hogy a szólásszabadságért ilyen módszerekkel fogunk küzdeni. 

Kik állnak a posztok.hu mögött?

Egy jobboldali, keresztény, konzervatív értékrendű civil csoport vagyunk. A többiek kilétét nem szeretném elárulni, jelenleg egyedül én vagyok olyan élethelyzetben, hogy kiléphetek a nyilvánosság elé.

A mi értékrendünk felvállalásának ugyanis nem csak a virtuális térben, hanem a való életben, a hétköznapokban is súlyos következményei lehetnek

 – a munkatársak, ismerősök kirekesztő reakcióitól kezdve akár konkrét munkahelyi retorziókig, rosszabb esetben az állásunk elvesztéséig.

Ez az értékrend az oka annak, hogy a posztok.hu-n elsősorban jobboldali, konzervatív, keresztény hátterű tartalmakat jelenítetek meg? Vagy az, hogy csak ezeket rejti el a Facebook?

Mindkettő. Természetesen a mi célunk az értékrendünkkel azonos tartalmak elrejtésének megakadályozása. De nem lehet nem észrevenni azt, hogy a közösségi oldalak cenzorai szinte kivétel nélkül a jobboldal képviselőit korlátozzák. Talán egyetlen kivételt tudok mondani, április elején minden politikus elérését „lecsavarta” a Facebook. De az összes többi esetben minket, jobboldaliakat cenzúráznak.

Mi lesz, ha a Facebook megtalálja a posztok.hu ellenszerét?

Eddig nem volt példa arra, hogy valaki ilyen megoldással kerülje ki a „shadow ban”-t. Nem tudjuk, hogy a Facebook, hogyan fog erre reagálni, de bármit lépnek, annak is meg fogjuk találni az ellenszerét.

Milyen forrásokból biztosítjátok az oldal működését, és mekkora összeget igényel ez nagyságrendileg?

Egyelőre a saját zsebünkből finanszírozzuk a projektet. Arra, hogy ez mennyibe kerül nem szeretnék válaszolni.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya Attila Bendegúz
2021. június 09. 13:43
Faszkalap! Libsináci elvekért még nem rúgtak ki soha senkit. Kirúgott, ellehenetlenített jobboldaliak pedig ezrével vannak.
ergo07
2021. június 09. 13:23
Ó, milyen régóta vártam arra, hogy legyen elég jobboldali IT-s, és lépjenek!
121212
2021. június 09. 12:44
"A mi értékrendünk felvállalásának ugyanis nem csak a virtuális térben, hanem a való életben, a hétköznapokban is súlyos következményei lehetnek" Szóval egy évtized ner után a "jobboldali, keresztény, konzervatív" embereknek félniük kell Magyarországon. Na most akkor vagy cinikus hazudozó mocsadékok vagytok, vagy el kell zavarnotok a fideszt.
121212
2021. június 09. 12:40
Nagy hiány volt fideszes propagandalapokból, nyilván ez is hatalmas olvasottságot produkál majd. Aki Rétvári Bence facebook-posztjaira vágyott, de nem bírta megtalálni a facebookon, az majd nyilván nagy örömmel kattint a posztok.hu-ra. És gondolom, előbb-utóbb jönnek az állami hirdetések is. Tényleg, mi van a hundubbal, ami majd leváltja a facebookot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!