Pszichológus: Problémát jelent, ha politikai, ideológiai befolyás alá kerülnek az egyetemek

2021. június 30. 13:09

Hal Melinda szerint az is elfogadhatatlan, ha valaki a katedráról politizál vagy hirdet ideológiai tanokat, ehelyett meg kell őrizni a semlegességet.

2021. június 30. 13:09
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Ahogy nemrégiben írtunk erről, LMBTQ-kisokost tett közzé közösségi oldalán az ELTE BTK. A kiadvány egyik tanácsa, hogy „transznemű emberek esetében használd azt a nevet és nemi identitást, amelyet ők is – ez az igazi nevük és nemük”. A brossúra másik hasonlóan megdöbbentő mondata, hogy „a nemi identitás az ember fejében dől el, nem a nadrágjában”.

A meglehetősen sajátos módon történő érzékenyítésről kérdeztük Hal Melinda pszichológus-közgazdászt, aki elmondta, az érzékenyítés, a tolerancia fogalmát egyetlen csoport, egyetlen ideológiai kampány sem sajátíthatja ki magának. Viszont társadalmi szinten sajnos mégis egyre inkább ez történik, lassan más területen nem is lehet használni ezeket a szavakat, ami rendkívül káros. Az MCC-Mindset Pszichológia Iskola műhelyvezetője úgy véli, nagy problémát jelent, ha politikai, ideológiai befolyás alá kerülnek szakmai vélemények vagy akár nagy intézmények, mint például az egyetemek.

Ezeknek ugyanis kizárólag szakmai, tudományos alapon kellene működniük.

Az mindenképp helytelen – vélekedik a pszichológus –, ha egy intézmény propagandaszerű anyagokat gyárt, ráadásul ezt rendkívül szakmaiatlan módon, helytelen kifejezésekkel teszi. S az is elfogadhatatlan, ha valaki a katedráról politizál vagy hirdet ideológiai tanokat, ehelyett meg kell őrizni a semlegességet. Ez persze nem zárja ki, hogy tanítsanak olyan témákról, mint például a genderelmélet, annak társadalmi okai, hatásai, de itt is a szakmaiságra, elfogulatlanságra kell törekedni – jelenti ki a szakember.

Hal Melinda ugyanakkor úgy fogalmazott, a stigmatizáció ellen mindenképp küzdenünk kell, ám ezek a káros jelenségek – a megbélyegzés, előítélet – sokkal inkább érintik például a mentális zavarral, betegséggel küzdőket, mint azokat, akiknek a szexuális irányultsága kerül terítékre. Olyan programokat kell elindítanunk – mondja –, amelyek segítségével ezek az emberek könnyebben fordulnak szakemberhez segítségért, s amelyek alapján a társadalom számára is nyilvánvalóvá válik, hogy ők is képesek helytállni a munkaerőpiacon, képesek egyéb módon is teljesíteni.

A pszichológus a kérésünkre külön kitért a brossúrának arra a mondatára, miszerint a nemi identitás nem a nadrágban, hanem fejben dől el. Azt mondta, ha valaki így gondolkozik, akkor ahhoz a kérdéshez jutunk, hogy

a nemi identitás vagy a szexuális orientáció inkább a gének vagy a környezet kiváltotta viselkedés.

Ezzel a kijelentéssel azonban óvatosnak kell lennünk, mert a tudomány még nem írta le, hogy mely gének lehetnek felelősek ezekért a működésekért. Ilyenformán a környezeti hatásokról is további vizsgálatok szükségesek. Ez a kérdés messzire vezet... – fogalmazott Hal Melinda.

Nyitókép: Instagram

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2021. július 01. 08:06
,,A brosúra másik hasonlóan megdöbbentő mondata, hogy ,,a nemi identitás az ember fejében dől el, nem a nadrágjában””. - árulja el az egyszeri ,,újságíró” - bár, h stílszerű legyek, a ,,röplapíró,” pontosabb -, az orbáni propaganda hatását, hogy úgy kezdték el a fogalom használatát - a ,,nemzeti identitás” c. maszlaggal, hogy nem tudták: azt nem a környezet alakítja, hanem az alanyban csak kialakul.
Gintonic68
2021. június 30. 16:07
Az ELTE hivatalos oldalán közzétettek inkább toborzó felhívásnak tűnnek, kellenek a sorosista NGO-nak új kliensek! Annak a hallgatónak akinek jogi vagy mentális segítségre van szüksége, annak az egyetem által fizetett szakemberek segítségét kell felajánlani!
Galerida
2021. június 30. 15:43
A bolsik kiirtották, elüldözték a Horthy korszakból itt maradt intelligenciát, aztán a a béka feneke alól indulva, hatalmas veszteségeket okozva, de kialakították a saját elitjüket. Minden eszközt felhasználva még ma is biztosítják, hogy a klánjaik a helyükön maradjanak és eddig ebben nagyon jól állnak...
barang
2021. június 30. 14:46
"a nemi identitás az ember fejében dől el, nem a nadrágjában" ez vajon az jelenti, hogy ha erösen koncentrálok, akkor kinö a méhem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!