Egy új, zöld évtizedet nyitnak a magyar fővárosban – Planet Budapest 2021

2021. június 11. 14:59

Az esemény ötletgazdája és védnöke Áder János köztársasági elnök, az esemény szervezője a magyar kormány.

2021. június 11. 14:59

Soha nem látott programsorozat lesz 2021 őszén Budapesten: a téma a fenntarthatóság, a zöldpolitika és a V4-es érdemek a klímavédelem területén. Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium exportfejlesztésért felelős helyettes államtitkára varsói sajtótájékoztatóján hívta fel a lengyel közvélemény figyelmét a Planet Budapest 2021 nemzetközi programsorozatra, amely a pandémia utáni üzleti élet egyik legnagyobb eseménye lesz Budapesten. A sajtótájékoztatót Magyarország Varsói Nagykövetségén tartották. 

Az eseménysorozat egyik alapját a Visegrádi Együttműködés alkotja, amely nem csoda, hiszen

2020-ban 10 milliárd euró volt a kétoldalú forgalom Lengyelország és Magyarország között,

ezzel Lengyelország Magyarország negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere lett. „A két jó barát már a gazdasági kapcsolatokra is jellemző” – mondta Joó István, kiemelve, hogy Közép-Európában ilyen nagyszabású esemény még nem volt, a rendezvény pedig a magyar visegrádi elnökség alatt lesz, november 29-e és december 5-e között.

A klímapolitikában sok eredmény van

A helyettes államtitkár elmondta, hogy eddig mindenki a járvánnyal foglalkozott, azonban az már leszállóágban van, a gazdaság fellendítése pedig elsődleges fontosságú. „Lineáris gazdaságból körforgásos gazdasággá kell átalakulnunk” – mondta Joó István, elmondva, hogy ez a jövő nagy kérdése, a Planet Budapest 2021 pedig a régiós vívmányokat fogja bemutatni a nagyvilágnak. „Közép-Európában ebben a témában sok mondanivalónk van, a klímapolitikában sok eredmény van” – mondta a helyettes-államtitkár, rámutatva, hogy a Visegrádi Négyek úgy tudtak növekedni az elmúlt években, hogy közben stagnált vagy csökkent a szén-dioxid kibocsátásuk.

Az esemény a világszínvonalú Hungexpo teljes területén helyet kap,

fizikailag megvalósuló eseményre készülnek a magyar szervezők, hiszen „úgy lehet üzleteket kötni, ha személyesen találkozunk, leülünk egy asztal mellé”. Az esemény ötletgazdája és védnöke Áder János köztársasági elnök, az esemény szervezője a magyar kormány. Az egyhetes rendezvény alatt három focipályányi területet fog megtölteni több száz kiállító és több ezer vendég.

Energia, közlekedés, okos várostervezés, vízgazdálkodás, élelmiszeripar

Az eseménnyel a magyar kormány célja elmondani a világnak, hogy a régiónk milyen eredményeket könyvelhet el a zöldpolitika területén. Szintén cél, hogy a közép-európai cégeknek és zöldiparnak új piaci lehetőségeket nyissanak meg, miközben olyan technológiákat és fejlesztéseket mutat be a rendezvény, amelyek alapjaiban írják át a hétköznapjainkat a következő évtizedben.

Energia, közlekedés, okos várostervezés, vízgazdálkodás, élelmiszeripar – pár téma, amelyet a Planet Budapest 2021 érinteni fog. Az eseménynek négy nagy pillére lesz. Egyrészt a szakkiállítás; egy világtalálkozó, amelyre

120 ország képviselőit hívta meg a magyar kormány;

szintén lesz egy nagyközönség számára nyitott esemény is; valamint kifejezetten megcélozzák az ifjúságot is egy külön programsorozat keretein belül. Az eseményen politikai és piaci szereplők egyaránt részt fognak venni, ahogyan egyes önkormányzatok vagy régiós start-up cégek is, valamint olyan befektetők, amelyek start-up szektornak tudnak anyagi támaszt nyújtani. 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. június 11. 18:52
Karácsony sem akart a zöldködésről lemaradni! https://metropol.hu/wp-content/uploads/2021/06/3241562image00004-scaled.jpeg
pollip
2021. június 11. 18:11
Nagyon jó. Az kell lépni a magas és vékony feje fölött. Úgysem csinál semmit.
balbako_
2021. június 11. 18:03
Budapestet ez nem érinti mert, amint megválasztották Karácsony bejelentette a klímavészhelyzetet és ezzel a kérdés a világon egyedül nálunk végérvényesen meg lett oldva. E bejelentés olyan hatásos volt, hogy azóta sem kellett csinálnia ezen felül semmit - ez egyébként nála a munkavégzés szükséges és elégséges feltétele - és a klíma megrettenve retirált. Így a világ többi országa, városa még nyűglődik a problémával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!