Döntött a rabbinikus bíróság az örökjáradék-ügyben

2021. június 09. 14:32

A vallási bíróság szerint a közösségektől elvett ingatlanoknak az eredeti vallási irányzatú közösséghez kell visszakerülniük.

2021. június 09. 14:32

A Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozata hétfőn hozott határozatot abban a perben, amelyet a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) indított a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott állami örökjáradék újraelosztásának ügyében – adja hírül a MAOIH közleménye. A Neokohn megírta: a fenti Bét Din (vallási bíróság) elvi éllel hirdette ki az igazságos felosztás szempontjait meghatározó döntvényét, jelesül: második világháborúban, illetve a kommunista államhatalom idején a közösségektől elvett ingatlanoknak és más vagyonelemeknek az eredeti vallási irányzatú közösséghez, vagy azok jogutódjaikhoz kell visszakerülniük, ugyanez vonatkozik a kárpótlás gyanánt szolgáló jószágtestekre is. A vallási élet céljaira kapott költségvetési forrásokat illetően, a zsidó vallásjogban meghatározottak szerint, a Tóra-tanulás és oktatás elősegítése, zsinagógák, rituális és vallási intézmények építése és fenntartása, a zsidó hitélet közösségi, családi és egyedi szintű megélésének biztosítása kell előnyt élvezzen más (világias) kulturális és közösségi célokkal szemben, írják.

A magyar kormányhoz fordulnak

Hozzátették: az elosztás arányainak meghatározásánál figyelembe kell venni az egyes közösségek aktivitását, illetve azok számát, akik részesülnek a hitéleti és azokat közvetlenül kiegészítő tevékenységek jótékony hatásából. Amennyiben az elosztás korábban nem a fenti szempontok alapján érvényesült, úgy helyes a már kialakult aránytalanságokat orvoslandó pozitív megkülönböztetést alkalmazni, hogy a múltbéli hibás elosztás kompenzálva legyen minden érintett irányába. A MAZSIHISZ távolmaradását értékelve a bíróság ítéletében hangsúlyozta: a zsidó vallásjog szerint, aki visszautasítja a Tóra törvénye szerinti ítélkezést, az magát a mózesi tradíciót vonja kétségbe. A rabbinikus bíróság a korábban hozott átmeneti végzését jogerőre emelte, amelynek értelmében

felkéri Magyarország Kormányát, hogy függessze fel a pénzeszközök kifizetését

egészen addig, amíg az elosztással kapcsolatban új – a jogszerűség és az igazságos elosztás talaján álló – kritériumokat meghatározása valamilyen módon nem jön létre.

Az örökjáradék folyósítójaként kényszerű alperesi pozícióban lévő Magyar Állam képviselője, dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a magyar kormány figyelembe kívánja venni a Bét Din elvi jogi állásfoglalását. Mint ismeretes MAOIH azért volt kénytelen a vallási bírósághoz fordulni, mert sok-sok éves kérését az igazságosabb elosztásért a MAZSIHISZ minden alkalommal öntörvényűén lesöpörte az asztalról. A Bét Din írásos ítéletének felek általi kézhezvételét követően a MAOIH a perben hozott döntés és elvi állásfoglalás értelmében indítványozni fogja, hogy a magyar állam kezdeményezzen egyeztetéseket a felek között – zárul a MAOIH közleménye.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2021. június 10. 03:54
Ezek a rabbinikusok 1919-ben siófokon, Horthy Miklóssal, megegyeztek valamibe. Horthy, betartotta.
Rocktoberi
2021. június 09. 18:29
"A vallási élet céljaira kapott költségvetési forrásokat illetően, a zsidó vallásjogban meghatározottak szerint, a Tóra-tanulás és oktatás elősegítése, zsinagógák, rituális és vallási intézmények építése és fenntartása, a zsidó hitélet közösségi, családi és egyedi szintű megélésének biztosítása kell előnyt élvezzen más (világias) kulturális és közösségi célokkal szemben, írják." Mekkora a zsinagógák és az oktatási intézményeik látogatottsága? Szerintem már eddig is túlfizették őket. Zoltai, Heisler féle megélhetési zsidókra kár pénzt pocsékolni.
Gullwing
2021. június 09. 18:04
Mi a lófasz közünk van hogy a zsidók miként basszák egymást szájba?!
Ekeke
2021. június 09. 16:53
Hihetetlen biznyak.Orokjaradek, miközben a magyar állam folyamatosan adta vissza az ingatlanokat és évente milliárdokat költött a felújításokra is. Most meg a kizsarolt pénzről egy jeruzsálemi vallási bíróság ítélkezik,ahol mint megtudtuk,a Tóra törvényei az irányadóak... Magyarország kifosztása
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!