Jövő hétvégén újra nyit a MÜPA

2021. június 19. 11:47

Ne temessük az idei koncertévadot: a Művészetek Palotája június 25-én újra megnyitja kapuit, és a szezon utolsó pillanataiban is színvonalas programokat kínál. A lett világsztár, Elīna Garanča, Wynton Marsalis, trombitagála és a Recirquel társulat produkciója várja az élő zenére éhes közönséget.

2021. június 19. 11:47
null

Várgedő Anna írása.

A Müpának két szíve van: egy a színpadokon, egy pedig az épület aulájában dobog – fogalmazott Káel Csaba, az intézmény immár harmadízben kinevezett vezérigazgatója a Művészetek Palotája évadbejelentő sajtótájékoztatóján. Az aula, a város egyik legfontosabb találkozási pontja hamarosan újra betöltheti ezt a funkcióját, hiszen a járványhelyzet enyhülése élő hangversenyeket, izgalmas programokat jelent.

Június 30-án a lett világsztár, Elīna Garanča ad áriaestet,

programján Bizet Carmenjének keresztmetszete, olasz mesterek áriái, valamint Spanyolország és a mediterrán térség dallamai szerepelnek. Júliusban hosszas várakozás után érkezik Wynton Marsalis, mindezen felül pedig a Recirquel társulat produkciói és a Trumpetissimo trombitagála várja a közönséget.

Káel Csaba - Fotó: Posztos János

A következő évad kínálata is méltó a Müpához. A klasszikus zene szerelmesei ősztől olyan művészek és együttesek hangversenyei közül válogathatnak, mint Valerij Gergijev és a Mariinszkij Színház Zenekara, William Christie és a Les Arts Florissants, Tomas Adès és a Bécsi Filharmonikusok vagy éppen a hazánkban első alkalommal fellépő Christian Thielemann, aki a Drezdai Staatskapellét vezényli majd. Augusztusban

Zubin Mehtát pedig a Maggio Musicale Fiorentino zenekara élén, Rudolf Buchbinder zongoraművésszel.

Anna Netrebko - Fotó: Kirk Edwards

Több alkalommal hallhatja a közönség a nemzetközi hírű szopránt, Baráth Emőkét, aki a következő szezonra az évad művésze címet kapta a Müpától. Az évad együttese pedig a Győri Balett - ismét, hiszen e minőségükben tervezett bemutatóikat elsodorta a járvány. Az intézményhez számos fesztivál, programsorozat kötődik, ezek hagyománya idén sem szakad meg. Az Európai Hidak következő virtuális-kulturális hídját idén Budapest és Berlin között építi fel a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar: a két város kulturális rendezvények keretében mutatja be egymás kultúráját közönségének. A száz évvel ezelőtt született Cziffra György emléke előtt tisztelgő

Cziffra100 programsorozat keretében fellép Gyenyisz Macujev,

Balázs János, a programsorozat művészeti vezetője és Lukács Miklós, valamint a néhai zongoraművész kedvenc párizsi zenekara, a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara; az ő előadásukban hangzik el először Eötvös Péter Cziffra Psodia című új műve.

Baráth Emőke, az évad művésze  - Fotó: Emmanuel Jacques

Nem ez az egyetlen ősbemutató idén a Müpa falai között, hiszen rengeteg pályamű érkezett az elmúlt évben az intézmény Zeneműpályázatára. A zsűri ötvennégy alkotást választott ki, amelyeket az elkövetkezendő években hallhat majd a közönség, a 2021/22-es évadban például a Felfedezések-sorozatban. A Müpa nem csupán befogadja a műalkotásokat, hanem lehetőséget, perspektívát teremt, új műveket hoz létre – fejtette ki Káel Csaba a pályázat kapcsán.

A koncertközpont a klasszikus zene mellett más műfajok kedvelői számára is változatos programokat kínál. Jazzfesztivál, popfesztivál, táncos előadások, újcirkusz, világzene és irodalom egyaránt szerepel a palettán.

Anoushka Shankar, Pat Metheny, Jacob Collier, Avishai Cohen, Snétberger Ferenc és Harcsa Veronika

csak néhány példa a különféle műfajok képviselői közül, akik a közeljövőben színpadra lépnek a Müpában. A legfiatalabbak sem maradnak ki az élményekből: a koncertközpont közel ezerötszáz programjának egyharmadát kitevő ifjúsági programok élénk érdeklődésre tartanak számot.

Anoushka Shankar - Fotó: Anushka Menon

Lassan a Fradi szurkolótáborával vetekszik a Müpa+ hűségprogram tagjainak száma – állapította meg Káel Csaba. Az intézmény pártolóinak köre már több mint 26 000 tagot számlál. A kapcsolat az online térbe kényszerüléssel sem szakadt meg, hiszen nemcsak a koncertközpont nyitott a közönség igényeire, de a hallgatók is számos módot találtak arra, hogy kifejezzék: fontos számukra az a kulturális táplálék, amit a Müpa nyújt.

A 2021/22-es évad előadásaira több lépcsőben zajlik majd a jegyértékesítés, először az új évad idei, azaz 2021. december 31-ig megvalósuló programjaira nyílik meg a jegyvásárlás lehetősége. Fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy a következő évadra a Müpa nem kínál bérleteket, kizárólag egyesével értékesíti előadásait. Az intézmény 2021. június 22-én 10 órától a Müpa+ hűségprogram platina szintű tagjainak biztosít elővásárlási lehetőséget, június 23-án 10 órától az arany szint, 14 órától pedig az ezüst szint tagjai csatlakozhatnak. A hűségprogram alap szintű tagjai és a nagyközönség számára június 24-én, csütörtökön 10 órától lesznek elérhetők a jegyek az új évad programjaira. Az intézmény a folyamatosan változó helyzetre tekintettel kénytelen bizonyos óvatossággal árusítani a jegyeket: online minden előadásra jegyet lehet váltani, de a pénztárakban korlátozott értékesítésre számíthatunk.

Fotó: Posztos János

A közönség biztonságérzete kiemelten fontos szempont a hangversenyek szervezése során – hangsúlyozta Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese. Online közvéleménykutatást végeztek annak érdekében, hogy felmérjék, milyen járványügyi intézkedéseket igényelnek a látogatók. Ennek eredményeképpen született az a döntés, hogy a nyári időszakban az épületben a védettség igazolása mellett még kötelező lesz a maszkviselés is (értelemszerűen a vendéglátóegységek környezetében a fogyasztás idejére le lehet venni), valamint helykihagyással telepítik a nézőteret. A vezérigazgató-helyettes hozzáfűzte: a 2021/22-es évad biztonsági rendelkezéseiről a járványhelyzet függvényében, később születik majd döntés.

 

Nyitókép: Paul Shirnhofer / DG

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. június 19. 14:23
HUNGARO Zenekar - A Kulturált Elit Gyűjtője (K.E.GY.) https://www.youtube.com/watch?v=11AIJwmyXds (Bogár László kedvenc zenekara :))
széki lassú
2021. június 19. 12:46
Anoushka Shankar, a híres Ravi Shankar lánya méltó nagyszerű apjához. Szeretném felhívni a figyelmet Ravi Shankar kortársára, Bismillah Khanra, aki egy indiai fafúvós hangszernek /shehnai/ volt világhírű megszólaltatója. Ajánlom a YouTube-on meghallgatni tőle valamit. Briliáns, varázslatos, csodálatos zene. Hatalmas élmény. Nem szabad kihagyni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!