Orbán Viktor: Az indiai mutáns ellen is védenek a vakcinák

2021. május 28. 07:12

Járványhelyzet, indiai mutáns, rezsiharc az unióban, és a főpolgármester háta mögött újjáalakult a Gyurcsány-kormány. Összefoglalónk a miniszterelnök péntek reggeli interjújáról.

2021. május 28. 07:12
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: tegnap 25 ezer honfitársunk kapta meg az első, 117 ezer a második védőoltást. Lélegeztetőgépen jelenleg 121-en vannak, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg 84 ezer 719 ember.

A nyájimmunitás önmagában nem elegendő a védettséghez

Orbán Viktor szólt arról is, hogy egy olyan képzet alakult ki a magukat be nem oltottak körében, hogy ők ezt megúszhatják. Pedig nagyon fontos, hogy mindenki beoltassa magát. Mint a kormányfő fogalmazott:

ez egy olyan vírus, ami nem fog elmúlni, ami itt marad. Előbb-utóbb mindenkit meg fog találni”

– szögezte le a beszélgetés során kormányfő. Egyetlen módon tudják az emberek megvédeni saját és szeretteik egészségét, ha beoltatják magukat – tette hozzá.

„Bár a helyzet javul, mindenki vegye fel az oltást”

A miniszterelnök mindenkit arra kért: „bár a helyzet javul, mindenki vegye fel az oltást”. A hazai járványkezelést illetően Orbán Viktor elmondta, a második körös oltásokat tekintve utolértük az Egyesült Királyságot. Mindenki büszke lehet erre a teljesítményre, aki részt vett benne – tette hozzá a kormányfő. Mint fogalmazott: elismerésre méltó munkát végeztek szakembereink. A koronavírus mutánsaival kapcsolatban a kormányfő elmondta:

a hazánkban alkalmazott „oltóanyagok mind alkalmasak arra, hogy az indiai mutánst is legyőzzék.”

„Nincs olyan ország amely elzárná magát a turisták előtt”

Orbán Viktor szólt arról is, hogy csupán egy

rémhír, hogy a keleti vakcinákkal oltottakat nem engedik be más országba. A keleti vakcinákkal is lehet majd utazni”

– szögezte le a kormányfő. Magyarország egymás után köti meg a megállapodásokat a védettség kölcsönös elismeréséről – tette hozzá. A miniszterelnök továbbá kifejtette: sok országban azonban még nagyon távoli kérdés az utazás. Nyugaton még nem értek oda, ahol mi vagyunk – fogalmazott.

„A Nyugat még nem tart ott a védettségben, mint Magyarország” – szögezte le. Hozzátette: „amikor majd ők is odaérnek, ahol mi vagyunk, addigra minden vakcina elfogadott lesz az utazáshoz”. A kormányfő szólt arról is, hogy nincs olyan ország, amely elzárná magát a turisták előtt. „Engem is kínai vakcinával oltottak be, és mégis utazhatok” – tette hozzá. Mint a kormányfő tájékoztatott: várhatóan csak júliusban lesz egységes uniós igazolvány.

A 2022-es költségvetés is az élet újraindításáról szól

A jövő évi költségvetésről szólva a miniszterelnök elmondta: „amikor a járvány csúcsra járt, akkor a védekezés volt a fontos.

Most, hogy a harmadik hullámot legyőztük vagy leszorítottuk a földre, most újra kell indítani a gazdaságot.”

A miniszterelnök hozzátette: „meggyötört minket a korábbi helyzet, a vállalkozóknak vissza kell nyerniük a vállalkozó kedvüket”. Mint a kormányfő fogalmazott: „újra mozgékonnyá kell válni.” Most egy átmenet zajlik – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta: a 2022-es költségvetés is az élet újraindításáról szól. Amikor megkapjuk a II. negyedéves gazdasági adatokat, akkor biztató eredmények lesznek – tette hozzá.

Nem lehet az emberekkel megfizettetni a klímavédelmet

„A klímavédelmet mindenki fontosnak tartja az unióban, mert mindenki máshonnan indul. A fő kérdés, hogy a terheket, hogyan osszuk szét” – közölte kérdésre válaszolva a kormányfő. Hozzátette: „az a gondolat, hogy a klímaváltozás árát az emberekkel fizessük meg, az Nyugaton természetes, de

Magyarországon évekig küzdöttünk azért, hogy a rezsit leszorítsuk.”

Ebből is következik, hogy „a klímavédelem szétterítése nem fogadható el” – tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy egy-másfél hónap múlva a klímavédelem területén az EB kijön 10-12 jogszabállyal. „Akkor kell majd megvédeni a magyar emberek érdekeit. A következő két-három évben rezsiharcot kell folytatni” – tette hozzá.

Az unióban a második nagy téma jelenleg a bevándorlás – tájékoztatott a kormányfő –, mivel Spanyolországba is jelentős mennyiségű bevándorló érkezik. „Van bevándorlásellenes párt Spanyolországban, és ők is családtámogatást szeretnének” – tette hozzá.

Gyurcsány a főnök a másik oldalon

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta azt is, szerinte egy „vakuemlék az őszödi beszéd, mert mindig emlékezni fogunk rá”. A kormányfő kiemelte:

Az vágja mellbe az embert, hogy aki ezt elmondta, az ugyanúgy ott van a magyar politikában, mint korábban.”

A miniszterelnök aláhúzta: „nemcsak arról beszélünk, hogy itt van, hanem ugyanazzal az emberrel harcolok, mert Gyurcsány a főnök”.

A főpolgármester háta mögött újjáalakult a Gyurcsány-kormány, ez egy különleges jelensége a magyar politikának”

– tette hozzá.

A bezártság a gyerekeket is megviselte

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor szólt arról is, hogy szerinte nem kell félteni a fiatalokat, és megvan a magukhoz való eszük. És bár szerinte a bezártság a gyerekeket is megviselte, a kormányfő bízik benne, hogy szép gyermeknap jön.

A teljes beszélgetést hallgathatja meg:

 

 

Nyitóképen: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. május 28. 10:40
Igen védenek, a Pfizer, a Moderna és az Asztra Zeneca.
barnabibambi
2021. május 28. 10:33
Csak tessék figyelni a külföldi médiát ott lehet valóságos híreket is olvasni az Indiai mutáns pusztításáról.Itt Magyarországon a kormánymédia hazugságok áradatával tömi a népet és lehazudják a csillagokat is az égről!
zara
2021. május 28. 10:17
'A bezártság a gyerekeket is megviselte ' no shit sherlock...
files32
2021. május 28. 09:47
' A járvány azért megviselt bennünket, bérből és fizetésből élőket-én is közéjük tartozom." Orbán: 21.05.28 Kossuth rádió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!