Biztató adatok: 258-al nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2021. május 24. 09:45

Az oltásoknak köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát – emelték ki a koronavirus.gov.hu-n.

2021. május 24. 09:45
null

Meghalt 41 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 258 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 5 023 145 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 012 483-an már a második adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: 802 346-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 560-ra, a gyógyultaké 670 205-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 102 581. Kórházban 1420 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 13 211-en vannak, a mintavételek száma 5 743 991-re nőtt. Kiemelték, hogy

az oltásoknak köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát,

az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb, ötödik fokozata. Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és az üzletek, éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozásoknak. Ugyanakkor továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor. 

A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal. A kulturális eseményeket – a zenés, táncos rendezvény kivételével –, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (több mint 500 résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. 

A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb) rendezvény bárki által látogatható.

Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak. Lakodalomban legfeljebb 200-an vehetnek részt. Más családi esemény vagy magánrendezvény esetén 50 az érvényes létszámkorlát. „A lakodalomban, családi esemény vagy magánrendezvény zenés, táncos rendezvény is lehet” – írták. 

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett – a készlet erejéig – Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltások foglalhatóak. Mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására – írták. 

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 323) és Pest megyében (111 182) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 046), Győr-Moson-Sopron (44 189) és Hajdú-Bihar megye (42 382). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 634).

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2021. május 25. 10:33
Frusztráltak a komcsinácik, mert a kormány napokon belül leszámol a járvánnyal, és akkor oda a legfőbb szövetségesük, a vírus, aminek másfél évig drukkoltak.
llnnhegyi
2021. május 24. 14:36
Május végére sem éri el a 30 ezer áldozatot a kór!
formaegy
2021. május 24. 12:37
Azért érdekes adatok jelennek meg Japánból, ahol 2 hónap múlva olimpia. Mindössze 2% az oltottság, és úgy nyilatkoznak a japán orvosok, hogy az egészségügy összeomlott, mert nem tudják ellátnia betegeket. Nyilatkozatuk szerint az olimpiát nem kellene megtartani, mert ilyen fertőzöttségnél, és minimális oltottságnál veszélyes, de mégis úgy néz ki, hogy megtartják. Arról nem beszélve, hogy a több ezer önkéntes, tisztségviselő (oltáshiányában) akik a sportolók körében mozognak nem kis veszélyt rejtenek. Ők tudják, de ilyen erős járvány és szinte nullának mondott oltottságnál elég merészek bevállalni. Nem beszélve arról, hogy rengeteg sportoló kisérőikkel olyan országból mennek ahol tragikus a helyzet, és az ott felbukkanó mutánsokat még nem is említettük. Az olimpiáról haza is kell menni. Tudjuk, hogy az oltás véd, de nem jelenti azt, hogy ne legyen vírushordozó, fertőző még ha oltott is. Érdekes helyzet. Nagyon várom mert imádom a sportot, de másfelől pedig egyfajta félsz is, nehogy hazahozzanak valamilyen mutánst. Ráadásul figyelembe véve a Japán jelenlegi helyzetét.
Himalája
2021. május 24. 10:50
A szomszédos Szlovákiában csak kullognak mögöttünk, ott 28% az átoltotság. Hasonlóan Csehország is. MO már réges rég túll van a felén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!