A szlovák külügyminisztérium szerint szlovák volt Benyovszky Móric

2021. május 27. 07:12

A minisztérium azt írja, Benyovszky „az első szlovák volt, aki négy földrészen járt”.

2021. május 27. 07:12
null

„Madagaszkár északkeleti részét egy verbói szlovák egyesítette”írja a szlovák Külügyminisztérium a Facebook-oldalán a híres XVIII. századi világutazó és kalandor, Benyovszky Móric kapcsán, közölte a ma7.sk. A portál arról ír, hogy a külügyi tárca egész bejegyzésében szlováknak állítja be Benyovszky Móricot. Hangsúlyozták: a külügyi tárca szerint Benyovszky Móric volt az első ember volt, aki átkutatta Szent Lőrinc szigetét, az első európai, aki megközelítette Alaszkát, egyesítette Madagaszkár északkeleti részét, illetve ő volt „az első szlovák, aki négy földrészen járt”.

„Benyovszky emlékirataiban lejegyezte úti kalandjait, ennek köszönhetően pedig ő lett az első szlovák szerzője egy világhírű bestsellernek” – írja a külügyminisztérium, így asszisztálva ahhoz a Szlovákiában bevett szokáshoz, hogy

a Felvidéken született  történelmi személyiségeket elszlovákosítják és letagadják magyarságukat,

tudósít a ma7.sk.

Kép forrása: Szlovák külügyminisztérium Facebook-oldala

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2021. május 28. 02:35
A csehek szerint, a szlovákok elmagyarosodott csehek.
gpeterdi
2021. május 27. 18:38
Ismerős. A Beatles első fotósa Hoffmann Dezső volt. Selmecbányán született 1912-ben. Anyakönyvi kivonata szerint magyar nemzetiségű. Paul McCartney imádta a magyaros angolját. Robert Capa barátja volt. Magyarul adott interjút a 80-as években Budapesten. Még a könyve is megjelent itthon, magyarul. A szlovákok halála után szlovákosították, emlékházat avattak neki, könyveket írtak róla és folyamatosan szlovák emberként jelenítik meg a wikipedian. Ha átírjuk, visszacserélik... persze mikor itt vannak Egerben a Beatles múzeumban és kezükbe adjuk az eredeti dokumentumokat csak hümmögni tudnak.... részlet a saját könyvéből: https://beatlesmuzeum.hu/dezo/dezo.jpg angol állampolgársági kérelem 1949: https://beatlesmuzeum.hu/dezo/dezo2.jpg
egripeti77
2021. május 27. 17:18
Valószínűleg magyarnak, esetleg lengyelnek nevezte volna magát, ha megkérdezték volna tőle. Ugyanis az ő korában szlovák identitás nem is létezett.
zsanett-kúnrum
2021. május 27. 15:55
"A jegyszedőnek az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt. Bevallotta."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!