Szlávik: Nyárra sok mindent vissza lehet hozni a normális életből

2021. április 05. 14:30

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint 2,5 millió ember beoltása megváltoztathatja a járvány lefolyását.

2021. április 05. 14:30
null

Szlávik János szerint a járvány kezdetén úgy tartották, hogy a nyájimmunitáshoz a lakosság 60-70 százalékának átoltottsága megfelelő. Az új vírusmutánsok megjelenésével azonban – különösen a brit mutáns terjedésével –, a főorvos szerint ennél is magasabb, akár 70-80 százalékos átoltottságra is szükség lehet ahhoz, hogy a járványt megállítsák.

Szlávik János közölte, azt tapasztalja, egyre többen szeretnék beoltatni magukat, miután egyre többen látják a betegség súlyos következményeit. Kiemelte: az oltási terv jól halad, egyre több csoportot lehet behívni. Véleménye szerint talán nyárra sok mindent vissza lehet hozni a normális életből.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A főorvos azt mondta: az elmúlt napokban sok az új fertőzött, és még mindig nagyon magas a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma.  Talán ezen a héten kiderül, hogy a harmadik hullámnak ez a „platófázisa-e”, vagy esetleg tovább emelkednek a számok – tette hozzá, megjegyezve: nagyon nehéz megjósolni, de bíznak benne, hogy ezek "az igen magas számok" nem emelkednek tovább.

Szlávik János kitért arra is, hogy a posztcovid szindrómára már korábban is felfigyeltek. Sok gyógyult betegnél maradnak hosszú távú tünetek, mint például köhögés, hőemelkedés, fejfájás, memóriazavar. Felhívta a figyelmet arra, hogy eleinte ezeket a betegek 10-15 százalékánál észlelték, az újabb tapasztalatok szerint viszont ez az arány már 30 százalék körüli.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Földházi Árpád

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2021. április 05. 16:48
Orbán még azt mondta,hogy szabad nyarunk lesz,Szlávik,hogy részben szabad,a harmadik Orbánista szerint már hónap végétől szabad lesz. Hazug banda,azért hazudoznak egymásnak ellentmondót,hogy bármi lesz,arra azt tudják hazudni,hogy ők megmondták.
Szuverén maffiaállam
2021. április 05. 15:44
"ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni" A csútinak nehéz lesz elmesélni. Rá van fixálódva, hogy 2,5 millió ember beoltásánál vége a járványnak.
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. április 05. 14:41
Bízom benne én is, hogy ez a nyár már viszonylag normális lesz (nyaralás, buli, kirándulás, mozi, stb és mindez a kurva maszk nélkül), de arra azért kíváncsi vagyok, hogy a francba képzeli el a doktor úr a 80%-os átoltottságot (a még immunis volt fertőzöttekkel együtt)? Ez esélytelen Tudom, mindjárt jön a sok mínuszoló gyökér, de valamelyik adhat erre választ. Ha tud... D
Derek Zoolander
2021. április 05. 14:38
Néhány napja még a 25%-os átoltottság is elég lett volna, most meg már 80. A britek meg maszk nélkül élik az életüket. A brit mutáns miért nem a briteket fertőzi leginkább ? Miért más a járványkezelés Londonban meg Moszkvában, stb. mint itt ? A szakemberek sincsenek egységes állásponton ? Az ő szakembereik jobbak vagy a mieink ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!