Palkovics: Jövő héten már alá is írjuk a szerződést a Fudan Egyetemről

2021. április 23. 12:01

A miniszter elmondta, hogy az új egyetemnek 7-8 ezer hallgatója és ötszáz oktatója lesz.

2021. április 23. 12:01
null

„A Fudan Egyetem nem azért a világon a 34. legjobb, mert ez van a chartájában, hanem mert világszínvonalú képzést nyújt. Nem hiszem, hogy bármilyen ideológiai ügyek miatt lett ilyen. Ennek a lényeghez semmi köze, ez egy politikai ügy” – nyilatkozta Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mi megyünk tovább, mert ez a fővárosiak érdeke. Ma ez egy lerobbant ipari környezet, ezt szeretnénk felújítani, átalakítani, és lesz egyetem is, kollégium is” – mondta a miniszter.

Arra a felvetésre, miszerint a kínai egyetem budapesti működése ideológiai alapú lehet, elmondta:

minden kínai egyetem chartájában szerepel, hogy a kommunista pártot szolgálja.

A miniszter közölte, hogy a Fudan Egyetem mellett építik fel a kollégiumi részt, a központi közösségi teret, valamint az egyetemi funkcióhoz kapcsolódó háttérintézményeket, például kutatóhelyeket is.

Palkovics szerint Kínának azért érdeke ez a projekt, mert ez a campus Európában lesz, az európai egyetemi közösség részévé válik. Magyarországon magánegyetemként lesz bejegyezve, és magyar egyetem lesz, amely magyar, illetve európai diplomát ad ki. Európában több országban van kínai egyetem, és van most is kínai egyetem Magyarországon, négy Konfuciusz Intézet működik, valamint a Metropolitan Egyetem 75 százalékos tulajdonosa is kínai.

Az új egyetemen a képzések három nagy csoportba tartoznak majd:

lesz gazdálkodástudományi, műszaki képzés és orvostudományi képzés is.

Összesen 520 ezer négyzetméteren működik majd az egyetem, 7-8 ezer hallgatója és ötszáz oktatója lesz. Az oktatás alapvetően angol nyelven zajlik majd, de lesz kínai és magyar képzés is.

Tandíjas lesz a képzés, de a kiemelkedően tanuló diákok tanulását különböző – kínai, magyar, vállalati, egyetemi – ösztöndíjakkal támogatják majd. Palkovics megjegyezte: az államközi szerződést a jövő héten kötik meg.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tolan
2021. április 24. 06:47
Rohadt kommunisták! Golyót nekik! Ezekkel nem lehet bírni! Örökké a fejlődés gátjai!
airmax
2021. április 23. 20:08
Azok nyivákolnak akik soha életükben nem tudnának elvégezni egy műszaki, vagy orvosi egyetemet...
Inimma
2021. április 23. 17:09
Tisztelettel megjegyezném, hogy amit írnak annak a nagy része találgatás, kombinálgatás. A lényeg ebben az esetben /is/ a részletekben lakozik. Talán meg kellene várni, hogy a kormány tájékoztasson a részletekről.
Pelso j.
2021. április 23. 15:34
Nocsak, de sietős. Hiába, az üzlet minden előtt. Remélem, a kölcsön összegét óriásplakátra teszi az idióta ellenzék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!