IDEA Intézet: az ellenzéki lista nélkül az MSZP kiesne a parlamentből

2021. április 13. 14:41

Az intézet szerint erősödött a Jobbik, az ellenzéki összefogás pedig több szavazatot gyűjtene be, mint a Fidesz.

2021. április 13. 14:41
null

Az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint márciusban a biztos szavazóknál a hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+Párbeszéd) listája 48, míg a Fidesz–KDNP-é 44 százalékon állt.

Az intézet külön-külön is mérte a pártokat, a teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 30 százalékon áll, ami pontosan megfelel az egy évvel ezelőtt, 2020. márciusában mérttel. A kormánypártok a biztos szavazó pártot választóknál az előző hónappal megegyező, 44 százalékon állnak.

Az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalícióé a legnagyobb támogatottság. A teljes népesség 11, a biztos szavazók 17 százaléka szavazna rá. A Jobbik két százalékpontos emelkedés után 10 százalékon áll a teljes népesség körében, és már 14 százalékon a biztos szavazók között. A Momentum Mozgalomnak az előző hónappal megegyező a támogatottsága (teljes népesség: 7%, biztos szavazók: 10%).

Továbbra is a DK a legerősebb. <br> Fotó: MTI / Illyés Tibor
Továbbra is a DK a legerősebb.
Fotó: MTI / Illyés Tibor

A teljes népességet tekintve az MSZP egy önálló indulásnál kiesne a parlamentből (4%), míg a biztos szavazók körében maradt 5 százalékon a támogatottsága. A parlamenti pártok közül a teljes népességen belül és a biztos szavazó pártot választók körében a Párbeszéd 2–2, míg az LMP 1–1 százalékot kapna.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 2−2 százalék pontot kapna egy most vasárnapi parlamenti választáson a teljes népesség csoportjában. Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon; nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz; illetve semmiképp sem menne el) aránya 2 százalékponttal, 29-ről 31 százalékra nőtt  február óta.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. április 13. 17:57
Az emberek mit is kaptak az ellenzektől? Azert a sokmindenert szavaznanak rajuk? A jobbik mitől erősödött, a parizeres jákobtól es fletótol?
PTYA
2021. április 13. 17:35
Az meg egy külön vicc, hogy az MSZP, a kádári MSZMP jogutód, még benn van a magyar parlamentben 2021-ben.
monuskaroly
2021. április 13. 16:58
Van itt az oldalon valaki akit már felhívott bármelyik ilyen "közvéleménykutató"? Mert én még nem hallottam sem a családomtól, sem az ismerőseimtől hogy megkeresték volna ilyen kérdésekkel. Nagyon szűk a keresztmetszet és kb. szart se ér, egyik oldal kutatása sem.
elfogulatlan
2021. április 13. 15:56
Én elvégezni házi feladatot. Emlékszem 2018 - ban agyondícsérték a Závecz-et, mennyire eltalálta az eredményt. Nos ők mai szempontokat figyelembe véve 5%-ot tévedtek a Fidesszel szemben. Ja és az IDEA mért a legjobban félre akkor. Szóval van remény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!