Hat év börtönt kapott az SZFE-maszk miatt késelő férfi

2021. április 23. 17:21

Az eset februárban történt, gyorsított eljárásban hoztak ítéletet.

2021. április 23. 17:21
null

„Gyorsított eljárásban, hat év börtönbüntetésre ítélte a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság azt a férfit, aki februárban megkéselt egy nőt a csepeli 151-es buszon, mert SZFE feliratú maszkot viselt; a döntés ellen az ügyészség súlyosbításért fellebbezett” – közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken az MTI érdeklődésére.

A közügyektől is eltiltották

Bagoly Bettina elmondta: a bíróság 7 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a férfit, akinek letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően fenntartotta. Az ügyészség péntek délelőtt közölte közleményben, hogy bíróság elé állítják a csepeli buszon SZFE maszk miatt késelő férfit felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette, valamint súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt.    

A Fővárosi Törvényszék ugyancsak péntek délután adott hírt az ítéletről, amely szerint a sértett 2021. február 25-én reggel felszállt egy Csepelen közlekedő autóbuszra. A járványügyi intézkedéseknek megfelelően a száját és az orrát takaró maszkot viselt, amelyen jól láthatóan egy tiltakozást képviselő mozgalomhoz tartozást jelképező felirat volt olvasható. Az autóbuszon utazó vádlott felfigyelt a nő által viselt maszkon látható feliratra, amely miatt feldühödött és a sértetthez odalépve kötekedni kezdett vele, majd a szóváltásuk során szidalmazta és fenyegette is őt.

A vita során a vádlott a nála lévő 8 centiméteres pengehosszúságú késsel megszúrta a sértettet az arcán.

Ezt követően a terhelt a következő megállóban leszállt és elmenekült a helyszínről. A bíróság elé állítás során - amelyen a vádlottat, a sértettet és egy tanút hallgatott meg személyesen a bíróság – a vádlott részben beismerte a bűncselekmény elkövetését és bocsánatot kért a sértettől is, aki ezt elfogadta.   

Még nincs vége

A bíróság megállapította, hogy a férfi közösség tagja elleni erőszakot követett el, hiszen cselekményének motivációja a lakosság egy – a sértett maszkján lévő felirattal jelképezett – csoportja ellen érzett ellenszenve volt. Bár a nő a bántalmazás során 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, azonban figyelemmel a támadott testtájékra, az erőbehatásra és a használt eszközre, súlyosabb sérülés bekövetkezésének kockázata is fennállt, ezért a bíróság súlyos testi sértés bűntettének kísérletében is bűnösnek mondta ki a vádlottat. A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a terhelt részbeni beismerését, a megbánását és azt, hogy az egyik cselekménye kísérleti szakban maradt.    

Súlyosító körülmény volt azonban a férfi többszörösen büntetett előélete, az, hogy a cselekmény elkövetésétől a vele szemben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztések és az ellene – hasonló jellegű bűncselekmény miatt – folyamatban lévő büntetőügy sem tartotta vissza. A bíróság azt is figyelembe vette, hogy a cselekmény több ember előtt,

bennük riadalmat, félelmet keltve történt.    

A bíróság a bűnismétlés és a – kiszabott szabadságvesztés tartamára tekintettel – a szökés, elrejtőzés veszélye miatt fenntartotta a vádlott letartóztatását. Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben mind az ügyészség, mind a vádlott és védője is fellebbezést jelentettek be.

(MTI)

Nyitókép: You Tube

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. április 24. 18:09
Halmazati. Az ide írogató gyengeelméjűeknek.
formaegy
2021. április 24. 13:10
A magyar emberekben riadalmat, félelmet kelt a ballibesek fenyegetése amit napi szinten elkövetnek! Gyurcsány, Fekete-Győr, Márki-Zay stb! Már elnézést de őket miért nem állítják bíróság elé? Nyílt fenyegetés hangzik el tőlük, ami emberek millióiban kelt riadalmat, félelmet! Ráadásul nem egyszeri, hanem folyamatos fenyegetés! Milyen igazságszolgáltatás az amelyik nem képes minden bűnöző ellen egyformán fellépni?
nyugalom
2021. április 24. 10:47
Rendben, de mennyit kap ceglady?
Thorin
2021. április 24. 10:46
Semmi bajom nem volna, ha ez lenne az általános ítélet, mert késsel, halálos szándékkal hadonászó, ráadásul egyéb tényekkel súlyosbítható esetben a hat év helyes. Ám ott a kis bibi, hogy tényleges gyilkosságért sem osztogatnak rendszeresen ennyit, nemhogy késelésért meg egyebekért. na persze a komcsi bíró az komcsi, és nem hozott ítéletett, hanem bűntetett az érzékenyítetsége alapján.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!