Demeter Szilárd a Diákvárosba vinné az Országos Széchényi Könyvtárat

2021. április 27. 11:25

Más kulturális intézményeknek is a Diákvárosban és környékén keresnének új helyet.

2021. április 27. 11:25
null

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója megerősítette a Népszavának, hogy a budai várból kitelepítendő Országos Széchényi Könyvtárnak és más kulturális intézményeknek is a Diákváros környékén keresnének új helyet.

A Fudan Egyetemnek helyet adó terület déli csücskét eleve kulturális célokra szánták, itt épülhetne fel a Széchényi-könyvtár mellett a Nemzeti Filmintézet, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), illetve ezek csatolt intézményeit magába foglaló úgynevezett „edukációs-kulturális erőtér”.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere elismerte, hogy „az atlétikai központtal kapcsolatos megállapodás részeként a kerület felajánlott egy nagy, rozsdaövezeti területet a Széchényi-könyvtár új épületének megépítésére”, az önkormányzat pedig „hozott egy határozatot, miszerint támogatja, hogy a kormány az adott helyszínt ebből a szempontból megvizsgálja”.

Azt egyelőre nem tudni, mikor készülnek el a tervek és az épületek, és arról sincs információ, hogy mi lesz a felszabaduló épületekkel. Azt viszont elmondta, hogy az OSZK és az OSZMI építési projektjét a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) készíti elő, velük már egyeztetett is Demeter. 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realman
2021. május 04. 20:32
Kis gyokertelen antiszocialis tulkompenzalos vakarcs. Idejon Romaniabol es erolkodik a hianyos muveltsegevel. Korabban a szarkevero Tokes Laszlo csicskaja volt de mar neki is az agyara ment. Ratermettsegere, szakmai es vezetoi kvalitasaira, szeleslatokoru muveltsegere azon kijelentesbol kovetkeztethetunk miszerint "100% orbanista vagyok".
realman
2021. május 04. 20:24
Demeter Szilardot kozelebb kellene vinni a halal faszahoz.
Szuverén maffiaállam
2021. április 27. 12:36
A fővárosi közgyűlés és a főpolgármester dönt.
Aerion
2021. április 27. 11:54
A könyvtár nem a várba való. A vár nemzeti szimbólum, történelmi szimbólum, a magyar megmaradás megtestesítője. Ennek képviseletét látja el a kormányzat. Ami magyar. Nem véletlenül akarják ezt a bolsevikok lefejezni. Mert a nemzettel akarnak végezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!