Tállai: Egy hét múlva már nem állapíthatott volna meg jogsértést az Európai Bíróság

2021. március 25. 16:36

Tállai András szerint a mostani ítéletre nem volt szükség, Brüsszel már kikényszerítette a cigarettaadó emelését.

2021. március 25. 16:36
null

A cigaretta után fizetendő jövedéki adó alacsonyabb volt Magyarországon, mint az unió által meghatározott minimális mérték, és Brüsszel már 2018-ban lépéseket tett az adóemelés kikényszerítéséért. Ha a két és fél éve húzódó ügyben még hét napot vár az Európai Bíróság az ítélethirdetéssel, a jogsértést nem tudta volna megállapítani – közölte Tállai András az MTI-vel csütörtökön.

Egy csaknem két és fél éve húzódó ügyre éppen most került pont,

amikor az Európai Bíróság – hét nap híján – még éppen ki tudta mondani, hogy a cigarettákra kivetett jövedéki adó mértékének túlzottan alacsony szinten tartásával Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit – reagált a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága csütörtökön nyilvánosságra hozott döntésére.    

Egyszerre kellett volna emelni, ehelyett fokozatosan tették

Felidézte, hogy

Brüsszel szerint 2018 elején drasztikus emelést kellett volna végrehajtani, de a magyar kormány elzárkózott a nagymértékű és azonnali adóemeléstől,

és a lépcsőzetes növelés mellett döntött. Magyarország hiába próbálta meggyőzni az Európai Uniót arról, hogy igazságosabb jövedéki adórendszerre lenne szükség, amelyben például figyelembe veszik az egyes tagállamok adórendszerei közötti különbözőséget és azt, hogy az uniós országokban eltérőek a kereseti viszonyok, így össze sem hasonlítható az úgynevezett vásárlóerő.    

De továbbra sem jelenik meg az uniós szabályokban az sem, hogy az EU keleti határánál fekvő tagországok, amilyen Magyarország is,

komoly küzdelmet folytatnak a cigarettacsempészettel, a feketekereskedelemmel

– jegyezte meg Tállai András.   

Április elsején már nem állt volna fenn a jogsértés

 A tagállamok közti különbségeket felvonultató magyar érveket a brüsszeli bürokraták nem fogadták el, ezért a kormánynak nem volt mozgástere: idén az uniós elvárás miatt két lépcsőben emelkedik az egyes dohánytermékek jövedéki adója.

A változás január 1-től 7,3 százalékos adóemelést hozott, amelyet április 1-től újabb 4,8 százalékos követ

– emlékeztetett az államtitkár.    

Az április 1-jei adómértékkel Magyarország teljesíti a cigaretta jövedéki adójára előírt adóminimumot, vagyis az Európai Bíróságnak két és fél év után még március 31-ig volt lehetősége arra, hogy elmarasztaló ítéletet hozzon Magyarországgal szemben. Március 25-én élt is ezzel a lehetőséggel, ítéletében megállapította a kötelezettségszegés tényét, jóllehet áprilistól a Brüsszel által kikényszerített, magas jövedéki adószintet már eléri Magyarország – összegezte Tállai András.

(MTI)

Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2021. március 25. 20:27
Hát már ennyi szuverenitásunk sincs?
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. március 25. 19:23
Az irányelv mióta kötelező érvényű?
fatman
2021. március 25. 19:12
Szánalmas seggfejek...
Akitlosz
2021. március 25. 19:08
Na ilyenkor tűnik jobb helynek még Ukrajna is az EU-nál. Ezek az EU-sok rendkívül kapzsi rabló népség. Lényegében mindenki munkáján többet keres az állam, mint az állampolgár, aki dolgozik. Ez különösen igaz az extra mértékben adóztatott termékek előállítóira, cigaretta, autó, üzemanyag, chips, energiaital, alkohol, szexuális segédeszköz, szerencsejáték stb. stb. stb. stb. stb. stb. stb. stb. stb. S akkor ezeket a kivetett extra adókat utána még meg is adóztatják Általános Forgalmi Adóval, azaz még az adók után is adót kell fizetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!