Szlávik: Rendkívül súlyos a helyzet

2021. március 09. 08:44

Minden ágy tele van, egyre fiatalabbak a kórházba kerülő betegek.

2021. március 09. 08:44
null

A koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, és rendkívül súlyos a helyzet – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szlávik János elmondta, a Dél-pesti Centrumkórházban gyakorlatilag minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott ágy tele van, és nagyon sokan vannak az intenzív osztályon is. „Hallom, hogy az egész országban sajnos egyre több beteg kerül kórházba, egyre több beteg kerül intenzív osztályra és sajnos lélegeztetésre” – fűzte hozzá. Kitért arra is, eddig ritkának számított, hogy a betegség egy egész családon "átvonuljon" egyszerre, ma viszont már gyakori, mert az új mutáns vírusvariánsok nagyon könnyen terjednek emberről emberre.    

Szlávik János hozzátette, ez okozza az esetek számának felfutását és azt is, hogy egyre fiatalabbak a kórházba kerülő betegek. A szakember szerint 10-15 százalékkal súlyosabb tüneteket okoz a brit mutáns, ami most Magyarországán pusztít. Hangsúlyozta, hogy most nagyon komolyan kell venni a védelmi intézkedéseket, és a védőoltást – ami úgy tűnik, hogy hatékony a mutáns ellen is – minél több embernek be kell adni. Szlávik János mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon a kormányzati honlapon, hogy megkaphassa az oltást. Hozzátette, hogy már több mint egymillió embert beoltottak, de ahhoz, hogy a járvány csituljon, legalább 2-2,5 millió embert kell beoltani.    

Arra a hírre, hogy már a háziorvosok is felírhatják a favipiravirt, Szlávik János úgy reagált: a Japánban kifejlesztett gyógyszer előnye, hogy nagyon kevés mellékhatása van, és hatékony lehet a koronavírus ellen, ugyanakkor terhes nőknek vagy olyanoknak, akik tervezik a szülést, nem lehet adni.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rudolfkis
2021. március 09. 12:14
Migint sok hozzáértőnk van,különösen azok akik támogatták a baloldali hozzá okádásokat. Nem kell zárni nyitni kell,és fordítva.Nem jó a keleti vakcina,aztán mégis jó,gyorsan beoltatják magukat baloldali politikusoknak nevezett alkalmatlanok,lásd gyöngyösi polgármester és családja,Kálmán Olga dk-ás agymenése vakcinák ellen,nem kell az ingyen parkolás menjenek csak tömegközlekedéssel stb.stb. Mindenkit hülyének néznek,bolsevik tempo.
Szuverén maffiaállam
2021. március 09. 09:30
Infektológus főorvos: A koronavírus alig veszélyesebb, mint az influenza 2020.02.26. Szlávik János infektológus szerint a légúti járványok általában elmúlnak a melegebb idővel, márpedig mindjárt itt a tavasz. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az Újpest Médiának adott interjújában azt mondta, a koronavírus kapcsán az emberek inkább a pániktól félnek. - Olyan sokat beszélünk róla, hogy az emberek már a pániktól félnek - összegezte a koronavírus körül kialakult helyzetet Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. A nyilvánosság előtt keveset szereplő szakember az Újpest Médiának adott ritka interjút, amelyben arra ugyan nem tudott válaszolni, lesz-e világjárvány, de azt elmagyarázta, hogy miért nem kell tőle félni. Hiába magyarázom, hogy a koronavírus alig veszélyesebb, mint az influenza, az utóbbit az emberek már megszokták, ezért nem félnek tőle" - mondta Szlávik. A főorvos ezt számokkal is illusztrálta: a jelenlegi influenzaszezonban csak az Egyesült Államokban 20 ezren haltak meg, míg a koronavírus áldozatainak száma világszerte 2700. Ráadásul még az is elképzelhető, hogy Európa megússza a komolyabb járványt.
files32
2021. március 09. 09:28
Az EÜ dolgozók bírják még?
az ember
2021. március 09. 09:26
Nem kell dramatizálni a helyzetet. Nagyon sok kontrollcsoportunk (országok) van, ahol a miénknél százszor súlyosabbak a gondok. Például Csehország örülne, ha fele ilyen jól állna mint mi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!