Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Szlávik: Egyelőre nem tudni, mikor tetőzik a harmadik hullám

2021. március 13. 13:47

A főorvos szerint a járvány megállításához a lakosság 60-70 százalékát kell beoltani.

2021. március 13. 13:47

Csak rendkívül nehezen becsülhető, hogy mikor lesz a „csúcsa” a koronavírus-járvány harmadik hullámának, és mikor kezdenek csökkenni az esetszámok – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János elmondta, a harmadik hullámban jóval nagyobb ütemben emelkedik a fertőzöttek száma, mint az első és a második hullám idején: sokkal többen kerülnek kórházba, intenzív osztályra, az utóbbi napokban stabilan magas az újonnan regisztrált betegek száma.

A főorvos szerint ez előrevetíti, hogy a harmadik hullám súlyosabb lesz, mint az előzőek voltak. Jelezte, hogy Magyarországon is a koronavírus brit mutációja a domináns, amely sokkal fertőzőbb, a fiatalokat is megbetegíti, súlyosabb klinikai tüneteket okozhat és többen halhatnak bele a fertőzésbe. „Tehát mindenképpen egy súlyosabb járványról van szó és ezt látjuk a számokban is” – emelte ki.

Hozzátette, egyre gyakoribb hogy olyan fiatalok kerülnek kórházba, akiknek nincsen alapbetegségük, ezért most még nagyobb a hangsúly a védekezésen, a járványügyi szabályok betartásán.

Szlávik János jó hírnek nevezte, hogy az idősek körében folyamatosan emelkedik az átoltottság szintje. Ez azért jó, mert aki megkapta legalább az első vakcinát, kisebb eséllyel kerülhet kórházba vagy intenzívre – magyarázta az infektológus. „Én úgy gondolom, hogy a vírus ellen minden eszközzel harcolni kell, és amint egy új terápiás eszköz kerül Magyarországra, azt igyekszünk minél előbb beadni a megfelelő embereknek” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy így jártak el az úgynevezett monoklonális antitest terápiával is, amelyet már alkalmaztak az első betegeknél Magyarországon.

Ezt a terápiát olyanok kaphatják, akik még a fertőzés korai stádiumában járnak, de arra lehet számítani, hogy a betegség súlyosbodni fog náluk a meglévő alapbetegségük miatt. Ezek a betegek egy egyórás intravénás antitestterápiát kaphatnak, amivel meg lehet akadályozni, hogy kórházba kerüljenek – mondta Szlávik János. Rámutatott, eddig több mint 40 páciens kapott ilyen terápiát, közülük csak ketten kerültek kórházba, tehát így csökkenteni lehet az egészségügyi intézmények leterheltségét is.

A favipiravir nevű vírusellenes gyógyszerről azt közölte, a legjobb eredményeket akkor lehet elérni vele, ha olyanoknak adják, akik a fertőzés korai stádiumában vannak. „Ilyenkor ez a készítmény – öt-tíz napon át alkalmazva – megrövidíti a betegség lefolyását, csökkenti a vírusürítést és néhány esetben megakadályozza, hogy az illető kórházba kerüljön” – fejtette ki a főorvos. Szlávik János jelezte, a favipiravirból az elmúlt napokban már több mint tízezer dobozt írtak fel a háziorvosok.

Elmondta azt is, már több mint 300 millió oltóanyagot adtak be a világon a koronavírus ellen, ami egy olyan nagy szám, hogy előfordulhat súlyos mellékhatás gyanúja. Ezeket természetesen ki kell vizsgálni, de a főorvos úgy látja, hogy a Magyarországon elérhető vakcinák egyikénél sem merült fel olyan tény, ami miatt meg kellene szakítani az oltást. Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi átoltottsági helyzet még nem elegendő ahhoz, hogy a járványt érdemben befolyásolja, ezért mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon a kormányzati oldalon a vakcináért.

Szlávik János szerint még néhány hétre van szükség a 2-3 milliós átoltottság eléréséhez, ami már egy kicsit befolyásolhatja a járvány lefolyását, a járvány megállításához azonban a lakosság 60-70 százalékát kell beoltani.

(MTI)

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. március 14. 08:18
Már ki nem szarja le? Most már be kellene felyezni!!! Valóban minden embet életért kár, de ha hgyják már az első hullámnál a fenébe az egésszet, már rég túl lenne rajta az ország.
Szuverén maffiaállam
2021. március 13. 21:39
TV2 bulvárceleb. Viktor órára, percre meg szokta mondani, mikor lesz a tetőzés.
Jack Reynor
2021. március 13. 20:58
Ennyi idő után jól látszik, hogy végig, több mint egy éve folyamatosan sötétben tapogatózik minden nyilatkozó a jövőbeli kilátásokról. Nem hibáztatom őket, ez van, ilyen az élet. A szakértelem itt keveset ér, majd lesz, ahogy lesz.
Krupp Skya
2021. március 13. 20:21
Gyurcsány biztos tudja mikor tetőzik, nem véletlenül vette meg öt éve a csecsőterepet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!