Szijjártó: Magyarország megháromszorozza erejét a Száhel-övezeti hadműveletekben

2021. március 18. 15:37

Szijjártó Péter szerint Marokkónak fontos szerepe van a migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben.

2021. március 18. 15:37
null

„Marokkó fontos szerepet játszik a nemzetközi terrorellenes küzdelemben és a vele való együttműködés nagyban segíti az Afrikából Európába irányuló illegális migrációs hullámok feltartóztatását” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter – miután telefonon egyeztetett Neszer Burita marokkói külügyminiszterrel – azt írta: Magyarország továbbra is azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió minél szorosabban, politikai előfeltételek nélkül működjön együtt az észak-afrikai országokkal az újabb migrációs hullámok megindulásának megelőzése érdekében.    

A miniszter elmondta marokkói kollégájának azt is, hogy Magyarország háromszorosára növeli jelenlétét az Európai Unió Száhel-övezeti műveleteiben,

annak érdekében, hogy csökkenjen a szubszaharai térségből kiinduló migrációs nyomás.    

– fogalmazott Szijjár Péter, hozzátéve: ezért örömmel fogadták, hogy 2020 végén Marokkó és Izrael is rendezte a kapcsolatait. A miniszter azt írta, úgy volt, hogy

Neszer Burita marokkói külügyminiszter márciusban Budapestre látogat,

de a koronavírus-helyzet miatt telefonon tárgyaltak. Szijjártó Péter megjegyezte: Marokkó első helyen áll Afrikában az oltások tekintetében, nem utolsó sorban azért, mert a keleti vakcinákat is engedélyezik az országban.    

Kiemelte: a marokkói külügyminiszterrel mindig jól megértették egymást, mert – mint fogalmazott – „mindketten olyan kormányt képviselünk amelyek patrióta politikát folytatnak, a nemzeti érdekeket helyezik előtérbe, és nem engednek a nemzetközi nyomásgyakorlásnak”. Szijjártó Péter közölte, hogy a marokkói fiatalok továbbra is komoly érdeklődést mutatnak a magyarországi ösztöndíjak iránt, ugyanis a 150 helyre közel 620 diák jelentkezett.

(MTI)

Fotó: Szijjártó Péter, Facebook

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2021. március 18. 17:02
2-3 századnyi erőt is küldhetnénk, nehézfegyverzettel. Nem árt a sivatagi gyakorlat.
furunkulus13
2021. március 18. 17:01
Abszolut felesleges, öncélú fa@ság! Magyarországnak az égvilágon semmi keresnivalója a Szahel övezetben! A külügyminiszter úr déli nyitásához hasonló óriási lufi!!
mustarharmas
2021. március 18. 16:54
Minek? Nincs közünk hozzá.... felesleges okoskodás az egész.
Sulammit
2021. március 18. 16:51
Hol van a cikk, hogy a Fidesz kilépett a Néppártból? Hála Istennek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!