Debrecenben tárgyalják újra a Szeviép-ügyet

2021. március 05. 11:15

Újabb fordulat a szegedi cég ügyében: mégse úszhatják meg a felelősségre vonást a vádlottak.

2021. március 05. 11:15

Az évek óta húzódó Szeviép-ügyről készített cikket a Pesti Srácok.hu, amelyből kiderült: mégse úszhatják meg a büntetőjogi felelősségre vonást a vádlottak.

Ismert: a névadó cég Botka László szegedi – egykori szocialista – polgármester „beszállító cégeként” működött, és a baloldali kormányok idején zsinórban nyerte a nagy beruházásokat, de úgy ment csődbe, hogy több száz alvállalkozóját nem fizette ki.

„Bár az állam sokakat kártalanított, voltak kis családi vállalkozások, amelyek tönkrementek, de olyan károsultja is van a pénzemberek ámokfutásának, aki belebetegedett, majd belehalt a történtekbe, és olyan is, aki még akkor önkezével véget vetett életének. Tény: a Szeviép csődje emberek százait nyomorította meg, a tulajdonosok, a semmiből meggazdagodott üzletemberek pedig, akiknek mellesleg korábban köze sem volt az építőiparhoz, a mai napig gond nélkül élik fényűző életüket” emlékeztet a Pesti Srácok.

Az évek óta húzódó bírósági huzavona eddigi eredményei: elsőfokon a három vádlott letöltendő börtönbüntetést kapott, majd

jött a másodfok, és a Szegedi Törvényszék, amely felmentett mindenkit.

Ám itt jött közbe a Pesti Srácok cikksorozata, amelyből kiderült: gyakorlatilag majdnem minden, az ügyben közreműködő bíró összeférhetetlen: Nóvé Ágnes családi cége busás megbízásokat kapott Botkáéktól, ráadásként az egyik vádlotti védő a férjével közös cégük ügyeiben is eljár. A tanácsvezető bíró, Kovalcsik Éva a piaci ár alatt vásárolhatott meg egy szegedi belvárosi palotalakást, amelynek még csak nem is ő volt a bérlője, hanem eltartási szerződést kötött a bérlővel. Emellett az ügyet kiszignáló bíró, Nagy Andrea a párja, volt párja, gyermeke édesanyja az egyik vádlotti védőnek, Szilágyi Jánosnak, aki mellesleg szegedi önkormányzati ügyekben is eljár.

Szegedi Ítélőtábla a történtek hatására elfogultságot jelentett, a Kúria által kijelölt Pécsi Ítélőtábla kimondta, hogy újra le kell folytatni másodfokon az eljárást. A felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte.

Időközben az elsőrendű vádlott elhunyt,

ellene az egész büntetőeljárást megszüntették, azonban a Pécsi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék ítéletét a II. rendű vádlott és a III. rendű vádlott vonatkozásában hatályon kívül helyező és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasító végzését helybenhagyta.

Mivel a Szegedi Ítélőtáblát már korábban kizárták az eljárásból, így az új másodfokú büntetőper lefolytatására is a Kúria jelölte ki a bíróságot. Ez lett a Debreceni Törvényszék – ahogy azt a PS-nek a a Kúria Sajtótitkársága is megerősítette. Az oldal megkereste a Debreceni Törvényszéket, választ még nem kapott. Az újabb fejleményekről lapunk is beszámol majd.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2021. március 05. 13:07
8gen nehezen lehetett találni perképes bórói testületet, mert eddig az érintettség miatt hizódhatott a tárgyalás. Hiába az internácik mindenhol ott vannak...
Berecskereki
2021. március 05. 11:36
Mire befejeznék a tárgyalást a vádlottak sorra eltávoznak az élők sorából, az utódok meg vígan élnek majd a megszerzett vagyonból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!