Ómolnár: Az Európai Bizottság a britek és Izrael után fél évvel írta alá a vakcinaszerződéseket

2021. március 22. 10:53

Az újságíró szerint az uniós vakcinabeszerzést a brüsszeli bürokrácia rontotta el.

2021. március 22. 10:53
null

Az elosztási mechanizmus, a szállítási ütemezés és késlekedés egyértelművé teszi, hogy az európai uniós vakcinabeszerzést a brüsszeli bürokrácia rontotta el – jelentette ki Ómolnár Miklós, a Mediaworks bulvár- és magazin-üzletág igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán. Az újságíró a műsorban azt mondta: brüsszeli kapcsolatain keresztül hozzájutott a „titkos” vakcinaszerződésekhez, azokat YouTube-csatornáján mutatta be. Szavai szerint a dokumentumokból kiderül: a brüsszeli állításokkal ellentétben nem a tagállamok, hanem az Európai Bizottság (EB) szerződött a nyugati vakcinagyártókkal. A részletekről közölte: a szerződések tartalmazzák a vakcinák mennyiségét, „nagyon elnagyoltan” a szállítási határidőket, de az utóbbira vonatkozó szankciókat már nem.    

Úgy fogalmazott: „a tagországok nem szerződtek a vakcinagyártókkal, ők csak lehívhatnak bizonyos mennyiségeket, de mivel nincsenek szankciók a szállítási határidőkre vonatkozóan, az oltóanyaggyártók úgy szállítanak, ahogy akarnak, vagy tudnak”. Ómolnár Miklós azt is mondta, kiderült, hogy az EB nagyon későn, Nagy-Britanniához és Izraelhez képest féléves késéssel, novemberben írta alá a szerződéseket.

– fűzte hozzá. A brüsszeli bürokrácia már érzi a botrány szelét, és hárítja a felelősséget – fogalmazott. Az EU honlapján azóta közzétettek egy „magyarázkodó szöveget” arról, hogy miért titkosak a szerződések – mondta.    

Hozzátette: ennek ellenére a EB elkezdett nyilvánosságra hozni „bizonyos szerződésrészleteket, de kitakarva, mintha valami titkosszolgálati dokumentumot látnánk”. Teszi ezt

az a brüsszeli bürokrácia, amely folytonosan az átláthatóságról beszél

– jegyezte meg. Ómolnár Miklós kifejtette: gyanúra ad okot, hogy a szerződéseket „érzékeny” minősítéssel látták el. Az újságíró a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a témáról szólva abszurdnak nevezte, hogy az 500 ezres Málta háromszor annyi vakcinát kapott, mint a 7 milliós Bulgária. Az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal, a konkrét, mennyiségi, szállítási, szerződéseket a tagállamok írták alá – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a hétvégén Ómolnár Miklós korábbi vádjaira reagálva.   

Hozzátették: a bizottság az uniós tagállamok megbízásából és egyetértésükkel kötött előzetes megállapodásokat hat gyártóval. Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét szerződéseket – tudatták. A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki üzleti érdekeikre hivatkozva, ezért jogilag csak az ő hozzájárulásukkal lehet a megállapodásokat nyilvánosságra hozni, több szerződést már elérhetővé tettek – írták.

(MTI)

Kép forrása: Youtube-videó

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2021. március 22. 22:13
Az orosz és kínai vakcinák beszerzése Orbán egyik legnagyobb érdeme.
Kiscsillag
2021. március 22. 22:12
Az angolok szerzódése ráadásul photos határidót szabott a szállításra, a EU-é nem. Az EU egy vakcinabeszerzést sem tud elintézni.
Gullwing
2021. március 22. 12:29
Ez az eredménye ha a selejtet küldik ki az unióba. Mert nem nehéz belátni az unióban jelentős a bukott, selejtes politikusok aránya.
catalina9
2021. március 22. 11:39
„a tagországok nem szerződtek a vakcinagyártókkal, ők csak lehívhatnak bizonyos mennyiségeket, de mivel nincsenek szankciók a szállítási határidőkre vonatkozóan, az oltóanyaggyártók úgy szállítanak, ahogy akarnak, vagy tudnak”. Ómolnár Miklós azt is mondta, kiderült, hogy az EB nagyon későn, Nagy-Britanniához és Izraelhez képest FÉLÉVES KÉSÉSSEL, novemberben írta alá a szerződéseket." van még kérdés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!