Nyomoz a NAV a Jobbik pénzügyeivel kapcsolatban

2021. március 24. 14:11

Számvitel rendjének megsértése gyanújával nyomozás indult a Jobbik korábbi pénzügyeivel kapcsolatban. A párt több mint 1,4 milliárd forint közpénzt kapott állami támogatásként, amivel, úgy tűnik, nem tudtak a törvényeknek megfelelően elszámolni.

2021. március 24. 14:11
null

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Jobbik gazdálkodása ügyében a PestiSrácok.hu értesülései szerint. A portál emlékeztet, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2020 decemberében jelezte, Jakab Péter pártjának pénzügyei az elmúlt években nem voltak átláthatóak. A NAV az ÁSZ-jelentés és egy magánszemély feljelentése alapján számvitel rendjének megsértése gyanújával nyomozást indított.

Saját tagjai előtt sem számolt el a párt?

Az ÁSZ szerint saját tagságát és a közvéleményt is megtévesztette a Jobbik, mivel a párt gazdálkodása 2017-ben és 2018-ban sem volt átlátható és elszámoltatható. Az ÁSZ közölte: a Jobbik az említett években több mint 1,4 milliárd forint közpénzt kapott, de a párt pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról. 

Hozzátették: a most lezárt ellenőrzés során feltárt gazdálkodási szabálytalanságok 2005 óta visszatérően jelen vannak a párt gazdálkodásában.

Jakab Péter pártja 2017-ben 475,8 millió, míg 2018-ban 961,4 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült,

de a párt nem igazolta a könyvelésébe bejegyzett adatok valódiságát és nem biztosította annak ellenőrizhetőségét, továbbá a 2018-ban magánszemélyektől kapott mintegy 161 millió forint adomány átlátható nyilvántartásának feltételeit nem teremtette meg – állapította meg a számvevőszék.

A feltárt szabálytalanságok miatt a Jobbik 2017-es és 2018-as pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról – közölték. A pénzügyi kimutatásokat nem terjesztették a párt szélesebb tagságát képviselő kongresszus elé, így a Jobbik a gazdálkodásának áttekinthetőségét és ellenőrizhetőségét a saját tagsága számára sem biztosította.

ÁSZ: Nem ez az első eset, hogy szabálytalan a Jobbik elszámolása

A Jobbik nem tett eleget a közélet tisztaságára vonatkozó alaptörvényi követelménynek és törvényi előírásoknak, így nem zárható ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben. A feltárt jellemző szabálytalanságok 2005 óta visszatérően megjelentek a párt gazdálkodásában.

A feljelentéseiről ismert Tényi István az ÁSZ közleménye után fordult a hatóságokhoz, azt kérve, hogy vizsgálják ki az ügyet.

A NAV első körben feljelentés-kiegészítést rendelt el, majd számvitel rendjének megsértése miatt nyomozást indított.

A PestiSrácok.hu korábban arról is cikkezett, hogy a NAV két másik ellenzéki párt gyanús gazdálkodása vonatkozásában is nyomoz: a Momentum ügyében több százmilliós költségvetési csalás gyanújával vizsgálódnak, a DK esetében pedig szintén számvitel rendjének megsértése bűntett gyanújával indítottak eljárást a NAV munkatársai.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2021. március 24. 19:22
"Nyomoz a NAV a Jobbik pénzügyeivel kapcsolatban" Az ilyen nyomozásoknak nem az a lényege, hogy kiderítsék, valóban történt-e bűncselekmény. Hanem az, hogy az ellenzéki politikai erők erejét, idejét lekösse, és ha valamiféle bűncselekmény is történt, az csak hab a tortán a "megrendelő" számára. Tehát ezek az ügyek simán politikai ügyek, nem jogi ügyek valójában.
jozi4110
2021. március 24. 18:50
Nyomozhatnak, nincs ezzel gond. Csak a fura az, hogy mindig ott és akkor nyomoznak, ahol az a Fidesznek kedvez. Nem hiszem el, hogy akár csak apró szabálytalanságok (többet ne is feltételezzünk egyik pártnál se) ne lennének pl. a Fidesznél, jó lenne, ha azokra is ránézne véletlenszerű vizsgálataival a NAV!
formaegy
2021. március 24. 18:30
Azért a 161 millió forintocskával jól átb...k az adakozókat.))))))))) Vona nem akar mesélni, hogy hány zsebecske lett kitömve? ))))))))))))))))
kispufi
2021. március 24. 18:02
milyen disznószemei vannak már a jakabnak. ha mást nem mutatnának belőle, komolyan elgondolkodnék, mi ez. hát még így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!