Egy berlini szervezet szerint igazságtalan a magyar választási rendszer

2021. március 23. 07:42

A magyarországi lakhellyel rendelkezők, akik külföldön dolgoznak vagy tanulnak, csak egy-egy külképviseleti helyiségben szavazhatnak.

2021. március 23. 07:42

A berlini Freie Ungarische Botschaft (FUB) petíciót indított azért, hogy a választás napján külföldön tartózkodó magyarok mindenhol levélben szavazhassanak. Erről Pápai Nikoletta beszélt a Spirit FM „Viccen kívül” című műsorában, amelyet az Atv.hu szemlézett. Az FUB aktivistája kifejtette, hogy a jelenlegi választójogi szabályozás szerintük nagy mértékben és amúgy szükségtelenül akadályozza az országgyűlési választások napján nem Magyarországon tartózkodó állampolgárok választáshoz fűződő jogának gyakorlását.

Ugyanis jelenleg a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, külföldön élő választópolgárok (döntően a határon túl élő magyar kisebbségek tagjai) postai úton is leadhatják szavazatukat a pártlistákra. Ezzel szemben magyarországi lakhellyel rendelkező társaik, akik külföldön dolgoznak vagy tanulnak, azok csak egy-egy külképviseleti helyiségben.

Az aktivista elmondta, hogy az ENSZ adatai szerint több, mint 600 ezer magyar él külföldön. Ehhez képest a 2018-as szavazáson mindössze 60 ezren szavaztak.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZXX
2021. március 23. 11:52
Most már látható, hogy lenne itt igény a levélszavazatokkal történő csalásra. A momentumos ribancok német baráti köréből gründoltak egy egyesületet, amely egy évvel a magyar választások előtt hírtelen aggódni kezd a magyar választójogi rendszer igazságossága miatt.
Wezuv
2021. március 23. 11:45
Kezdődik! Szűrődik át hozzánk is a levéltrágya! Legyünk észnél!
lendvaiildiko
2021. március 23. 11:11
Petőfi Sándor: Mit nem beszél ez a német? Mit nem beszél az a német, Az istennyila ütné meg! Azt követeli a svábság: Fizessük az adósságát. Ha csináltad, fizesd is ki, Ha a nyelved öltöd is ki, Ha meggebedsz is beléje, Ebugatta himpellére!... Ha pediglen nem fizetünk, Aszondja, hogy jaj minekünk, Háborút küld a magyarra, Országunkat elfoglalja. Foglalod a kurvanyádat, De nem ám a mi hazánkat!... Hadat nekünk ők izennek, Kik egy nyúlra heten mennek. Lassan, német, húzd meg magad, Könnyen emberedre akadsz; Ha el nem férsz a bőrödbe', Majd kihúzunk mi belőle! Itt voltatok csókolózni, Mostan jöttök hadakozni? Jól van hát, jól van, jőjetek, Majd elválik, ki bánja meg. Azt a jó tanácsot adom, Jőjetek nagy falábakon, Hogy hosszúkat léphessetek, Mert megkergetünk bennetek. Fegyverre nem is méltatunk, Mint a kutyát, kibotozunk, Ugy kiverünk, jobban se' kell, Még a pipánk sem alszik el! Pest, 1848. május
kiss.istvan770
2021. március 23. 10:31
Majd ha Németországban felszámolják a liberálfasiszta diktatúrát és helyreállítják a demokráciát, akkor talán odafigyelünk a véleményükre. Náluk valójában egypártrendszer van, egy kivételével mindegyik balliberális, csak nevükben különböznek, tartalmilag egyformák. "... a választás napján külföldön tartózkodó magyarok mindenhol levélben szavazhassanak." Szeretnék ha Magyarországon is el lehetne követni a levélszavazatok meghamisítását, mint az Egyesült államokban. "... az ENSZ adatai szerint több, mint 600 ezer magyar él külföldön." Ez szamárság. Magyarországi születésű állampolgárokból jelenleg kevesebb, mint 100 ezer él külföldön. Akiknek szándékában állt hazajönni, azoknak a többsége már hazajött, aki önkéntesen külföldön akar letelepedni, az ne akarjon beleszólni a Magyarországon élők sorsába. Akinek szándékában áll majd hazajönni, az méltóztasson elfáradni a konzulátusra! A Trianonban lenyúlt területeken élőktől viszont erőszakkal vették el a magyar állampolgárságukat. Közülük aki vissza akarta kapni, az megérdemli, hogy szavazhasson.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!