Deutsch Tamás: Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést

2021. március 29. 16:27

Az Európai Unióban azért haladnak csigalassúsággal az oltási programok, mert Brüsszel hibájából nincs elég vakcina, mert Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést – jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz európai parlamenti (EP) delegáció vezetője videóüzenet formájában közzétett sajtótájékoztatójában hétfőn.

2021. március 29. 16:27
null

Deutsch Tamás hangsúlyozta: tragikus a helyzet Európában, az átoltottság aránya továbbra is rendkívül alacsony, alig 12 százalékos az Európai Unióban.    

„Mi magyarok is ugyanebben a helyzetben lennénk, ha a brüsszeli vakcinakudarc mellett más forrásokból nem szereztük volna be oltóanyagot” – fogalmazott.    

Szavai szerint Magyarországon a beoltottak száma azért éri el a kettőmilliót, az átoltottság csak ezért lehet 21,5 százalék, mert az ország több vakcinát tudott Keletről beszerezni, mint amennyi vakcina az Európai Unióból érkezett.    

Kijelentette: Brüsszel próbálta letagadni, hogy a vakcinabeszerzést elrontotta.    

Folyamatosan titkolózik, nem hajlandó nyilvánosságra hozni a szerződéseket. A brüsszeli bürokraták másokra mutogatnak, sőt hazudtak a szerződésekről – mondta.    

A brüsszeli hazugságok azonban lelepleződtek, kiderült, hogy minden vakcinabeszerzési és szállítási szerződést Brüsszel kötött – emelte ki. Azt is hangoztatta, hogy „a magyarországi baloldal csak tetézi a bajt, példátlan módon oltásellenes kampányt folytat, és stréber módon vesz részt a Brüsszel-mosdatásban is”.    

Deutsch Tamás elmondta, a Fidesz európai parlamenti képviselői a megoldás érdekében hétfőn kérdéseket intéztek az Európai Bizottsághoz.

„Haladéktalanul választ várunk arra, hogy mikor hozzák végre nyilvánosságra a brüsszeli vakcinabeszerzési és –szállítási szerződéseket. Választ várunk arra kérdésre, hogy a titkos szerződések szállítási ütemezése alapján az Európai Unióban valójában mikorra érhető el a hetven százalékos átoltottság? És választ várunk arra is, hogy Brüsszel miért ilyen későn és miért ilyen hátrányos feltételekkel kötötte a vakcinabeszerzési szerződésket, és kik a felelősök a brüsszeli vakcinakudarcért?” – fogalmazott.    

Egyedül a vakcinával, a védőoltással győzhető le a járvány – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

(MTI)

Fotó: atv

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. március 29. 20:02
Brüsszel elrontotta a ..... Nincs elég hely.
manitowoc
2021. március 29. 19:31
Deutsch: "kiderült, hogy minden vakcinabeszerzési és szállítási szerződést Brüsszel kötött" Tompi, Tompi... te már megint nem tájékozódtál előzetesen. Maradtál volna a járdára rajzolt ugróiskoládnál... "Az uniós oltóanyag-beszerzés keretében kötött szerződések – lássuk a tényeket! (utolsó frissítés: 2021. március 29.)" https://ec.europa.eu/hungary/n.. "Milyen szerződéseket kötött a vakcinagyártókkal az EU, illetve a tagállamok? 1. ELŐZETES BESZERZÉSI MEGÁLLAPODÁS (advance purchasing agreement): - a közös oltóanyag-beszerzés olyan alapvető feltételeit határozza meg, mint a lekötött oltóanyagok összmennyisége gyártónként és a minden tagállam számára egységes ár; - ALÁÍRÓI egyik részről a GYÁRTÓCÉG, másik részről – az uniós tagállamok megbízásából és az uniós tagállamok nevében – az EURÓPAI BIZOTTSÁG. Az EU eddig hat vakcinagyártóval kötött ilyen megállapodásokat – ezek összesen csaknem 2,6 milliárd adag vakcina lekötését biztosítják. A vakcinák beszerzéséről szóló tárgyalásokat a tagállamok által jóváhagyott tárgyalási irányelvek alapján az Európai Bizottság vezeti. A tárgyalásokat a Bizottság és a közös tárgyalócsoport folytatja le. A közös tárgyalócsoport tagjait – akik hét tagállamot képviselnek – egy irányítóbizottság nevezi ki, amelyben az összes uniós tagállam képviselteti magát, és amely hetente ülésezik. Az irányítóbizottság aláírás előtt megvitatja és felülvizsgálja az előzetes beszerzési megállapodás valamennyi vonatkozását. Az ily módon kitárgyalt szerződéses feltételek ismeretében pedig a tagállamok dönthetnek úgy, hogy nem vesznek részt egy adott előzetes beszerzési megállapodásban, de a tagállamok eddig egyetlen esetben sem döntöttek az „opt-out” mellett. 2. TAGÁLLAMI MEGRENDELÉS: - az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodáson alapuló konkrét megállapodás, amelyet a GYÁRTÓ és a TAGÁLLAM köt, így nem a Bizottság, hanem a tagállam írja alá; - tartalmilag - az előzetes beszerzési megállapodásra épülve - az adott tagállamra vonatkozó mennyiségi és gyakorlati szállítási feltételeket határozza meg. Az ilyen típusú, a tagállam és a gyártó között létrejövő konkrét megállapodásra példa az itt megtekinthető, a CureVac-kal kötött előzetes beszerzési megállapodás II. mellékletében (39-43. oldal) található minta. Ehhez hasonló mintákat minden előzetes beszerzési megállapodás tartalmaz."
Vasalo
2021. március 29. 19:01
Söt a mai hirek szerint valaki az EUban komolyan kseftelt a vakcinákkal. Lehet, hogy összejátsztva a gyártokkal probálták kompenzálni a veszteséget, amit a szerzödésbe foglaltak, azaz megngedték, hogy a gyárak a más piacokon probáljanak annyit keresni ami az EU szerzödések vesztesége. Ezért nincs EUn belül sehol sem vakcina. Csak a mi agyamputált moslékunk probálja ezt a Fideszre kenni. Ha az EUban minimális tisztesség lenne, akkor legalább azt a vakcinát oszthatták volna a lakosság szerint, ami a rendelkezésre állt, de még arra sem voltak képesek. 5 ország majdnem dupla annyit kapott mint a másik 7, és ez senkinek nem tünt fel!!!!!! Meg az is a moslék ( meg az EU) baromsága, hogy azért nincs, mert nem rendeltek. Moslék szerint tehát a németek, olaszok, spanyolok, franciák svédek is olyan hülyek mint a Fidesz, mert azok sem irták alá a moderna megrendelést, mert pl Ausztriában, Nemetorszagban, Franciaországban 2 hete áll az oltás, mert nincs vakcina.... sok helyen még a regisztrácios rendszer is áll, mert a szállitás hiányában nem lehet idöpontotokat osztani... Nálunk szerencsére - és NEM az EUnak köszönhetöen - az oltás folytatodik..
bagira
2021. március 29. 17:54
Brüsszel nem csak elrontotta hanem európai fehér emberek ellen működik gyűlölködik. Haszonlesők a vakcina szerzésnél tapasztaltuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!