Az uniós vakcinaszerződések nyilvánosságra hozatalát kéri a kormány

2021. március 11. 17:43

Magyarország felszólítja a bizottságot, hogy ha ez a nyilvánosság nem sérti az orosz és a kínai gyártók érdekeit, akkor az ütemezéssel és a beszerzéssel kapcsolatos EU-s gyártók szerződéseit is tegyék nyilvánossá – mondta Gulyás Gergely

2021. március 11. 17:43
null

Gulyás Gergely a kormányinfón kitért azokra a kérdésekre melyek elmúlt hetekben a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban vilégot láttak.

„A kormány a nyilvánosságot támogatja ebben a témában is, a kormányülés foglalkozott a vakcinaszerződésekkel. Az eddigi beszerzésekkel kapcsolatban 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a kínai és az orosz vakcinabeszerzéseket, nincsenek titkok, ezek közérdekű adatok, ami erősíti a közbizalmat is” – mondta a kancellária miniszter

Legyenek nyilvánosak az uniós szerződések is

A szerdai kormányülés foglalkozott a brüsszeli vakcinaszerződésekkel, de a kormány állítása szerint Brüsszel megtiltotta, hogy ezeket a tagállamok nyilvánosságra hozzák.

„A magyar kormány képes az év első felében mindenkit oltani, ezért 2021 második felében csak akkor rendelnek plusz vakcinát, ha erre szükség van. A jelenlegi állapotok szerint 4 millió vakcina marad akkor is, ha minden 18 éven felüli magyar polgár beoltatja magát. Minden vakcinát lekötött és megrendelt az ország, ami az első fél évre ütemezett teljes oltottságra vonatkozik” – jegyezte meg.

Az EU bizottsága Gulyás Gergely szerint valótlan tájékoztatást ad a szerződésekről.

„Ezt Magyarország visszautasítja, mert joga van tudni a polgároknak, hogy a gyártók mikor, milyen ütemben szállítják az oltóanyagot. Úgy fogalmazott: Magyarország felszólítja a bizottságot, hogy ha ez a nyilvánosság nem sérti az orosz és a kínai gyártók érdekeit, akkor az ütemezéssel és a beszerzéssel kapcsolatos EU-s gyártók szerződéseit is tegyék nyilvánossá” – mondta Gulyás Gergely

„Minden ellenkező híreszteléssel szemben az EU bizottságnak van a legtöbb információja az ütemezésekről, a beszerzésekről, a gyártóktól értesülnek először a készletekről. Minden ezzel ellentétes állítás, ami a tájékozódásra panaszkodik, nem igaz. Minden készletinformáció, a keleti és a nyugati gyártás is ide érkezik be először” – tette világossá.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete reagált Gulyás Gergely szavaira

„A magyar kormányzathoz hasonlóan az Európai Bizottság is híve a közös, uniós oltóanyagbeszerzések céljából a vakcinagyártókkal megkötött keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóságnak” – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

A Kormányinfón elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban a brüsszeli testület magyarországi képviselete azt közölte,

a megállapodások nyilvánosságra hozatala nem az Európai Bizottságon múlik, az kizárólag szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges.    

Az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal annak érdekében, hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság, sőt, a hat vakcinagyártóval eddig megkötött uniós keretmegállapodások közül a bizalmas üzleti adatok kitakarásával hármat már nyilvánosságra is hozott. Ezek között vannak az AstraZeneca, a CureVac, a Sanofi-GSK gyógyszergyártókkal kötött szerződések. A szállítások tervezett, illetve becsült mennyiségeire vonatkozó szerződéses előírásokat gyártók szerinti bontásban az uniós bizottság nem hozhatja nyilvánosságra – írták.

(MTI, Origó)

Fotó: MTI/Balázs Attila

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
totumfaktum
2021. március 11. 19:27
A RAI nyílvánosságra hozta az egyik szerződést kitakarások nélkül: https://www.politico.eu/article/italian-broadcaster-publishes-full-commission-vaccine-contract-with-astrazeneca/
Mich
2021. március 11. 18:27
Majd meglátjuk, hogy a nagypofájú hazai libernyákok felemelik-e a hangjukat a nyugati vakcinák szerződéseiért...
Zokni
2021. március 11. 18:27
Ez érdekes követelés. Mikor a magyar Fityma kormány nemhogy ilyet nem szokott publikálni, de az ELSŐ (1.) kormányintézkedés az volt, h megszüntették a kormányülések jegyzőkönyvezését.
nempolitizálok
2021. március 11. 18:15
Na most megfogták az EP korrupt libsijeit. Nem fogják nyilvánosságra hozni, mert akkor lebuknának. Egyébként mostanra kiderült, nem a vakcina hatékonysága volt a fontos hanem az, hogy kínai vagy orosz vakcina ne rúghasson labdába. Azaz üzleti okok miatt még saját választóik életét is magasról szarták le. A ballibsik persze engedelmesen cselédkedtek. Nekik sem sokat számított szavazóik élete. Még beszélték is rá őket, hogy az oroszt és kínait ne fogadják el. Annak ellenére, hogy valahogy az összes ballibsi politikus kínai vagy orosz vakcinát kapott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!