A Néppárt trükkös módszereket vet be a Fidesz ellen

2021. március 01. 10:57

A szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatásával büntetnék a magyar kormánypártot.

2021. március 01. 10:57
null

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója szerdán szavaz az alapszabály-módosításról, amivel gyakorlatilag elkerülhetetlenné válna a Fidesz frakcióbeli felfüggesztéséről szóló voksolás kiírása, írja a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének, Manfred Webernek azt írta, amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot. A néppárt EP-frakciója látványosan úgy alakítaná a politikai csoport eljárási rendjét, hogy immár könnyebb legyen felfüggeszteni a Fidesz delegációját. Az eredeti módosítási javaslat szerint lehetővé tennék egész delegációk felfüggesztését és kizárását (ezt eddig csak adott EP-képviselő esetében lehetett – a szerk.), ehhez pedig a jövőben a szavazásra jogosult néppárti képviselők mindössze egyszerű többsége is elegendő lenne.

Továbbá az ernyőpárt és a parlamenti frakcióbeli tagság között automatizmus is létrejönne – amennyiben előbbi egy tagpártot felfüggeszt vagy kizár a soraiból, a döntés az európai parlamenti csoportra is alkalmazandó lenne. Utóbbi egyértelműen a Fidesz ügyére reflektál: a magyar párt ugyanis 2019 óta felfüggesztett tagsággal bír az Európai Néppárt ernyőpártjában, ám annak parlamenti frakciójában lényegében teljes jogú munkát folytat.

Sem a teljes delegációk felfüggesztéséhez és kizárásához, sem pedig az egyszerű többségről szóló szabályhoz nincs meg a kétharmados támogatottság, tehát azokat a néppárt nem tudná az alapszabályzatában rögzíteni. Egy harmadik elemet, az ernyőpárt és a frakció közötti tükörszabályt viszont úgy bocsátják szavazásra szerdán a parlamenti csoportban, hogy a magyar kormánypárt felfüggesztéséről szóló voksolás szinte elkerülhetetlenné váljon. A módosítás értelmében ugyanis az ernyőpártban felfüggesztett pártok esetében kötelező lenne a frakcióbeli tagság ügyét is megszavaztatni a képviselőkkel.

(Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janice
2021. március 01. 16:31
Nincs itt semmi különös A visszamenőleges szabályok bevezetése ismerős a kormánynak. Eljátszották ezt ők is.
zakar zoltán béla
2021. március 01. 14:48
már minden degének szakálla-bajusza van messziről csita mind..
sztd
2021. március 01. 14:26
Én már azt sem értettem, eddig minek maradtak. Az viszont végképp nem világos, hogy miért nincs ilyen súlyos járványhelyzetben jobb dolguk. Én nem gondolom tragédiának, hogy az EU közös vakcinabeszerzése így mellécsúszott, mert azt gondolom, hogy az nem hibázik, aki nem csinál semmit, és minden kezdet nehéz. Az viszont már tragédia, ha nem tanulni akarnak az esetből, hanem arra jutni, hogy az értelmes tevékenység nem megy, tehát maradni kell a Fidesz-baszogatásnál, mert az még megy.
Pierre
2021. március 01. 14:26
Europai parlamenti ules egyik temaja, meg 2012(!)-bol. (Azota hol tartunk mar...) "Magyarország kormánya 2010-es hivatalba lépését követően több alkalommal visszamenőleges hatályú törvénykezést alkalmazott. 2010-ben a közszférában kifizetett, kétmillió forintot meghaladó végkielégítésekre vetett ki a kormány 98%-os, öt évre visszamenőleges hatállyal megállapított adót, annak ellenére, hogy ezt az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította. 2011-ben a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetésével és azt csökkenthető, megszüntethető juttatássá való átalakításával a kormány visszamenőlegesen írta felül több százezer, elsősorban volt rendvédelmi dolgozó nyugdíjjogosultságát, akiket aktív életszakaszukban bérkiegészítések helyett a korkedvezményes nyugdíjazással kompenzáltak rendkívüli munkakörülményeikért. A rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, amelyről szintén 2011-ben döntött a magyar kormány, hasonló módon bírálja felül számos magyarországi rokkant nyugdíjjuttatásait, visszamenőlegesen megfosztva őket szerzett jogaiktól. A visszamenőleges hatályú törvényeket tiltotta Magyarország 2012 előtt hatályban lévő Alkotmánya, a 2012. január 1-jén hatályba lépett Alaptörvényben azonban ez a tiltás már nem szerepel. Az Európai Unió jogának egyik alapelve a jogbiztonság garantálásának követelménye, amelynek egyik eleme a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalma. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!