Ujhelyi: Az EU-nak szüksége van saját gyógyszergyári kapacitásra

2021. február 10. 12:09

Az MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint a magyar kormány sportot űz abból, hogy Brüsszelt hibáztatja a vakcinabeszerzés lassúsága miatt.

2021. február 10. 12:09

Az Európai Uniónak szüksége van saját egészségügyi-gyógyszergyári kapacitásra, nem lehet kiszolgáltatott a fejlettebb háttériparral rendelkező földrészeknek – jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője online tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

Ujhelyi István kiemelte: az általa szorgalmazott európai egészségügyi unió egyik fontos célkitűzése – a betegbiztonság és a minőségi ellátás garantálása mellett – az európai egészségipar megteremtése. Az oltóanyag-ellátás késlekedése miatt „azért alakult most ki a politikai egymásra mutogatás, mert a vakcinagyárak egy része nem tudta azt a kapacitást kiszolgálni, amire az európai szerződésekben kötelezettséget vállaltak az első hónapban” – fogalmazott. Közölte: a magyar kormány sportot űz abból, hogy Brüsszelt hibáztatja a vakcinabeszerzés lassúsága miatt.

A politikus hozzátette: a magyarországi vakcinabeszerzés részleteinek megismerésére közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes minisztériumokhoz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. Az uniós beszerzést egy olyan irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát – mondta Ujhelyi István. A politikus emiatt arra vár választ a kormánytól, hogy ki képviselte az Orbán-kabinetet az uniós tárgyalásokon, emelt-e a magyar kormány kifogást az uniós beszerzés részletei miatt. Azt is tudni akarja, hogy melyik kormányzati szerv a felelős azokért az egyedi megállapodásokért, amelyeket az oltóanyaggyártókkal kellett kötni a szállítási és logisztikai részletek rendezése érdekében.

Arra is kíváncsi, hogy melyik vakcinából milyen mennyiséget és milyen szállítási határidővel rendelt meg a magyar kormány,

illetve ezek leszállítása során felvetődött-e már késlekedés, vagy hiányos szállítás. Ha igen, akkor a kormány milyen lépéseket tett a gyártócégekkel szemben, milyen jogi garanciák vannak arra, hogy a magyar kormány által leadott igények teljesülnek? – tette fel a kérdést.

„Közösen kell rákényszerítenünk a gyártókat arra, hogy a lekötött 2,5 milliárd vakcinát mihamarabb leszállítsák Európának. A magyar kormány feladata emellett, hogy tisztességesen, átlátható módon és biztonságosan megszervezze az oltást Magyarországon” – mondta Ujhelyi István.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magnólia
2021. február 10. 17:30
...Az Európai Uniónak szüksége van saját egészségügyi-gyógyszergyári kapacitásra, nem lehet kiszolgáltatott a fejlettebb háttériparral rendelkező földrészeknek.... Hogyan gondolod Pistám, el kezdjük keresgélni a területet, elkezdünk építeni, gépeket beszerezni. receptúrákat vásárolni, stb. Melyik ország, ki fizeti, merthogy olyan, hogy Unió az egy társulás. Lassan kezd olyan bohóckodássá válni mint szfefree. Be kell vallani férfiasan, hogy elb@szták és kész, még mindig jobb, mint az általad elmondott hülyeségek.
Daily
2021. február 10. 13:24
Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője számoljon be a vakcinagyártóknál elért eredményeiről. Mit tett azért az EP-ben, hogy Magyarországnak legyen vakcinája?
pollip
2021. február 10. 13:02
Kétszer vártunk az unió döntéshozóira nagy kérdésben. Az első 2015-ben a migránsok vonulása idején volt. Az unió nem tett semmit, ezért mi kerítést építettünk. A második a közös uniós vakcina beszerzés. Ez sem sikerült, kénytelenek voltunk magunk megoldást találni. Az unió működésképtelen minden szempontból.
pollip
2021. február 10. 12:58
Az egész unióban csak mi tartjuk lassúnak a beszerzést, ugye? Ursula már mea culpazott. Újhelyi a Krekó terv végrehajtásában érdekelt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!