Hamarosan jön egy könyv a posztkommunista médiaátmentésről!

2021. február 14. 17:36

Mező Gábor február végén megjelenő kötete arról szól, hogy hogyan szerezte meg, illetve tartotta meg a posztkommunista hálózat a kulcspozícióját a magyar médiában a rendszerváltást követően.

2021. február 14. 17:36
null

Február végén jelenik meg A média lenyúlásának titkos története című könyv Mező Gábor tollából. A Pesti Srácok.hu-n rendszeresen publikáló, számos érdekes Kádár-kori sztorit feltáró szerző most könyvajánló cikkében azt írja: röviden összefoglalva műve arról szól, hogy hogyan szerezte meg, illetve tartotta meg a posztkommunista hálózat a kulcspozícióját a magyar médiában.

Az Erdélyi Szalon kiadásában megjelenő mű alapvetően három nagyobb részből áll.

Az elsőben a Reform, a Mai Nap és a Nap TV megszületését írta meg „korábban nem ismert részletességgel, bemutatva az amerikai-magyar maffiózó Bodnár György, a német-magyar szélhámos-médiamenedzser Josef von Ferenczy (Ferenczi József néven még katpolos tiszt) vagy éppen a hírszerzéshez sorolható, katonai agitproposként induló Vitray Tamás szerepét”.

És persze megjelenik Virág András (azaz Virág elvtárs), Tőke „Hidas titkosmunkatárs” Péter, Havas Henrik és a poltikai-gazdasági hatalom kulcsfigurái. Berecz József, Pozsgay Imre, Demján Sándor vagy éppen Békesi László is felbukkannak.

A második rész Siklósi Norbert médiacárról és az általa irányított állambiztonsági hálózatról szól, benne a három leányvállalat-kiadóval, a Kapu mögött is álló Intereditionnel, a szépségkirálynő-botrányról és Molnár Csilla haláláról ismert Magyar Médiával és a Deltával. Utóbbi két legnagyobb dobása a 168 Óra és a Tallózó.

A harmadik rész a vidéki sajtó lenyúlásáról és a német-magyar Springer Budapest létrehozásáról szól, amelynek története „alátámasztja azt, hogy derék német barátaink jellemzően a posztkommunistákkal, a hálózat embereivel üzleteltek”.

A könyv a kiadó oldalán, de a Librinél a Bookline-nál és a Líránál is megrendelhető, és márciustól kapható lesz a könyvesboltokban. „Ismerve a mai kiadói állapotokat – és azt, hogy több kiadó titkos történetét is megírtam –, ez már félsiker” – írja Mező Gábor, aki cikkében ízelítőül ismertet egy történetet is.

Nyitókép: A könyv borítójának részlete. Forrás: Pesti Srácok.hu

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2021. február 15. 12:47
nagyon kell. kéne még: jobboldali (nem neokon) értelmiséget építeni, hog ne a semmibe hulljanak ezek.
Prominet
2021. február 15. 08:11
...ez egy Qrva erős kép... :)
alkaloidablog
2021. február 15. 00:33
"...a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem 1952 és 1989 között működött. Nem csupán a vezető funkciót viselő MSZMP-pártagoknak volt tanácsos elvégezni, sok párton kívüli hallgatója is volt, akik profitálhattak belőle, ugyanis komoly előnyt jelentett akkoriban..." Valóban sok pártonkívüli elvégezte. Makacsabb jellemű szakemberek az elvégzésével kiválthatták a pártba való belépést. Ezzel jópár évre nagyobb terhet vettek a vállukra, de megúszták a bennfentes létezés további nyűgjeit: nem kellett jelenteniük, a párttaggyűléseken résztvenniük, tehát egyfajta távolságtartással maradhattak meg a rendszerben, adott esetben komolyabb pozíciókban. Nevezhetjük ezt komoly előnynek adott esetekben, de ez így felemás.
balbako_
2021. február 14. 20:10
A Pesti srácokban évek óta folytatásokban olvasható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!