Szijjártó: Közép-Európa fejlődését segíti elő a Három Tenger Kezdeményezés

2021. február 11. 20:40

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy Magyarország több projektre is javaslatot tett a Három Tenger Kezdeményezés alapjában.

2021. február 11. 20:40
null

Magyarország is csatlakozott a Három Tenger Kezdeményezés alapjához, és abban 16 projektre tett javaslatot a digitalizáció, a szállítmányozás és az energia területén – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Három Tenger Kezdeményezésben résztvevő országok külügyminisztereinek csütörtöki online ülésén.

Szijjártó Péter – a Facebook-oldalán is megosztott – videójában kiemelte:

Magyarország mindig is erős és elkötelezett támogatója volt a kelet-közép-európai országok gazdasági érdekeit összehangoló Három Tenger Kezdeményezésnek.

Fontosnak tartják viszont, hogy ez ne csak kommunikációs alapú kezdeményezés legyen. Csak akkor van értelme, ha képesek olyan projekteket megvalósítani, amelyek előmozdítják a régió fejlődését és kohézióját. Felhívta a figyelmet arra, hogy

az európai infrastrukturális térképet megnézve látható, hogy az észak-déli viszonylatban Közép-Európa viszonylag alulfejlett

mind az energia, mind a közlekedés területén. Németországtól keletre nincs nagy sebességű vasúthálózat – tette hozzá, kiemelve: ezeken kell dolgozni, és ehhez kiváló keretrendszert biztosít a Három Tenger Kezdeményezés.

A magyar eredményekre kitérve beszámolt arról, hogy Magyarország gázkapcsolatokat épít ki Szlovákiával és Romániával, valamint Szlovéniával is tervez hasonló együttműködést. Az idén ősszel befejeződik a Via Carpatia 230 kilométeres szakaszának építése Magyarországon. Megtették továbbá az első lépéseket a Visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) fővárosai közötti nagy sebességű vasút kiépítésére, és Bukarestet is szeretnék bekapcsolni ebbe a hálózatba – fejtette ki Szijjártó Péter. Horvátországgal közösen elért sikert is említett: megkezdte ugyanis működését a krki LNG-terminál.

Szijjártó Péter elmondta:

Magyarország tavaly december 2-án írta alá csatlakozási szerződését a Három Tenger Kezdeményezés alapjához.

Az Eximbank 20 millió eurót már el is helyezett az alapban, amelyben több projektre is javaslatot tett Magyarország. Ezek közül Szijjártó Péter a gázellátás diverzifikációját emelte ki, amely Magyarország számára nemzetbiztonsági ügy. Elmondása szerint egy szlovén-magyar gázvezetéket kell létrehozni, hogy kiszolgálják a két ország közötti gázellátást, és  kiterjesszék Olaszországra is. Emellett tovább kell növelni a Magyarország és Szlovákia között meglévő hálózatokat.

Mindez akkor nyer értelmet, ha Bulgária és Görögország között véglegesítik a két ország közötti vezetéket – fűzte hozzá Szijjártó Péter, aki minisztertársait arra buzdította: képviseljék, hogy ez a projekt kerüljön a prioritások közé a Három Tenger Kezdeményezésen belül.

Jelezte: ugyanakkor nem kívánják, hogy a Három Tenger Kezdeményezés kizáró jellegű legyen,

Magyarország érdeklődik a keleti és a déli szomszédsággal való együttműködés iránt is.

„A konnektivitás és a közös projektek rendkívüli fontosak” – fogalmazott a miniszter, aki kiemelte: „a koronavírus-járvány megmutatta, mennyire függünk egymástól kölcsönösen, és hogy a régióbeli országoknak közösen kell fellépniük”.

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik