Botrány, hős – Czeglédy Csaba portréja

2021. február 22. 06:50

Többéves csúszás után májusban végre meghallgatja a bíróság a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csabát, aki szinte biztosan a baloldal közös képviselőjelöltje lesz 2022-ben Szombathelyen. Áttekintettük a zűrös ügyvéd-politikus-vállalkozó eddigi karrierjét.

2021. február 22. 06:50
null

Kacsoh Dániel írása a Mandiner hetilapban.

Cikkünk eredeti változatában tévesen azt írtuk, hogy a DK feltette a 2018-as országos választási listájára Czeglédy Csabát. A politikus valójában egyéni képviselőjelöltként indult, így szerzett mentelmi jogot. Ugyancsak kiegészítettük cikkünket annak nyomán, hogy Czeglédy megkereste lapunkat, közölve, ő volt azok egyike, akik leleplezték a „többek között Tóth Csaba, Hagyó Miklós, Zuschlag János, Szabó Bálint által szervezett, az MSZP-be történt fiktív tagbeléptetést, amely leleplezést követően került sor Vas megyében is a tagrevízióra”.

 

Miután Gyurcsány Ferenc többedmagával 2011 októberében otthagyta az MSZP-t, egykori pártjával finoman szólva is hullámzó volt a viszonya. A mélypontot alighanem 2017 hozta el, amikor a szocialisták úgy döntöttek, a Szeged élén bizonyító Botka Lászlót próbálják meg közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltként indítani. Csakhogy Botka meg azt gondolta, kizárólag Gyurcsány nélkül lehet sikeres a 2018-as választáson a baloldal, így határozott lépéseket tett a volt miniszterelnök kiszorítására.

Mint tudjuk, a szövevényes, máig tisztázatlan purparlé végén a városvezető húzta a rövidebbet, visszalépett a jelöltségtől, ám a viharos epizódnak volt egy érdekes mellékszála is. Mégpedig Czeglédy Csaba ügye kapcsán. A szombathelyi politikus-ügyvédet ugyanis 2017 nyarán előzetes letartóztatásba helyezték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád megyei illetékesei, s a hír apropóján Botka határozottan lépett fel: felszólította az MSZP etikai bizottságát, hogy azonnali hatállyal vizsgálja ki az ügyet, a pártvezetést pedig arra kérte, függessze fel a Czeglédy ügyvédi irodájával kötött keretszerződését, amíg „az ügy nem rendeződik”. A pártbeli eljárás kimeneteléről nem sikerült információt fellelnünk, ám az biztos, hogy a Gyurcsányékkal már akkor szoros kapcsolatot ápoló Czeglédy az MSZP tagja maradt. Erre később maga is utalt.

Apró adalék, hogy ekkor az etikai bizottság elnöke az azóta a pártból Botka Lászlóhoz hasonlóan távozó Bárándy Gergely volt, s ennél is érdekesebb talán, hogy az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa nevű szervezeti egység elnöki posztját az a Legény Zsolt töltötte be, akit nemrég az ukrán–magyar határon fogtak meg egy csomagtartónyi csempészcigarettával.

Gyurcsány Ferenc a bíróságra is elkísérte szövetségesét. <br> Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely
Gyurcsány Ferenc a bíróságra is elkísérte szövetségesét.
Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Hős és hazafi
További küzdelmeiben is sokkal inkább Gyurcsányék, mintsem a szocialisták segítették Czeglédyt. Az előzetesből például úgy tudott időlegesen kiszabadulni, hogy a szükséges számú ajánlás összegyűjtésével hivatalos képviselőjelölt lett a 2018-as parlamenti választáson, s így mentelmi jogot szerzett. Végül nem sikerült mandátumot szereznie, ám rá egy évre, az európai parlamenti választás előtt a DK EP-listájára került fel, igaz, akkor már vádlott volt. „A Demokratikus Koalíció számára Czeglédy Csaba egy hős. Egy olyan hazafi, aki a börtönt is vállalja ellenzékiségéért és kormányellenes munkájáért. És bár nem a DK, hanem az MSZP politikusa, támogatásunk és szolidaritásunk jeléül Czeglédy Csaba csak azért is helyet kap a DK EP-listáján” – közölte a Gyurcsány-párt. Czeglédy közösségi oldalán megtiszteltetésnek nevezte a lehetőséget, hozzátéve, kicsit szomorú, hogy saját pártjának ez nem jutott eszébe.

A Brüsszelbe való kijutás valójában esélytelen volt, hiszen befutó helyet nem kapott a „hős”, így a mentelmi jog megint csak a kampányidőszakra vonatkozott, a büntetőper pedig hamarosan el is kezdődött. Pontosabban kezdődött volna, ha nem jönnek közbe váratlan „akadályok”. Ezekre, illetve a konkrét ügyészségi vádra hamarosan visszatérünk, ám előbb nézzük, milyen előélettel robbant be diákszövetkezeti botrányával 2017-ben az országos hírekbe az addig leginkább szűkebb pátriájában aktív politikus.

Czeglédy Csabának volt már dolga korábban is az igazságszolgáltatással. A kilencvenes évek végén lett tagja a szombathelyi képviselő-­testületnek, 2006-tól volt alpolgármester is. Az ügyészség 2001-ben mint a Rébusz Iskolaszövetkezet volt tagja ellen emelt vádat adócsalás, magánokirat-­hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. A törvénysértést 8,3 millió forintnyi fiktív számla kiállítása jelentette, amit az adóhatóság nyomozói lepleztek le. A huszonöt éves szocialista politikus hárította a felelősséget, ám jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Vagyis nem kellett rács mögé vonulnia, sőt jelen állás szerint büntetlen előéletűnek számít.

Nemény András, aki az újabb iskola­szövetkezeti botrány idején a párt alelnöke, Vas megyei első embere volt, azt mondta a HVG-nek, hogy ha a választók elfogadják, annál nincs jobb bizonyíték. „Az esélyt megérdemelte, és élt vele 2010-ben és 2014-ben is” – fogalmazott Nemény. Szerinte Czeglédy sok munkát végez a körzetében, mindenki ismeri, a „legharcosabb ellenálló”. Dolgozott az SZDSZ-es Hankó Faragó Miklós képviselőjelölti és az MSZP-s Ipkovich György polgármesterjelölti kampányának vezetőjeként, de belekeveredett egy szövevényes tagtoborzási botrányba is, amelyben párttársa, Tóth Csaba volt az ellenlábasa. (Cikkünk megjelenését követően Czeglédy megkereste lapunkat, közölve, ő volt azok egyike, akik leleplezték a „többek között Tóth Csaba, Hagyó Miklós, Zuschlag János, Szabó Bálint által szervezett, az MSZP-be történt fiktív tagbeléptetést, amely leleplezést követően került sor Vas megyében is a tagrevízióra”.) Tóth Csaba mindenesetre áthelyezte székhelyét Vas megyéből Zuglóba, ahol parlamenti képviselőként most is meghatározó ember.

Mentelmi jog, szabadulás, 2018. <br> Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely
Mentelmi jog, szabadulás, 2018.
Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Valóban, nyilatkozatai alapján a szombathelyi politikus kérlelhetetlen ellenfele a kormányoldalnak. És nem csupán helyi erős emberként, baloldali frakcióvezetőként és iskolaszövetkezet-szervezőként, hanem ügyvédként is aktívnak mondható. Alapvetően sajtópereket vitt, dolgozott pártjának, Botka Lászlónak, illetve DK-s politikusoknak, köztük Gyurcsány Ferencnek is.

Csakhogy egy ideje nem gyakorolhatja ezt a hivatását. Ahogy a Mandiner megírta, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) fenntartotta a Vas megyei kamara döntését, amellyel felfüggesztette Czeglédy praxisát. Az elnökség szerint az „öt évnél súlyosabb szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény miatt induló büntetőeljárás esetén a területi kamara elnökének mérlegelés nélküli törvényi kötelezettsége az érintett ügyvéd tevékenységének gyakorlását felfüggeszteni”. A jobboldali újságírókat kreténnek és ostobának tituláló Czeglédy stílusára egyébként jellemző, hogy a történtek kapcsán hajlékony gerincű Fidesz-kollaboránsnak nevezte Bánáti Jánost, a MÜK elnökét.

A 2019. február 4-én közzétett vád­irat szerint „dr. Czeglédy mint a szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt”. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott „iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Human Operator Zrt. állt”.

A politikus mindent tagad, a nyomozó hatóságok hatalom általi befolyásolásáról, kicsikart vallomásokról beszél. „Az emberi aljasságtól a hazudozáson át a törvények két lábbal tiprásáig mindennel találkoztam” – próbált a kommunista idők kirakatpereihez hasonló eljárást felvázolni a mondandóját készségesen meghallgató Magyar Narancs újságírójának a vádemelést követően.

Döcögő tárgyalás
Irodája mindenesetre a történtektől függetlenül továbbra is prosperál, legalábbis egyes baloldali önkormányzatoktól, például az erzsébetvárositól és az újbudaitól mintegy 130 millió forintért kapott megbízásokat. Ezt a Momentum részéről egy ideig sérelmezték, mondván, „Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával”. Ám azóta elcsendesedtek a kritikus hangok, a Fekete-Győr András vezette párt egyértelmű válaszát például tavaly október óta hiába várjuk arra vonatkozóan, beállnának-e Czeglédy mögé a kampányban. A bizalom tehát töretlen, a baloldal lényegében egységesen áll ki a vádlott mellett.

Czeglédy a szombathelyi közgyűlésben 2013-ban. <br> Fotó: MTI / Kászoni László
Czeglédy a szombathelyi közgyűlésben 2013-ban.
Fotó: MTI / Kászoni László

Közben a kvázi a Rébusz helyébe lépő, ugyancsak diákmunka-közvetítéssel foglalkozó Czeglédy-vállalkozás, a Human Operator Zrt. miatt indított büntetőper lassan érdemben is elkezdődik a mentelmi jog körüli, illetve az ügyáthelyezési hercehurcát követően. A pert ugyanis eredetileg Szegeden tárgyalták volna, de az ottani törvényszék elfogultság okán végül visszadobta, így került Kecskemétre.

A legutóbbi tárgyalást még szeptember végén tartották, illetve tartották volna. A bíróság ugyanis érdekellentét miatt kizárta az eljárásból az egyik ügyvédet, megakasztva ezzel a procedúrát. Nem volt választása, miután kiderült: az egyik több vádlott védelmét is ellátó ügyvéd korábban azt a vádlottat is képviselte, aki az eljárás során egyezséget kötött, és akivel szemben a Szegedi Törvényszék 2019. június 26-án ítéletet hozott. Márpedig ez lényegében összeférhetetlenséget jelent.

Árulkodó körülmény, hogy az érintett ügyvéd egy bizonyos Binszki József, aki nem mellesleg a Demokratikus Koa­líció szegedi önkormányzati frakciójának a vezetője, sőt a jogi és ügyrendi bizottság elnöke is, vagyis lényegében Czeglédy Csaba politikai harcostársáról van szó. Budai Gyula fideszes képviselő szándékosságot sejt a háttérben, szerinte az a cél, hogy ezzel is tovább húzódjon az ügy (lásd interjúnkat). Ugyancsak összeférhetetlenség miatt zárta ki a bíróság az elsőrendű vádlott jogi képviselőjét, Hankó Faragó Miklóst – aki régi barátja és szövetségese a fővádlottnak.

Fociszerződés. Alpolgármester a Haladás szolgálatában. <br> Fotó: MTI / Czika László
Fociszerződés. Alpolgármester a Haladás szolgálatában.
Fotó: MTI / Czika László

Szintén lapunk netes felülete számolt be róla elsőként: március 2-án indulhat a vádlottak meghallgatása, vagyis maga a büntetőper. A törvényszék ügyes taktikát választott: Czeglédyt csak a sor végén, valamikor májusban hallgatják meg, így az eljárásjogi szabályok szerint nem fogja addig hallani, mit és hogyan vallanak vádlott-társai. Ez kulcsfontosságú lehet. Úgy tudjuk, a bíróság eltökélt, hogy még idén lezárja első fokon a már-már komikusan bukdácsoló eljárást. Kérdés, maradt-e még eszköz és szándék a további halasztásra. Mindenesetre ha a 2022-es választás kampányáig nem születik verdikt, Czeglédy ismét mentelmi jogot szerezhet.

Ajánlja magát
Felmerülhet természetesen: az ellenzéknek aligha nyerő húzás egy korábban már elítélt, most is súlyos vádakkal szembenéző, felfüggesztett ügyvéd indítása, aki ráadásul kifejezetten jó viszonyt ápol a múltjával továbbra is kísértő Gyurcsány Ferenccel. Kacérkodik az egyéni jelöltséggel ugyanitt az LMP-s Ungár Péter is, aki jelentős médiabefektetéseket eszközölt Szombathelyen. Megjegyzendő: az, hogy a fideszes Hende Csaba méltatta a minap egy Facebook-videóban, aligha növeli az ázsióját a kormányellenes szavazók táborában. Szintén ringbe szállna a volt jobbikos Bana Tibor és a volt MSZP-s, most momentumos alpolgármester, László Győző.

Mindenesetre a ZRI Závecz Research mérései szerint az előválasztáson velük szemben Czeglédy lenne a befutó, aki ezt volt is szíves maga megosztani a közösségi oldalán. Ezzel lényegében megerősítette azt a széleskörűen elterjedt információt, miszerint ő maga is szeretné a pozíciót. Hovatovább bejelentkezett a mentelmi jogért is. „A DK várhatóan engem fog jelölni, és arra számítok, hogy az MSZP nem fog mást támogatni. […] Számomra azonban nem a versengés a fontos, hanem hogy dolgozhassak. A továbbiakban is azt fogom tenni, amit eddig: szolgálom az embereket” – osztotta meg az internet népével személyes hitvallását. A DK-jelölésre vonatkozó közlés mellől a várhatóan szót amúgy ki is vehetjük, az ügyvéd ugyanis szerepel a Gyurcsány-párt potenciális jelöltjeit bemutató, Európai magyarok kiadványsorozatában, a Vas megye 1. számú választókerületét bemutató rész címlapján. Eposzi jelzője Szombathely legrégibb lakótelepére utalva: „A Derkovits szülötte”.

***

Fotó: MTI / Ujvári Sándor
Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Márciusban folytatódik a Czeglédy-per – Kacsoh Dániel írása a mandiner.hu-n.

.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2021. február 23. 08:39
Czeglédy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt”. Tehát a DK egy adócsaló BŰNSZERVEZET!
BossN
2021. február 23. 08:36
Mocskos gyurcsányista köztörvényes maffiózó.
Jason Bourne
2021. február 22. 19:53
A Koszi klán kiscserkész csapat ehhez a bűnszervezethez képest.
szodabár
2021. február 22. 12:05
Undorító nyápic csaló. Hányok, ha meglátom Ávós Klára a mentelmi jog miatt lett képviselő. Hiába ülnek a strómanjaik , több is! , ezt már nem úszta volna meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik