Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a Klubrádió ügyében

2021. február 10. 15:57

Ellenőrizni akarják, hogy a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntés mennyire van összhangban az uniós joggal.

2021. február 10. 15:57
null

A Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat – jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán a testület sajtótájékoztatóján. „A uniós államok jogállamisági helyzetét elemző tavalyi jelentésünkben már fejeztünk ki ezzel összefüggő aggályokat” – tette hozzá.

A Európai Bizottság is vizsgálódik

Hangsúlyozta: a bizottság már kapcsolatba lépett az illetékes magyar hatóságokkal, hogy garantálják, a rádiócsatorna továbbra is legálisan folytathassa tevékenységét.

Wigand szerint a bizottság megvizsgálja, hogy a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntés mennyire van összhangban az uniós joggal, illetve a döntéshozatal során betartottak-e a vonatkozó uniós jogszabályokat. „Az európai demokrácia egyik alapja a médiaszabadság és a pluralizmus. Nem fogunk késlekedni, hogy megtegyünk a megfelelő lépéseket, amennyiben ez lehetséges és szükséges lesz” – hangsúlyozta a szóvivő.

Ítélet

A Fővárosi Törvényszék ítélete kedden megerősítette, hogy a Klubrádió által használt frekvenciára szóló jogosultság megújítása iránti kérelmet jogszerűen, törvényi kizáró ok miatt utasította el a médiatanács. A Klubrádió hét évre szóló hatósági szerződése a Budapest 92,9 MHz használatára 2014. február 14-étől 2021. február 14-éig tart. A médiatanács a rádió megújítási kérelmét a médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően 2020 szeptemberében elutasította.

A döntéssel szembeni nemtetszését Dunja Mijatovic, az Európa Tanács ember jogi biztosa is kifejezte keddi Twitter-üzenetében.

(MTI)

(Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2021. február 11. 16:57
Mióta van ezeknek a mocskoknak joguk bírósági döntéseket vizsgálgatni? Most nem számít a bírói függetlenség? Ki sérti meg a jogállamiságot?
Jason Bourne
2021. február 11. 15:50
Remélem olyan eredményesen oldják meg a Klubrádió "ügyét" is, mint a vakcinaügyet. :-)
olajfa1
2021. február 11. 08:58
Az Európai Bizottság a vakcinabeszerzést vizsgálja meg először! HA OTT MINDEN OKÉ... AKKOR AZ LESZ AZ "ETALON"... ÉS ANNAK MEGFELELŐEN SZERINTEM MINDEN MAGYAR BESZERZÉS EGÉSSZEN BIZTOSAN KORRUPCIÓ MENTES LESZ!...
Szerintem
2021. február 11. 08:39
Moszkva, akarom mondani Brüsszel, megparancsolja, hogyan dóntsön a bíróság. A jogállamiság, a bíróságok függetlensége jegyében, persze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!