Végső búcsút vettek Frankó Endrétől, az utolsó, harcban is bevetett pilótától

2021. január 23. 17:21

Frankó Endre nyugállományú főhadnagy 97 esztendős korában, december 30-án hunyt el.

2021. január 23. 17:21
null

A főhadnagytól a Magyar Honvédség, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis háromgépes Gripen-kötelék áthúzásával búcsúzott a főhadnagytól. A Gripenek a Csepel-sziget északi csücskénél várakoztak a légtérben nem sokkal dél után, majd a Duna fölött mintegy 300 méter magasan haladtak kötelékben egészen az Árpád híd budai hídfőig, majd északi irányban elhagyták a várost. Frankó Endrétől az Óbudai Jó Pásztor templomban vettek búcsút és az altemplomban helyezték végső nyugalomra. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán búcsúzott Frankó Endréről.

A város felett átrepülő Gripeneket és egy tisztelgő katonát ábrázoló fotóhoz a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály jelmondatát írta:

Frankó Endre 1923. szeptember 3-án született Egerben. 1939-ben, a Gyöngyös melletti Pipishegyen ismerkedett meg a vitorlázórepüléssel, majd 1942-ben, érettségi után jelentkezett a Magyar Királyi Légierő kötelékébe. A kiváló öttusázó sportember Szombathelyen, a Horthy Repülő Akadémián kezdte meg tanulmányait, majd 1944. augusztus 20-án avatták hadnaggyá. A Pumákhoz 1944. novemberében került, a pilótahiány miatt alig hat órányi gyakorlórepülést követően már az éles bevetések vártak rá. Frankó Endre hadnagy összesen nyolc bevetést hajtott végre a Dunántúl, majd a Nyugat felé visszavonuló ezreddel Ausztria felett. 1945. május 5-én, a német-osztrák határ melletti Pockingban esett amerikai hadifogságba.

Budapestre 1945 végén ért haza, három évvel később már az Országos Magyar Repülő Egyesület motoros oktatója volt, itt már katonákat is tanított. 1949-ben nevezték ki az Esztergomi Repülőiskola parancsnokhelyettesének, majd nem sokkal később parancsnokának. Egy évvel később Békéscsabán lett az első oktatóképző iskola tanára, majd a GANZ repülőklub hivatásos motoros repülő-oktatója.

Gépészmérnöki diplomát szerzett, majd az UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) mérnökeként dolgozott. Nevéhez fűződik például a budapesti, János-hegyen ma is működő Libegő: nem csak az ötlet volt az övé, de a felvonó fő- és gépésztervezője is volt. Nyugdíjas éveiben is aktívan kísérte figyelemmel a magyar katonai repülést.

(MTI)

Címlapfotó: Facebook

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2021. január 24. 19:57
"Roni Frankó Mint az unokája állíthatom, hogy a Libegőre nagyon büszke volt - a háborúban nagy szerep nem jutott neki, majdnem vége volt, mire a kiképzése befejeződött. Csak a honvédség valamiért idős korára felfedezte őt és nagyon büszke lett rá. A híradásokból persze az kimaradt, hogy szerettei nélkül egy covid osztályon halt meg, hiszen az idősotthon egyik lakóját covid teszt nélkül engedték ki a sebészetről, így kaphatta el ő is..." Mint az unoka állítja, nem volt ő hős, hanem egy ugyanolyan magyar ember, mint sokan. Úgy is halt meg, mint sokan, de vityának nagyon kell egy hős, ha már ő nem lehet... Szép kort ért meg. Nyugodjék békében!
szürkeSzarvas
2021. január 24. 08:33
Dicsőség a bátraknak. Nekik egyszerre jutott a szovjet és deep state zsidó. Nekünk egymás után..
Szerintem
2021. január 24. 07:06
Létezik könyv a Pumákról. Tobak Tibor - Pumák földön-égen: egy vadászrepülő kalandjai.
night watch
2021. január 23. 19:15
Fantasztikus a magyar Puma csoport pilótáinak bátorsága, akik a haza védelmében kis csoportban támadtak sok száz amcsi terrorbombázóból és vadászrepülőből álló kötelékekre és a záporozó tűz ellenére jó pár ellenséges gépet kilőttek. Általában mindegyikre rögtön tucatnyi amcsi vadászgép tapadt rá. A legtöbbet sokszor lelőtték, kiugrottak ejtőernyővel, majd újból felszálltak és folytatták a harcot. Nem egyet az amcsi vadászrepülősök a genfi konvenció ellenére az ejtőernyőn leereszkedés közben, vagy a földre érve végeztek ki géppuskatűzzel. A magyar vadászrepülők hősiességéről kellene néhány monumentális történelmi játékfilmet csinálni. Felváltva harcoltak a komcsik hordák és az angolszász kalózok ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!