Tizenöt éve történt a hejcei légi katasztrófa

2021. január 19. 16:40

Katonai tiszteletadással emlékeztek az áldozatokra.

2021. január 19. 16:40
null

A honvedelem.hu keddi cikke szerint a repülőbaleset tizenötödik évfordulója alkalmából megrendezett keddi megemlékezésen Benkő Tibor mellett Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Daniel Zmeko, a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke is lerótta tiszteletét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén. „Hejce, egy szomorú tragédia következtében örökre beírta magát a magyar-szlovák történelembe, és a közösen viselt gyász szimbólumává vált” – fogalmaztak. 

2006. január 19-én a koszovói KFOR-misszióból hazatérő szlovák An-24-es szállítógép a határhoz közeledve nekiütközött a Hejce fölött húzódó, 700 méter magasságú Borsó-hegynek és lezuhant. A fedélzeten utazó negyvenhárom szlovák katonából negyvenketten meghaltak. A repülőszerencsétlenség egyetlen túlélője Martin Farkas, aki minden évben jelen van a megemlékezésen. 

A hejcei főhajtás után, a magyar és szlovák katonai delegáció a tragédia helyszínén, a Borsó-hegyen állított kopjafáknál és sírköveknél is lerótta tiszteletét – írta a honvedelem.hu.

Címlapkép: Facebook

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
viewty
2021. január 20. 06:35
Amikor a tragédia megtörtént a környékbeliek rögtön indultak segíteni a mentésben. Mínusz húsz fokban, szélben. Az asszonyok főztek, jutott meleg étel minden segítőnek, szlováknak-magyarnak. Mert van az a helyzet, hogy nem számít, ki honnan való... Az akkori szlovák honvédelmi miniszter kitüntette az egész falut. Negyvenkét áldozatot követelt a tragédia, negyvenkét embert vártak Pozsonyba Hejcéről a kitüntetés-átadásra. Rájuk bízták az üzenetet, mondják meg a többieknek is: "köszönjük". Szép gesztus volt. Az áldozatokért misét mondtak a hejcei templomban. A szlovákok 43 fahasábot küldtek, egy hejcei fafaragó pedig kifaragta a kopjafákat. 42 azóta is ott áll a Borsó-hegyen. A negyvenharmadikat Pozsonyba vitték, ha jól tudom, a minisztérium parkjában áll.
bunko_jobbos
2021. január 19. 17:13
Egy ilyen hírre ki ad pluszt?????????? Az nagyon beteg lehet.
Krupp Skya
2021. január 19. 17:03
Csak azt tudom mondani, amit Kuncze Gábor mondott Révész Mártiriusznak : Nem kellett volna odamenni! Ezt a mondást csak a cián tablettája előzte meg szociális érzékenységi szempontból. Ezért nem lépek be a Fideszbe mert a Kuncze Fideszes. Ja , nem, SZDSZ-es na akkor oda sem lépek be.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2021. január 19. 16:59
Béke poraikra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!