Müller Cecília is beoltatja magát

2021. január 08. 13:22

„Amit a tudomány igazolt, a mellé kell felsorakozni” – hangoztatta az országos tiszti főorvos.

2021. január 08. 13:22
null

A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megszegése miatt csütörtökön 362 ember ellen intézkedtek a rendőrök – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón, ahol azt is elmondta: február 1-jéig hatályban maradnak a védelmi intézkedések.

Hosszabbodnak az intézkedések

Kiss Róbert alezredes azt mondta: az operatív törzs javaslatára a kormány február 1-jéig meghosszabbítja a hatályban levő védelmi intézkedéseket. „Így érvényben marad a maszkviselési kötelezettség, a kijárási tilalom, illetve a közterületi magatartási szabályokra, valamint az üzletekre és a rendezvénytartásra vonatkozó minden korlátozó rendelkezés” – tette hozzá. Az alezredes közölte: a november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt eddig 22 560 szabályszegővel szemben intézkedtek a rendőrök.  

Ismertette: csütörtökön a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 208 emberrel szemben intézkedtek, közülük 178-cal szemben azért, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 43-at figyelmeztettek, 60-an helyszíni bírságot kaptak, 75 embert pedig feljelentettek a rendőrök. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és megállókban csütörtökön hat esetben intézkedtek.

Üzletekben és bevásárlóközpontok területén 24 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.    

Presszót zártak be Nagyatádon

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 18 354 intézkedés történt a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. Az üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 691 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 191 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 500 alkalommal pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.    

Csütörtökön a Somogy megyei Nagyatádon a rendőrség egy presszó ideiglenes bezáratásáról döntött 7 napra, mivel ott vendégeket szolgáltak ki, akik alkoholt fogyasztottak. Ezzel a presszóval 112-re nőtt azoknak az üzleteknek, vendéglátóhelyeknek és szolgáltatóhelyeknek a száma, amelyeket a szabályok be nem tartása miatt ilyen szankcióval sújtottak. Az elmúlt napon a Magyarország területén történő átutazás szabályainak megsértése miatt 34-szer intézkedtek a rendőrök. A beutazási korlátozásról szóló kormányrendelet szeptember 1-jei hatálybalépése óta 9309 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a szabályok megsértése miatt.Kiss Róbert elmondta azt is, hogy csütörtökön 3 107 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 20 865-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 2693-an regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra.

A rendőrök 10 375 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban lévőknél csütörtökön.

Csaknem 10 millió embert beoltására lesz kapacitás

Jövő kedden újabb 39 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik a Pfizer vakcinájából Magyarországra – vette át a szót Müller Cecília, aki hozzátette, hogy a következő héten kisebb mennyiséget várnak a Moderna oltóanyagából is, de pontos mennyiséget és dátumot nem tudott mondani. Elmondta: eddig 42 549 egészségügyi dolgozó kapta meg a védőoltást, elkezdődött négy, nagy létszámú idősotthon lakónak és dolgozóinak oltása, a hétvégén pedig a 150-nél nagyobb létszámú otthonokba is megérkezik a vakcina. Az oltási programot szombaton és vasárnap is folytatják – tette hozzá. „Minden igyekezetünkkel azt a célt szolgáljuk, hogy az oltóanyag gyorsan, hatékonyan a legnagyobb kockázatú csoportok rendelkezésére álljon” – hangsúlyozta. Jelezte: azoknál, akik az első napon kapták meg az oltást, január 16-án lesz esedékes a második adag beadása.

Beszámolt arról, hogy csütörtökön elhunyt 115 koronavírusos beteg, 5297 embert ápolnak kórházban, és 372-en vannak lélegeztetőgépen. Kedvezőnek nevezte, hogy négyezerrel csökkent az aktív fertőzöttek, és hétezerrel nőtt a gyógyultak száma. Müller Cecília kérdésre elmondta: több mint 19 millió adag vakcinát már lekötött Magyarország, ez csaknem 10 millió ember beolthatóságát jelenti, mivel a piacon lévő készítményekből

két adagra van szükség a védettséghez.  

  A Pfizer/BioNTech vakcijánával csaknem 3,3 millió ember, a Moderna oltóanyagával 872 ezer ember, az AstraZenecáéval 3,27 millió ember oltására van lehetőség. A Janssen vakcinájával 2,18 millió embert lehet beoltani, míg a CureVac készítményével 250 ezer ember beoltására elegendő vakcinát kötött le Magyarország – részletezte. Ez azt jelenti – tette hozzá –, hogy 9 868 000 ember részesülhet majd védőoltásban itthon.    

Jelezte, az Európai Unióban lekötött vakcinákon túl is tárgyalásokat folytat a kormány más gyártókkal is,

és amely cég oltóanyagát engedélyezni fogják, abból is vásárol majd Magyarország. Az országos tisztifőorvos az oltással kapcsolatban beszélt arról is, hogy az immunrendszert befolyásoló tényezőket – így az intenzív testmozgást és az alkoholfogyasztást – az oltást követő néhány napon kerülni kell. Müller Cecília igennel felelt arra kérdésre, hogy beoltatja-e magát. A szakember megdöbbentőnek nevezte azokat a – közösségi médiában megjelenő – megnyilvánulásokat, amelyek azok ellen irányulnak, akik beoltatnák magukat vagy már meg is kapták az oltást. „Amit a tudomány igazolt, a mellé kell felsorakozni” – hangoztatta.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2021. január 08. 22:00
Egy dologban biztosak lehetünk Elbutulni nem fog tőle
fogas paduc
2021. január 08. 19:28
Két napja kaptam meg az első oltást, azóta 3 évet fiatalodtam....
legkisebbek közül
2021. január 08. 17:16
Fontos, hogy a lakosság beoltassa magát, minél nagyobb körben. Nem százezrek, nem egy millió, hanem milliók, sok millió felnőtt oltására van szükség. Amihez vakcina szükséges, olyan vakcina, ami irányába bizalma van a lakosságnak, amelyről hiteles szakmai körök nyilvánítják ki biztonságukat, s amelyekről hiteles és részletes információkat kaphat a lakosság, már politikai, hatalmi szándékoktól, érdekektől menteset, ahol az sem képez hitelességet, ha szakmai körök szolgálnak ki részben politikai, hatalmi érdekeket. A jelenben az EU szakmai köreiben ezen szakmai hitelesség jelen van, fontos, hogy mind több az EU-ban hitelesített vakcina jusson el hazánkba s azokkal oltsák a lakosságot. Az EU-ban eddig több, mint 2 milliárd vakcinára kötöttek szerződést, ez irányunkba 10 milliós lakosra vetítve 50 millió vakcina lehetőséget lebegteti - ha nem oltatja magát 10 millió lakos, akkor az egy főre jutó vakcina száma is tovább emelkedik. Inkább az előbbi számossághoz közelítsünk, minél inkább a 8-10 millió beoltotthoz közelítve. Elegendő lesz a vakcina, ha nem is sikerül mindenkit beoltani az év első felében. Ebben az évben, év végéig ezen vakcinák nagy valószínűséggel kellő számban ide fognak érni. Oltassa be aki megteheti magát biztonságos vakcinával, saját érdekében és mások életét is védve, hogy mind kevesebben haljanak meg, hogy mind kevesebbeknek kelljen elveszíteniük szeretteiket a járvány következtében.
Senki Alfonz
2021. január 08. 17:12
Ugyanaz a kérdés, mint Mentős Palinál: milyen alapon kap oltást? 62 éves, csak a kora alapján kaphat, mert íróasztali vírusharcosként nem kellene!!!!! Álljon a sorba doktor asszonyság, majd sorra kerül!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!