Megérkezett a Pfizer-vakcina ötödik szállítmánya

2021. január 20. 12:22

A vakcinából több budapesti és vidéki kórházba is szállítanak.

2021. január 20. 12:22
null

„Megérkezett Magyarországra a Pfizer vakcina ötödik szállítmánya” – írja az Origo. „A Pfizer szerdai szállítmánya az előzőnél kevesebb vakcinát tartalmaz, 35 685 fő oltását teszi lehetővé” – teszik hozzá.

Vakcinaszállítmányok, védőoltás

Mint írják, az első szállítmány december 26-án a a Pfizer-BioNTech 4875 egészségügyi dolgozó oltását tette lehetővé, ettől az időponttól kezdve zajlik az ő oltásuk. Eddig 130 ezer fő beoltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra és

már több mint 120 ezren kapták meg az oltást.

Az új szállítmánnyal együtt ez a szám már 160 ezer fölé emelkedett. Magyarországra a Pfizer-BioNTech vakcinán kívül eddig a Moderna vakcinájából érkezett 3600 ember oltására elegendő adag.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le.

Azonban a kormány lassúnak tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és szállítást.

Brüsszel kevés vakcinát biztosít a tagállamoknak

Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig. A kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat.

Mivel Európában nincs elég oltóanyag, Brüsszel kevés vakcinát biztosít a tagállamoknak,

ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához.

Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak, biztonságosak. Az oltásra eddig közel kétmillióan regisztráltak, ezt a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon lehet megtenni.

oldalon lehet megtenni.

Az Origo eredeti, teljes bejegyzését ide kattintva tekintheti meg.

A címlapkép csupán illusztráció. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
delphinus
2021. január 20. 16:39
https://index.hu/kulfold/2021/01/20/koronavirus_pfizer-biontech_vakcina_ema_europai_gyogyszerugynokseg_nyomasgyakorlas/
llnnhegyi
2021. január 20. 15:07
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!