Megalakul a FreeSZFE Egyesület

2021. január 19. 10:02

Autonóm alkotóműhelyt hozunk létre, célunk demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget.

2021. január 19. 10:02
null
Freeszfe

„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem – az átalakítás ellen majd’ egy éve tiltakozó – polgárai Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hozunk létre, célunk demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget. A Freeszfe Egyesület nem csak egy politikai befolyástól független és művészi értelemben szabad alkotóműhelyt jelent majd az SZFE mindenkori polgárai számára, de a Színház- és Filmművészeti Egyetemről a közelmúltban és a közeljövőben várhatóan elbocsátott- és ott felmondani kényszerülő oktatók számára lehetővé teszi azt is, hogy alternatív keretek közt folytassák a képzéseket hallgatóikkal.

Az egyetem autonómiájának felszámolása, valamint az illegitim fenntartó és vezetőség jogszerűtlen lépései elleni eljárások továbbra is zajlanak, ám a jelen pillanatban fennálló körülmények teljes mértékben megfosztják a közösséget önrendelkezésétől. Az intézmény érdemi és a korábbihoz hasonló színvonalú szellemi és művészeti tevékenység végzésére való alkalmassága így kérdésessé vált. A freeSZFE Egyesület, a közösség elképzelései szerint, az intézmény százötvenöt éves hagyományainak és szellemiségének hatalmi elnyomása következtében keletkező űr betöltését hivatott szolgálni.

»Minden kezdet merész« – ahogy a néhai Ódry Színpad mottója szól. Az egyesület hosszútávon pályázati utak mellett elsősorban az alkotóműhelyben létrehozott produkciók bevételeiből tervezi fenntartani magát, a közösség tagjai által teljesen önkéntes alapon szerveződő induláshoz azonban számtalan módon hozzájárulhatnak a támogatók is. Az egyesület szerves részeként elképzelt védnöki kör lehetőségeiről és a közösséggel kapcsolatos hírekről itt és a www.freeszfe.hu honlapon tájékoztatjuk majd az érdeklődőket.”

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2021. január 20. 07:09
Ez a kezdet "merész", de egyben esztelén is: egy párbeszédképtelen, váltani nem tudó, az önzését abszolutizáló társaság menekülése az igazi küldetése elől.
Pitypangocska
2021. január 19. 22:04
Az egész SZFE sztori már naaaaaagyon unalmas. Szégyelljék magukat azok, akik hergelik ezeket a szerencsétlen , butuska fiatalokat, és hülyét csinálnak belőlük.
tevevanegypupu
2021. január 19. 19:43
Dérynéék épp az Alföldi és Ascher féle szinjátszásért küzdöttek már 155 évvel ezelőtt is..
konfucius
2021. január 19. 19:39
Basszus, már azt hittem, olyan egyesület alakult, amelyik megszabadítja az SZFE-t ettől a hitvány rendbontó, barikádosdit játszó, tanulni nem akaró társaságtól és az őket tüzelő ballibsi színészektől. De sajnos nem. Pedig SZFE, ahogy ők elképzelik, már nem létezik. Helyette létezik egy normális, ahol Szarvas József is tanít pl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!