Magyarország lehet az első uniós állam, amely megkezdheti az oltást a Szputnyik V-vel

2021. január 22. 15:50

Moszkvában érte el az InfoRádió Szentiványi Mátyást, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatóját, aki elmondta, minden kérdésükre megnyugtató válaszokat kaptak a gyártótól és a hatóság felelős vezetőitől is az orosz vakcinával kapcsolatban. Mint mondta, az orosz gyártóhely magas színvonalon dolgozik, és Magyarország lehet az első uniós állam, amely megkezdheti az oltást az Szputnyik V-vel.

2021. január 22. 15:50
null

Az orosz koronvaírus-vakcinával (Szputnyik V) vakcinával kapcsolatban megnyugtató válaszokat kaptak a magyar delegáció tagjai, közölte az InfoRádióval Szentiványi Mátyás, aki maga is a szakmai delegáció tagja volt.

A magyar szakemberek minden részletre kiterjedő tájékoztatást kaptak

Mint arról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) beszámolt,

a magyar szakemberek minden részletre kiterjedő tájékoztatást kaptak az oltásról

az orosz gyógyszerhatóságtól. Mint fogalmazott: „nagyon jók a benyomásaink, a szakértők, az orosz népegészségügyi szakemberek nagyon sok mindenről beszámoltak. Rengeteg kérdésünk volt, majdnem mindegyikre meggyőző válaszokat is kaptunk” – mondta.

A magyar szakemberek két hónapja vizsgálják az orosz vakcinát

A főigazgató a többi között elmondta azt is, hogy a delegáció tagjai a gyártóhelyet is meglátogatták. Erről szólva Szentivány Mátyás úgy fogalmazott: „kollégáim meglátogatták azt a gyártóhelyet, ahonnan a Magyarországra szánt oltóanyagok is érkezni fognak. Megállapították, hogy ez a gyártóhely nagyon korszerűen felszerelt, és jó minőségű gyártóhely. Mi pedig most arra kaptunk ígéretet, hogy a minőségbiztosítás során nem csak az orosz, hanem a magyar minőségbiztosítási rendszereket is használni fogják.”

Szentiványi Mátyás azt is elmondta, ma már tudnak annyi mindent, hogy ne merüljön fel újdonság a vakcinával kapcsolatban, ideértve annak mellékhatásait is. Mint fogalmazott: „akiket beoltanak, azoknak egy e-naplószerű applikáció áll rendelkezésükre, tulajdonképpen lehet jelezni, hogy milyen mellékhatásokat tapasztaltak. Halálesetről nem tudni, az e-naplón keresztül pedig

másról nem, ez azt jelzi, hogy a vakcina hozza azt, amit tőle elvárnak” – fejtette ki.

Kétmillió adag orosz vakcinát vásárol Magyarország

Mint arról korábban írtunk, hazánk kétmillió adag orosz vakcinát vásárol. Erról szólva Szentiványi Mátyás elmondta, „ez egyértelműen azt jelenti, hogy hozzánk hamarabb juthat el az orosz vakcina, mint az EU többi tagországába.

Ehhez az NNK laboratóriumi vizsgálataira van már csak szükség, hogy a magyar szakemberek is megállapítsák, hogy a vakcina azt tudja, amit a dokumentációja előír” – tette hozzá.

Mikortól kezdődhet meg az oltóanyag használata?

Arról, hogy nagyjából mikor kezdődhet meg az oltóanyag használata Magyarországon, nincs még válasz, az OGYÉI-nek nem is feladata ennek megállapítása, ők „siettek, ahogy tudtak, bő két hónap alatt ki lehetett adni az engedélyt a vakcinára” – fogalmazott Szentiványi Mátyás.

Az InfoStart eredeti, teljes bejegyzését ide kattintva olvashatja.

Címlapkép: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. január 22. 23:30
Ajvekolas! Több milliót beoltottak, nalunk fegyőrgilisztáekat ne, de a csaladjukat, bandajukat se oltsak be!
Coccothraustes
2021. január 22. 18:48
Helyes! Köszönjük Fidesz!
balbako_
2021. január 22. 17:31
Haladunk, haladunk.
Jack Reynor
2021. január 22. 17:06
Megint pár lépéssel a többiek előtt vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!