Keresztény fiataloké volt a Színművészeti épülete és templom volt az Ódry Színpad

2021. január 14. 16:26

A főváros még azoknak is tud meglepetést okozni, akik évek óta kutatják a házak történetét.

2021. január 14. 16:26
Andrássy Dorottya

„Budapest épületei számos titkot rejtenek. A főváros még azoknak is tud meglepetést okozni, akik évek óta kutatják a házak történetét. Sok esetben nyújtanak segítséget a homlokzaton elhelyezett emléktáblák, amelyek érdekes részleteket emelnek ki egy-egy ház sorsából. Ilyet találhatunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utca 2/C homlokzatán is, amely arra buzdít, hogy kicsit mélyebbre ássunk az épület múltjában, hiszen azt olvashatjuk, hogy egykor egy templom rejtőzött a falak mögött.

A Vas utca 2/C alatt lévő épületet, amely ma még a Színház- és Filmművészeti Egyetemé, a Keresztény Ifjúsági Egyesület építtette. Új székházuk 1943-ra készült el. A terveket Tóth Kálmán és Várady Szabó Lajos készítették. A józsefvárosi épületben több szinten irodák és vendégszobák voltak. A modern homlokzatú épület tágas, fehérmárvánnyal burkolt előcsarnokából nyílt a nagy belmagasságú protestáns helyőrségi templom, melyet 1943. december 5-én szentelt fel Ravasz László püspök.

Itt, a terem bejáratával szemben, központi helyen működött Budapest legmodernebb orgonája, amely egyes források szerint a főváros ostromakor megsemmisült, mások szerint elkerült innen, és ma egy Budapest környéki gyülekezetnél megtalálható. A nagy belmagasság miatti karzatos kialakítással a templomtér több mint 300 fő befogadására volt alkalmas. Az imaterem az épület udvarába épült, így volt lehetőség a természetes fény kihasználására, ami a térnek különleges atmoszférát adott. A letisztult, modern térbe ugyanis a kazettás mennyezeten két hosszanti felülvilágítón keresztül áramlott be a fény.”

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. január 15. 12:57
a judeobolsevikok csak beköltözni szeretnek mindenhova...az építkezés nem nekik való
mici
2021. január 15. 07:36
Még egyszer: a reprivatizáció ezt is megoldotta volna.
Krupp Skya
2021. január 15. 04:50
A 20:32 és 20:34 es beírásomat javítani szerettem volna egy mondattal, ezzel: Elnézést félre értettem a cikket! De a javítás törölte az eredeti beírást és a a javítás sem jelent meg, tehát nem a Cenz ura volt.
elfújta az ellenszél
2021. január 14. 19:12
Augiász istállóját csinálták belőle, jobb sorsot érdemel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!