„Ötmilliárddal többet kap a cég, amelyért Karácsony aggódott” – Wintermantel a Mandinernek

2021. január 21. 09:15

A főpolgármester siránkozik, hogy Budapestnek nincs elég pénze, de év végi jutalmakra, tanácsadói fizetésekre, plakátkampányra, a hármas metró tízmilliárd- és a Lánchíd ötmilliárd forinttal drágább felújítására mégis jut – mondta megkeresésünkre Wintermantel Zsolt. A BKK igazgatósági tagja kiemelte, a Lánchíd nemzeti büszkeségünk, de fenntartása és működtetése a mindenkori főpolgármester felelőssége. Interjúnk.

2021. január 21. 09:15
null
Pálfy Dániel Ábel

Karácsony Gergely polgármestersége egy év alatt elérte azt, hogy a Lánchíd-projektből kikerült a Váralagút és a Széchenyi téri villamosalagút felújítása, ráadásképpen pedig

a hídfelújítást ugyanazzal a műszaki tartalommal ugyanaz a nyertes cég ötmilliárd (!) forinttal drágábban fogja elvégezni.

Egy év alatt 25 százalékkal nőttek a költségek, ahogy megkeresésünkre Wintermantel Zsolt, a BKK Fidesz által delegált igazgatósági tagja mondta.

A volt IV. kerületi polgármester szerint Karácsony Gergely mindig kifogásokat keres, de ekkora áremelkedés sem az inflációval, sem a híd állapotának – egyébként épp Karácsonyék halogatása miatt bekövetkezett – leromlásával sem a koronavírus-járvánnyal, sem bármilyen egyéb okkal nem menthető.  Épp ezért a BKK igazgatósági tagjaként nemmel szavazott a döntésnél, mert sem Karácsony, sem senki nem adott választ arra, hogy emelkedhetett meg a felújítás költsége ilyen mértékben.

Van-e pénze a fővárosnak? Attól függ, mire.

A főpolgármester naponta siránkozik, hogy Budapestnek nincs elég forrása, közszolgáltatások leállításával fenyeget. Eközben kiderül, hogy a saját barátainak év végi jutalmaira, Jávor Benedek brüsszeli irodájának fenntartására, Kálmán Olga tanácsadói fizetésére, a hármas metró tízmilliárdos többletköltséggel járó felújítására, plakátkampányra, vagy épp most a Lánchíd ötmilliárddal drágább felújítására mégiscsak tudják szórni a pénzt – fogalmaz Wintermantel.

A politikus szerint Karácsony Gergely hazudik, ha azt mondja, hogy a felújítás megkezdéséhez szüksége lenne a kormány által segítségként megígért hatmilliárd forintra, hiszen a hétfői döntéssel a közgyűlés nevében vállalta, hogy a főváros biztosítja a BKK részére a teljes forrást ehhez.

A Lánchíd nemzeti büszkeségünk. Egy történelmi műemlék. De jogilag a Fővárosi Önkormányzat tulajdona.

Működtetése, fenntartása, felújítása a Fővárosi Önkormányzat feladata, függetlenül attól, hogy erre honnan szerez forrásokat. Akár adót emel, akár Soroshoz pályázik, akár az európai Uniótól, vagy épp a kormánytól kér erre pénzt, a feladat és a felelősség a mindenkori főpolgármester vállát nyomja – emelte ki.

Még ennél is drágább lesz.

Karácsonyék eredménytelennek nyilvánították a Tarlós István polgármestersége idején kiírt pályázatot, amelyben még szerepelt volna a Váralagút és a Széchenyi tér felújítása is, ami komoly probléma. Ezeket a munkákat is el kell végezni, de így jóval később fog megvalósulni és jóval drágább lesz, mintha ez a híd felújításával egyben történne meg – mondta Wintermantel.

A közlekedésmérnök és közgazdász végzettségű politikus kifejtette: mindez egyrészt további komoly költségnövekedést fog eredményezni, hogy megy az idő, romlik az állaguk, a kivitelezőnek újra fel kell majd vonulnia, másrészt

évekkel meghosszabbítja a városrészben az útlezárásokat

és az építkezési terület elkerítését, ami nagyon megnehezíti a budapestiek életét.

Az újra kiírt közbeszerzési tenderre egyetlen pályázóval sem jelentkeztek többen, pedig Karácsonyék épp ezzel indokolva emelték meg a felújítást végző cégnek fizetendő előleg összegét ötmilliárd forintra (Ez az ötmilliárd nem azonos a költségnövekedéssel – a szerk.). Ez azt jelenti, hogy ha megkötik a szerződést, az A-HÍD egyetlen kapavágás nélkül ötmilliárd forintot kap, majd még öt és fél milliárd forinttal drágábban újítja fel a hidat, mint a tavalyi ajánlatban szerepel – jegyezte meg.

Ezért a cégért aggódott a főpolgármester

Ez egyébként ugyanaz az A-HÍD Zrt., amelynek pályázati részvételéért Karácsony egy hisztérikus Facebook-bejegyzésben aggódott, amikor a Közbeszerzési Hatóság visszadobta az első közbeszerzést, mert egyes cégek a törvényi előírással szemben túl hosszú referenciaidőszakot adtak meg – emlékeztetett.

Wintermantel hozzátette, érdekes adalék, hogy az A-HÍD év végi buliján vendégként részt vett Tüttő Kata, Karácsony MSZP-s főpolgármester-helyettese. Ezek után mindenki vonja le a következtetést, hogy miért kaphat ugyanazért a munkáért 25 százalékkal, ötmilliárd forinttal több pénzt az a cég, amelynek részvételéért a főpolgármester aggódott – mondta.

Borítókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. január 22. 00:28
az elvtársak kérik a baksist , nem a semmiért lett harácsony butapest vérszívója
manitowoc
2021. január 21. 15:36
Ezt meg én teszem hozzá: az is "érdekes adalék", hogy Wintermantel, a bukott újpesti polgármester ELŐBB - JOGOSAN BÍRÁLJA a főváros mai vezetését Lánchíd felújítási költségének jelentős növeledése miatt, AZTÁN - ezt hazudja: "az A-HÍD év végi karácsonyi buliján kiemelt vendégként vett részt Tüttő Kata, Karácsony MSZP-s főpolgármester-helyettese". A valóság az, hogy amire a bukott Télikabát célozgat NEM tavaly történt, NEM karácsonyi buli volt és NEM volt kiemelt vendég Tüttő Kata. A Híd csoport (A-Híd Zrt., Hídépítő Zrt.) a 70 ÉVES ÉVFORDULÓJÁT ünnepelte még 2019. NOVEMBERÉBEN. Az ünnepségre meghívást kapott a főváros önkormányzati vezetősége is, amelynek képviseletében Tüttő főpolgármester-helyettes jelent meg. Ott volt, de "kiemelt vendég" viszont nemigen lehetett, mert pl. az eseményről tudósító szakmai médium (magyarepito.hu) MEG SEM EMLÍTI TÜTTŐ KATÁT. Tudósít viszont arról, hogy a GÁLAEST VENDÉGE AZ ORBÁN-KORMÁNY ÁLLAMTITKÁRA VOLT. aki méltatta az A-Híd Zrt. tevékenységét. "A rendezvény vendégeként dr. MOSÓCZI LÁSZLÓ ÁLLAMTITKÁR is FELSZÓLALT. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős szakpolitikusa beszéde kezdetén kifejtette: az ágazat számára külön öröm, hogy az ünnepséget az újjáépített Erzsébet híd megnyitásának 55 évfordulóján tartották meg." Kifejtette: "a kormány infrastruktúrafejlesztési elképzelései nem valósulhatnának meg magas szinten képzett munkaerővel rendelkező kivitelező vállalatok nélkül, melyek szaktudásukkal és elhivatottságukkal hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményképességének növeléséhez. Ilyen az A-Híd Zrt. is, mely teljes mértékben magyar tulajdonú cégként járul hozzá a mindennapi életet megkönnyítő műtárgyak alkotásával a hazai infrastruktúra fejlesztéséhez." Elmondta még: "a Híd-csoport meghatározó szereplője a hazai hídépítési, útépítési, vasútépítési, szennyvízkezelési, illetve környezetvédelmi projekteknek is." Rámutatott: a közeljövőben lesznek olyan hidak, amikor egyszerre négy Duna- és Tisza-híd is épül. "Fényes jövő áll a hídépítő szakma és az A-Híd előtt is." A vállalat hetvenedik születésnapja alkalmából végezetül az államtitkár azt kívánta a A-Hídnak, hogy neve a jövőben is egyet jelentsen a minőséggel, a megbízhatósággal és a szakértelemmel. "A cég méltán büszke a munkájára és annak eredményeire" - zárta beszédjét." https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2019/11/hetven-eves-evfordulojat-unnepelte-a-varket-bazarban-a-magyar-hidepites-oriasa
Coccothraustes
2021. január 21. 12:57
A balliberális csürhe arra használja a hatalmát, hogy közpénzt osszon szét maguknak. Egy kis ízelítő mire számíthatnánk ha megkaparintanák a hatalmat 2022-ben.
Coccothraustes
2021. január 21. 12:52
Mennyit kapnak a haverok az elsíbolt 5 milliárdból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!