Gyöngyösi Márton egy csapatban Dobrevvel, Verhofstadttal és Cohn-Bendittel

2021. január 26. 18:25

Nemrég az unióból való kilépéssel kacérkodott, orosz megbízásból választási megfigyelő is volt Ukrajnában. A Jobbik elnökhelyettese ma már egy olasz kommunistáról elnevezett hálózat tagjaként korábbi ellenségeivel dolgozik az „egyesült Európáért”. Íme Gyöngyösi Márton újabb fordulata!

2021. január 26. 18:25
null

Érdekes társaságba keveredett Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és EP-képviselője, akinek korábbi, az orosz érdekszférában végzett választási megfigyeléseiről a napokban beszámoltunk. Kevéssé ismert tény, hogy Gyöngyösi azóta tagja lett a Spinelli Group nevezetű, igen csak más profilú európai parlamenti csoportosulásnak. De mi is ez a csoport, és miért meglepő, hogy a jobbikos politikus is csatlakozott hozzá?

A Spinelli Goup-ot Sylvie Goulard (ALDE) és Isabelle Durant (Zöldek) mellett két, magyarok által jól ismert európai politikus,

Guy Verhofstadt  és Daniel Cohn-Bendit alapította.

Emlékezetes: a szélsőliberális EP-képviselők rendszeresen támadták-támadják Orbán Viktort és kormányait, miközben lelkesen támogatják például a Momentumot, sőt Verhofstadt még kampányolni is eljött nekik. A társaság névadója pedig az Európai Föderalista Uniót alapító egykori olasz kommunista politikus, Altiero Spinelli.

Egyesült Európát szeretnének

A Spinelli Group célja az Európai Unió föderalizációjára irányuló törekvések megújítása és támogatása, mégpedig az egyesült Európa eszméjét támogató polgárok, civil NGO-k, agytrösztök, akadémikusok, írók és politikusok által alkotott hálózat létrehozásával. Ez alapján talán nem is meglepő, hogy a tagok között ott találjuk Gyurcsány Ferenc feleségét,

az Európai Egyesült Államok létrehozásával kampányoló DK-s Dobrev Klárát is.

Ez a koncepció ugyebár szemben áll a magyar kormány által is képviselt, a nemzetek Európájának szövetségét szorgalmazó, a nemzeti szuverenitást védő koncepcióval. Dobreven és Gyöngyösi Mártonon kívül még két további DK-s, Ara-Kovács Attila és Rónai Sándor, valamint a szocialista Ujhelyi István „képviseli” Magyarországot a csoportban. A Gyurcsány Ferenc pártjával együttműködő neo-Jobbik szövetségi politikája alapján mindez talán nem is annyira meglepő, de azért érdemes visszaidézni, mit gondolt jelenlegi partnereiről és az Európai Unióról pár éve az akkor még euroszkeptikus, szélsőséges párt politikusa.

Rövid út a föderalizmusig

Gyöngyösi 2012-ben a Jobbik frakcióvezetőjeként közleményt adott ki, amelyben így fogalmazott: „Magyarország jövője azon múlik, hogy az EU-integráció oltárán feláldozott gazdasági és politikai szuverenitását vissza tudja-e szerezni.” Hozzátette, a Jobbik a magyar nép elé viszi a magyar EU-tagság kérdését. Egy nappal korábban pedig már így fogalmazott:

Az olvasó talán emlékszik még arra, hogy ekkoriban Gyöngyösi óriás botrányt kavart, azzal, hogy a zsidó származású országgyűlési képviselőket akarta listázni. 

Ez ellen tiltakozva jelenlegi Spinelli-s társa, Ujhelyi István sárga csillagot tűzött az zakójára, sőt, a Jobbikon kívül valamennyi parlamenti frakció közös tüntetésen tiltakozott a nacibeszéd ellen. Kétségtelen, a főpolgármesterségért kampányoló Karácsony Gergely 2019-ben már megengedőbb volt Gyöngyösi hírhedt felszólalásával kapcsolatban.

És vajon mit szólna ehhez a csoportalapító, nácik által üldözött zsidó családból származó Cohn-Bendit? Akiről Gyöngyösi akkoriban azt monda, 

De az elnök-helyettes még 2016-ban is a Jobbik euroszkeptikus követeléseit hangoztatta. A Political Capital akkor egyik elemzésében úgy fogalmazott, „közleményében Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke és a kelet-ukrajnai választások szorgos megfigyelője kifejtette, hogy a tagsági feltételeket újra kell tárgyalni, majd azokat egy »megerősítő népszavazással« szentesíteni”.

Ez tehát Gyöngyösi útja az EU-ból való kilépés támogatásától és az antiszemita megjegyzésektől az egyesült Európa eszméjét hirdető, Cohn-Bendittel, Verhofstadttal és Dobrev Klárával felálló hálózatig.

Borítókép: AFP/Alexey Vitvitsky, AFP/DPA Arne Dedert, MTI/Koszticsák Szilárd, MTI/Mohai Balázs

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illibernyák
2021. január 27. 19:49
Mi sem jellemzi jobban a fideszesek skrizoféniáját, hogy egyszerre szélsőjobboldalozzák le a jobbikot a 8-10 éves akcióikért., amikor tegyük hozzá a geci és bandája nagyban kussolt és a jobbiktól lopta a szélsőjobboldali elemeket a programjába. Másrészt meg baloldalizza a Jobbikot, amikor belállt a balos ellenzéki koalicióba. Most akkor mi van? Egyszerre a két állitás nem igaz. A nagy pávatancáso gátlástalanságát is jól jelzi, hogy amikor filoszemita kedvében van ugye ott van az első verzió, persze kussol akkor hogy hallgatólagosan támogatták a magyar gárdát meg a többi f@szságot. Máskor meg Soros bábjának nevezi őket. Opportunista gátlástalan képmutató g&ci. Csodálkozom hogy a zsidó szervezetek itthon és külföldön bedőlnek a pávatáncosnak, aki Márióként hülyiti őket.
adonyi29
2021. január 27. 17:01
Összenő, ami összetartozik... Papa kabuli nagykövet volt a 80s években, tuti masszívan nyomatták a szamizdatot otthon...
Sulammit
2021. január 27. 10:53
Gyöngyösi egy milliárdos vérkomcsival, egy őrülttel és egy pedofillal.
rókabácsi
2021. január 27. 09:50
az nem baj ha ők örültek! csak a nép meg ne hülyüljön! ha így lesz gond nem lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!