Az EU megtiltotta a műanyaghulladék exportját

2021. január 02. 07:38

Az európai uniós tagországokban 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik évente.

2021. január 02. 07:38
null

Az Európai Unió megtiltotta a nem újrahasznosítható műanyagok exportját. A január elsejétől életbe lépett szabályok szerint csak az úgynevezett tiszta műanyaghulladékot lehet elszállítani a nem OECD-országokba – írja az Euronews.

Ezek az új szabályok világosan jelzik, hogy az EU-ban felelősen kezeljük a hulladékot, amelyet termelünk” – hangsúlyozta a környezetért és az óceánokért felelős uniós biztos.

Virginijus Sinkevičius szerint ez fontos mérföldkő a műanygszennyezés elleni küzdelemben, a körforgásos gazdaság kialakításában és az európai zöld megállapodás céljainak elérésében. Az európai uniós tagországokban 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik évente. Ennek csak kevesebb mint az egyharmadát hasznosítják újra.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I am being lied to
2021. január 02. 20:37
Mindegyiken lehet gondolkodni. Csak egy-két példa: a rétegelt lemezek farétegeit korábban véralbuminnal (állati vérből készül) ragasztották, s ezt váltotta fel a formaldehidet tartalmazó műanyagragasztó. Most nem győzik csökkenteni a rákkeltő formaldehid tartalmat, de a műanyag megmarad a fában, fölöslegesen. A műanyagfestékekre se volna szükség. Vissza lehet térni az olaj- tempera- enyvesfestékekhez, lakkokhoz, melyek természetes, lélegző felületeket adnak, bútorokon, falakon egyaránt. A műanyag lefolyócsövek eleve nem jobbak, mint a fém. Az elektronika sok műanyag alkatrésze egyszerűen elfárad és széttörik. Kábelszigetelések is voltak a műanyag előtt is. Az épületszigetelő, nem lélegző műanyagokat szintén jobb lenne -- amúgy is -- természetes anyagra cserélni. A padlószőnyegek, pvc-k (a linóleum nem, az természetes anyag) szintén feleslegesek és magas VOC-kibocsátásúak. És így tovább. (Az autóipar, a nagy szennyező szintén átalakításra vár.)
I am being lied to
2021. január 02. 19:52
Ennyit az EU "környezettudatosságáról". Nem a műanyag gyártását tiltják meg, hanem a hulladék kivitelét. Vagyis ugyanannyi műanyaghulladék lesz, mint volt. Az emberiség sok ezer éves történetében 100 év óta van műanyag, de az emberiség nem tud lemondani róla. Inkább tönkreteszi a talajt, a vizet, a levegőt, az élőlényeket.
békalepcse
2021. január 02. 18:33
A technológia nem látszik bonyolultnak, akinek van ehhez tudása és lehetősége, igen jelentős haszonnal tudná kamatoztatni. Szemét az bizony szinte korlátlanul áll rendelkezésre.
békalepcse
2021. január 02. 18:30
Talán inkább hasznosítani kéne és már látszik a megoldás. https://koponyeg.hu/hireso/az-oceani-muanyagbol-keszit-uzemanyagot-egy-uj-lehetoseg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!