Várnegyed: csalódott lakosok, beváltatlan ígéretek

2020. december 08. 10:15

Beválthatatlan kampányígéretekkel nyert választást az ellenzéki összefogás az I. kerületben? Azt mondták, az örökbérlettel rendelkező lakosoknak, hogy lehetőséget teremtenek otthonuk megvásárlására, de úgy tűnik, ezt nem tudják teljesíteni.

2020. december 08. 10:15
null
Pálfy Dániel Ábel

Az I. kerületi lakásrendelet-tervezetről szóló cikkünk nyomán a Mandinert megkereste egy vári lakos, aki – több, környezetében élővel együtt – V. Naszályi Mártára szavazott a tavalyi önkormányzati választáson, mert a jelenlegi polgármester azzal kampányolt, hogy lehetővé teszi az örökbérleti joggal rendelkező lakosok részére az általuk birtokolt lakások megvásárlását.

Ígéretekkel tele a padlás

Az alábbi programbemutató kampányvideóban 50:38-tól hallható, ahogy a később megválasztott párbeszédes politikus még polgármesterjelöltként beszél a Várunk nevű ellenzéki összefogás lakásprogramjáról. 

„Kezdeményezzük, hogy akik a lakásprivatizációkor a kilencvenes években nem tudták megvásárolni a bérleményüket, most megtehessék” – fogalmazott a politikus. V. Naszályiék választási programjában (7. o.) pedig az alábbi mondat szerepel: „Rendezni kívánjuk azt a méltánytalan helyzetet, amely az I. kerületi műemléklakások elidegenítési tilalmára vonatkozik. Kidolgozzuk azt a tervet, amely alapján kezdeményezzük a vári lakások forgalomképessé tételét.”

A lapunknak név nélkül nyilatkozó bérlő elmondta, hogy ennek hatására rengeteg hasonló helyzetben lévő vári lakossal együtt V. Naszályi Mártára szavaztak a polgármester választáson, amit a Párbeszéd politikusa nagyon szoros versenyben, mindössze 121 szavazattal nyert meg. Egyértelmű tehát, hogy

amennyiben ezek az emberek nem támogatták volna, ma nem V. Naszályi lenne az I. kerület polgármestere.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere

Hiú remények

A jelenlegi lakásrendelet-tervezetben azonban már szó sincs a lakások értékesítéséről, sőt, V. Naszályi Márta október 12-én az önkormányzat közösségi oldalán közzétett Facebook-videójában (1:22-től látható) már úgy fogalmazott: „Nem tervezzük a lakások eladását.” Majd hozzáteszi, hogy erre az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége, és azt is kiemeli, hogy

nem is szeretnék eladni a lakásokat!  

 

Amint arról korábban beszámoltunk, Több mint 300 vári lakos tiltakozott a polgármesternél, egy helyi civil szervezet petícióját támogatva.

V. Naszályi erre a napokban tételes választ adott, szintén a Facebook-oldalán, amelyben korábbi kampányígéretével szemben – miszerint kezdeményezik az örökbérleti joggal rendelkező lakók számára a bérlemények megvásárlásának lehetővé tételét – már így fogalmazott:

 „Az önkormányzat a vagyonátadó bizottsági döntés értelmében nem jogosult eladni ezeket a lakásokat. Ez nem az önkormányzat döntése. A választási programban arra tettünk ígéretet, hogy ezt a torz jogi helyzetet megpróbáljuk rendezni. Ennek a rendezésnek az előkészítése zajlik, keressük a jogszabályi lehetőségeket. Látható, hogy az előző önkormányzati vezetésnek 25 év alatt sem sikerült ezt elérnie, így nem meglepő, hogy mi egy év alatt nem jutottunk a végére.” A polgármester itt már a kampányszövegen szereplő „kezdeményezzük” kifejezés helyett a lényegesen finomított „megpróbáljuk” szót használja, és azt is egyértelművé teszi, az önkormányzatnak nincs joga eladni a lakásokat.

Épített Világörökség részét képező Budai Vár lakóépületei (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Az ígéret szép szó?

Az ártatlanság vélelme természetesen a polgármestert is megilleti, nem feltételezzük, hogy szándékosan megtévesztette a választókat, olyan ígéretet téve, amit nem is akart megvalósítani. Ezért az eddigi információk ismeretében két lehetőség tűnik valószínűnek: V. Naszályi Márta vagy úgy fogalmazott meg választási ígéreteket, hogy nem nézett kellőképpen utána, lesz-e lehetősége beváltani azokat,

vagy úgy tett ígéretet a választóknak, hogy tudta, lehet, hogy képtelen lesz teljesíteni.

Annak eldöntését, hogy melyik lehetőség beigazolódása rosszabb az őt polgármesterré választó vári lakosokra nézve, az olvasókra bízzuk.

V. Naszályi Márta egyébként a fent említett programbemutató kampányelőadáson arra is ígéretet tett, hogy megválasztása esetén megreformálja az önkormányzat ügyfélkapcsolati rendszerét, és minden kerületi lakó megkereséseire, kérdéseire a lehető leghamarabb válaszolnak (a videó 41. percénél látható). Ehhez képest a minket megkereső lakos állítása szerint hetekig semmilyen választ kapott az önkormányzatnak küldött levelére. Mint a fenti példa mutatja, a párbeszédes politikusnak ezt az ígéretét sem sikerült betartania.

Borítókép: A Szentháromság utca a Budai Várban, jobbra a Régi Városháza, háttérben a Mátyás templom.
MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PaZsu82
2020. december 09. 13:14
Ha hatályba lép a rendelet a tervezett feltételekkel, más lehetősége úgy sem marad az érintett lakóközösségnek, mint az ügyünk jogi útra terelése....de ebben közösen kell majd dönteni.
PaZsu82
2020. december 09. 10:41
A szomszédaimból és ebből a lakóközösségből általam ismertek is hasonló ellehetetlenített helyzetbe kerültek. Mi a kiút?
marica61
2020. december 09. 10:29
ez az eredménye ha az emberek nem a mindennapi életüket veszik alapul hanem amit az rtl ,atv és klub rádioban hallanak. megérdemlik ezt a boszorkányt
dglaj
2020. december 08. 21:15
Azt is tudni kell, hogy a szavazás előtt egy-egy lakásba 60-80 ember volt bejelentkezve itt az első kerületben..... Így jött ki az a 121-es nyerőszám....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!