Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Helyére emelték a Nyugati pályaudvar második toronysisakját is

2020. december 18. 10:09

Folyamatosan halad a tető új üvegtábláinak beépítése, valamint a pályaudvar Teréz körút és Nyugati tér sarkán található két tornyán a tetőszerkezet felújítása is.

2020. december 18. 10:09
null

A Nyugati pályaudvar teljes tetőszerkezete felújításának részeként, újabb fontos elemet, a csarnok 13-es vágánya melletti toronytetőt is a helyére emelték – írja közleményében a MÁV. Folyamatosan halad a tető új üvegtábláinak beépítése, valamint a pályaudvar Teréz körút és Nyugati tér sarkán található két tornyán a tetőszerkezet felújítása is. Megkezdődött 18 darab emeletes pénztárkonténer telepítése is. Ezek a munkák ideje alatt, az állomási pénztárak helyett, várhatóan január közepétől vehetők igénybe a Kormányablak mögötti területen.

Kevésbé látványos, ám nagyon fontos része a munkáknak a pályaudvar Teréz körút és Nyugati tér sarkán található négy kistornya tetőszerkezetének bontása. Ezekről az építményekről darabokban, szakaszosan távolítanak el kisebb elemeket, hogy megújulva építsék vissza azokat.

A csarnok felújításán túl, a MÁV 2021. június 19. és július 17. között további korszerűsítéseket, felújításokat végez, hogy színvonalasabb, komfortosabb, tisztább környezet és modernebb utastájékoztató-rendszer fogadja az utazóközönséget a nyár végi újranyitáskor. Hasonlóan a Keletiben tavaly elvégzett korszerűsítéshez,

a csarnokban új utastájékoztató ledfal épül és az információs táblákat is egységesítik.

A pályaudvaron a peront újraaszfaltozzák, a sérült vagy hiányzó üvegeket pótolják, a felületeket graffitimentesítik. Új és felújított, egységes kinézetű padokat, peronbútorokat helyeznek ki. Javítják a márvány- és kőburkolatokat, mellvédeket, lépcsőkorlátokat. A Teréz körút felől rámpa segítségével akadálymentesen lesznek megközelíthetők a pénztárak, a MÁV-START pedig 2021-ben összesen 27 jegykiadó automatát telepít a pályaudvarra. A pálya- és a felsővezeték-hálózaton is végeznek karbantartásokat, korszerűsítéseket. A perontetők fedését és csapadékvíz-csatornáit is cserélni fogják.

A tetőfelújítás során láthatóvá váltak szerkezeti repedések, valamint a csapadékot levezető csatornák súlyos korrodálódásai, amelyek miatt akadálytalanul áztak a falak. Foltszerű javításuk nem jelentene tartós megoldást, ezért a belső falazat teljes, 1210 négyzetméteres területe is megújul. A rejtett műszaki rendellenességek között jelentkezett egy további probléma: a belső lábazati kövek annyira erodáltak, hogy már nem javíthatók, ezért teljes felújításukra is sor kerül 280 négyzetméteren. A csapadékvíz a nyílászárókat is tönkretette, emiatt 77 ablak, ajtó felújítására is szükség van. Azokat újra az eredeti barna színre festik. A felújítási munkák az örökségvédelmi szervezettel egyeztetett módon történnek.

(Nyitókép forrása: MÁV)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. december 20. 20:01
G Gery.............
bambuci
2020. december 19. 17:30
Jó lenne ha az építetők-tervezők megnéznék a Prágai Masaryk pályaudvart hogyan újítottak fel. Nagyon exkluzív lett. Az is Eiffel tervezte pu.
peter.jordanson
2020. december 18. 15:43
Meg kellett már csinálni, mert évek óta ömlött be az eső, mintha nem lett volna teteje már. Még az is lehet, esetleg, talán, hogy nem a stadionokkal kellett volna kezdeni. Szóval jó hír, de ez inkább kivétel, a jellemzőbb inkább az a tempó és kulturális viszonyulás, amivel inkább látványberuházásokra akarjuk szórni a pénzt, hasonlóan, mint az az apuka, akinek kint áll az udvaron a béemvéje téháemre, közben meg veri az éhes gyerekét, mert hát kussoljon. Már csak azt kellene elérni, hogy az ország legforgalmasabb elővárosi vasútján, kicsit feljebb, ne fa keresztaljakon zötyögjenek a vonatok, huszas lassújelek mellett. Tudom, Gyurcsány, Soros, migránsok.... ja, és mocskosejú is.
anegy_
2020. december 18. 10:41
Here-geri most melyik bejárat előtt fog kereszbe-feszülni, hogy megvédje a butapestieket a rombolástól, lopástól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!