Egyházkerületi vezetők életszerűnek tartják a Donáth László elleni vádakat

2020. december 17. 08:42

Bántalmazás, fojtogatás, szexuális ajánlatok is szerepelnek a vádak között.

2020. december 17. 08:42
null

Az egyház közleménye szerint Donáth László tovább akart szolgálni lelkészként, de az egyházkerület püspöke ehhez nem járult hozzá – írta meg a HVG. Állásfoglalást adott ki Donáth László ügyében a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének vezetése. A HVG közölte: a jelenleg lelkészként tevékenykedő Donáthot a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház takarítónője jelentette fel, azért, mert állítása szerint bántalmazta őt. Az egyház közleménye szerint a vezetést már 2019 őszén többen is közvetlenül megkeresték azzal, hogy évtizedekkel korábban Donáth László olyan módon közeledett hozzájuk, ami számukra elfogadhatatlan és zaklató volt.

Szakemberek megállapították, hogy a vádak életszerűek, Donáth hárít

Hozzátették: az elnökség 2019 ősze és 2020 tavasza között személyes, szakembereket is bevonó beszélgetésekkel tárta fel a bejelentések tartalmát. „Mindezek alapján számunkra az elbeszélések életszerűnek és hitelesnek bizonyultak. Ezt követően az elnökség (természetesen megtartva a bejelentők anonimitását) testvéri beszélgetések, majd a tényfeltárás keretében rákérdezett Donáth Lászlónál a jelenség valóságtartalmára, azonban kitérő, illetve a panaszokban megfogalmazottakat elhárító válaszokat kaptunk” – írták. Az Evangélikus Egyház közleményében hangsúlyozta, hogy elítéli és elfogadhatatlannak tartja, ha egy lelkész visszaél a hivatásából és pozíciójából adódó bizalommal.

Hangsúlyozták: a gyülekezet presbitériuma és Donáth László is élni kívántak azzal a joggal, hogy a feljelentett lelkész további két évig aktív lelkészként szolgáljon, az egyházkerület püspöke azonban ehhez nem járult hozzá.

Bántalmazás, szexuális ajánlatok

A HVG megírta, hogy a korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő Donáth László jelenleg a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház lelkészeként dolgozik. A férfit az intézmény egy takarítónője jelentette fel, mert állítása szerint Donáth bántalmazta, két kézzel fojtogatta őt, mivel egy szentkép előtt hagyta a takarítókocsiját. A nő látleletet vetetett, amely a nyakán »halvány elmosódott bőrpírról« és „bevérzés gyanúról” számolt be. Közölték, hogy a nő vallomást tett arról is, hogy a lelkész korábban sem bánt vele megfelelően: állítása szerint fogdosta, szexuális ajánlatot tett neki. A sértettről később igazságügyi pszichológusi szakvélemény készült, amely az ügyészség akkori tájékoztatása szerint erősítette a megalapozott gyanút. A Donáthtot feljelentő nő a HVG-nek nyilatkozva azt mondta: a lelkész másokat is molesztált, de neki esze ágában sem volt ezzel a médiához fordulni, a TV2 kereste meg – írta meg a HVG.

(HVG)

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. december 17. 17:32
AZÉRT AZ JÓ, HOGY FABINY PÜSPÖK ÚR VOLT BÁTOR KIMONDANI: "DONÁTH LELKÉSZ PERVERZIÓJA NAGYON ÉLETSZERŰ, REÁLIS ÉS BŰNÖS!!!"
lazsu
2020. december 17. 16:14
Ezt a pasit vasálarc mögé kéne dugni egy dutyiban.
matekandi
2020. december 17. 15:15
És??? Következmény???
matekandi
2020. december 17. 15:14
És??? Következmény???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!