Az EP jóváhagyta a jogállamisági feltételekről szóló rendeletet

2020. december 16. 14:26

A mechanizmust nem lehet politikai célokra használni.

2020. december 16. 14:26
null

Az Európai Parlament a brüsszeli plenáris ülésén jóváhagyta a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az uniós források védelmét szolgáló rendeletet – közölte az uniós parlament szerdán. Az új rendelet értelmében az uniós kifizetések visszatarthatók azoktól az országoktól, ahol az uniós források kezelése kapcsán bebizonyosodik a jogállamiság megsértése. A jogerőre emelkedett új rendelet 2021. január elsejétől az unió és a tagállamok közös kezelésében álló forrásokra érvényes.

A tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács a múlt héten erősítette meg a júliusi EU-csúcstalálkozón elfogadott megállapodást az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról. A rendelethez záradékot csatoltak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik.    

Hosszú átfutási idő

A mechanizmus alkalmazása esetén első lépésként, amennyiben megállapítja, hogy egy tagállam jogsértést követ el, az Európai Bizottság javasolhatja a feltételrendszerhez kapcsolódó eljárás megindítását. Ezt követően a tagállamokat tömörítő Tanácsnak egy hónap, kivételes esetben három hónap áll rendelkezésére, hogy minősített többséggel szavazzon a javasolt intézkedésekről. A teljes döntési mechanizmus időtartama 7-9 hónap.    

Európai Bizottság jogosítványai

Az új jogszabály nem csak egyedi esetekben, hanem – a szöveg szerint – akkor is alkalmazható lesz, ha az alapvető jogok rendszerszintűen sérülnek, és ennek hatása van az uniós források kezelésére. A jogszabály biztosítja, hogy az uniós támogatásokra jogosult vagy azoktól függő végső kedvezményezettek hozzájuthassanak a támogatásokhoz az eljárás ideje alatt vagy annak lezárását követően is. Az Európai Bizottság arra is jogosítványt kapott, hogy az adott tagállamnak járó támogatás soron következő részletének csökkentésével kiigazítsa a tagállamnak járó kifizetéseket.    

A tájékoztatás szerint az Európai Parlament a rendelet elfogadása mellett egy állásfoglalásról is szavaz, amelyben ajánlásokat fogalmaz meg a tagllamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsa és az uniós bizottság számára a feltételrendszerről szóló rendelet alkalmazásával kapcsolatban.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 241 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2020. december 16. 22:42
A triviális minösités a gyengeség jele., A felkészületlen emberek örök fegyvere. A képbe beletartozik az Európai Bíróság is. Mindenesetre ma minden szál Angela Merkelhez fut össze. Az Euronews szerint is két dokumentum van ugyanarra, pedig csak egyik lehet érvényes.
kozmosz
2020. december 16. 20:52
Most már sokkal több.
Saksafar
2020. december 16. 20:00
Na Klárika, Katka és Annácska, valóban minden marad változatlanul vagy megint hazudtatok, ami a csövön kifért? Csak egyet áruljatok el, mert ez a mindennapi életben totál kontraproduktív, mi értelme van hazudozni, ha pár napon belül kiderül és rátok ég? Ez teljes értelmetlenség, miért nem próbáltok meg ellenzék módjára politizálni, de úgy, hogy ne az országot és magatokat járassátok le állandóan?
nempolitizálok
2020. december 16. 19:51
Az egész arra megy ki, hogy elhelyezzenek egy csomó muszlim bevándorlót, ezt értik jogállamnak, az idióta libsi pedig Orbánozik. Aztán amikor pár év múlva esetleg ((remélem nem) "győz a demokrácia", kedvenceik örömmel teljesítik a "jogállami feltételeket" és konfliktusba kerül muszlim szomszédjával, nem lesz nehéz, Orbánékat fogja szidni, hogy ők megakadályozhatták volna, de inkább átadták a hatalmat Gyurcsányéknak. Ezt onnan gondolom, mert a ballibsi nem képes gondolkodni, pld. nem gondolja, hogy egy hihetetlen mértékben megnőtt adósság és egy elkúrt több éves gazdaságpolitika következménye akár húsz évre is szólhat, persze egyre gyengülő mértékben(onnantól, amikor a gazdaságpolitika már OK. Abba pedig pláne nem gondol bele, ha azt a "szólásszabadságot" is átveszik kedvencei ami most a németeknél van, akkor még a tiltakozása is ugrott. Nincs is hol és büntetendő is. Baszhatja a jogállamát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!