Völner Pál: Megszűnik a börtönbiznisz

2020. november 26. 18:19

A börtönviszonyok miatt az elítélteknek járó kártalanításokból előbb az áldozatok kárigényét elégítik ki – mondta az államtitkár.

2020. november 26. 18:19

Megszűnik a börtönbiznisz; a börtönviszonyok miatt az elítélteknek járó kártalanításokból előbb az áldozatok kárigényét elégítik ki –ismertette Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna híradójában csütörtök délután. A közelmúltban benyújtott vonatkozó törvényjavaslat szerint a rabok kártalanítási igényeit először a büntetés-végrehajtás (bv) bírálja el, és ha bv azokat nem tartja jogosnak, a büntetés-végrehajtási bíróhoz lehet fordulni, aki először megkeresi a korábban eljáró bíróságokat, hogy van-e olyan megítélt áldozati kárigény, amelyet ki kell a kártalanítási összegből elégíteni. Csak ezt követően rendelkezik az összeg kifizetéséről az elítélteknek – magyarázta Völner Pál.    

Hozzátette: az elítéltnek járó kártalanítás kifizetése előtt az igazságügyi tárca is utánajár annak, van-e az elítélttel szemben érvényesíthető sértetti követelés. Az M1 aktuális csatorna híradójában elhangzott: az Országgyűléshez benyújtott törvényjavaslat célja, hogy elejét vegyék a visszaéléseknek, továbbá, hogy a rabok kárigényét egy többlépcsős folyamatban bírálják el, és a megítélt pénzből először az áldozatokat kártalanítsák.    

Völner Pál szerdán közölte az MTI-vel, hogy az Igazságügyi Minisztérium benyújtotta a börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárással összefüggő visszaélések megszüntetéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslatot. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy megállítsa „a többmilliárdos iparággá változott börtönbizniszt” az eddigi szabályozás reformjával, emellett a bűncselekmények áldozatainak segítését, igényeik érvényesítését helyezi a középpontba.

(MTI)

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janice
2020. november 27. 08:11
Ezzel az akcióval pont ott vannak a károsultak ahol a semmit osztogatják.A károsultak tehát semmit nem kapnak!Mert hol van az a hülye elítélt aki kártérítést kér csak azért hogy az áldozat megkapja? Ez megint egy fidesz lufi.
Pipas2
2020. november 27. 00:49
Magyar Győrgyöt már megütötte a guta?....vagy tökönszúrta már magát?
jóember
2020. november 26. 21:57
Ez elég gyengére sikerült, mondhatni fából vaskarika. Továbbra is jár a kártérítés a bűnözőnek amiért börtönben van, ez itt a fő probléma, továbbra is az ő jogai a fontosabbak nem az áldozaté. Az igazságszolgáltatás most sem látja az áldozatot csak az elkövetőt. Azzal, hogy átcsatornázzák a kifizetést az áldozathoz, attól az még a bűnöző pénze lesz mert neki ítélték. Ez alapvető erkölcsi ellentmondás, az államnak fontosabb a bűnöző jóléte mint a jogkövető polgár, ez a törvény továbbra is erről szól, ez az üzenete.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. november 26. 19:42
A libsi jogvédők végre nem nyúlhatják le a közpénzt .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!