Mit érhet a magyar válogatottnak az NL-csoportelsőség?

2020. november 17. 08:44

Röviden: nagyon sokat. Nagyobb lenne a sansz a világbajnokságra és a megítélésünk is tovább javulna.

2020. november 17. 08:44
null

A magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligájában az utolsó forduló előtt a 2. helyen áll csoportjában, de ha több pontot szerez itthon a törökök ellen, mint a mieinket az egymás elleni meccsek miatt megelőző orosz csapat Szerbiában, akkor Marco Rossi együttese nyeri meg a B-liga 3. csoportját – mit érhet a csoportgyőzelem? – teszi fel a kérdést a Nemzeti Sport.

Ahhoz, hogy lássuk az utolsó forduló valódi tétjét, először is azt kell leszögezni, hogy a Nemzetek Ligájából két olyan csoportgyőztes csapat vb-pótselejtezős kvótát szerez, amelynek a jövőre kezdődő világbajnoki kvalifikáció során ez nem sikerül. A 2021 márciusában induló európai vb-selejtezőkön 55 ország vesz részt, ebből 13-an juthatnak ki a 2022-es katari vb-re. idén december 7-én tartják meg a selejtezők sorsolását, a magyar válogatott a legfrissebb számítások szerint, a világranglista alapján minden bizonnyal a harmadik kalapból várhatja a sorsolást. A selejtező első szakaszában tíz csoportban küzdenek a csapatok, a tíz csoportgyőztes egyenes ágon kijut a tornára, a tíz 2. helyezett és a Nemzetek Ligájából érkező két csapat pedig három különböző ágon mérkőzik meg – az idei Eb-pótselejtezőkhöz hasonlóan – a maradék három helyért.

Kis számolgatás

Amennyiben feltételezzük, hogy a Nemzetek Ligája A-divíziójának csoportgyőztesei – jelen állás szerint Olaszország, Belgium, Franciaország és Németország – a vb-selejtezőkön is az 1–2. helyen végeznek csoportjukban, akkor a B-liga két legjobb csoportelsője juthat pótselejtezős helyhez, ha egyenes ágon ezt nem sikerül majd kiharcolnia. A B-divízióban az 1. és a 4. csoport nyertese (várhatóan Ausztria és Wales vagy Finnország) már biztosan több ponttal zár, mint a magyar válogatott, amelynek legjobb esetben is 11 pontja lehet a végelszámolásnál. Ráadásul még a 2. csoport elsője is a mieink elé kerülhet, hiszen Skóciának 10, Csehországnak 9 pontja van az utolsó forduló előtt – írják.

Viszont abban bízhatunk, ha nem is sikerül a legjobb csoportelsők között végezni, hogy az említett csapatok közül egy vagy akár több a vb-selejtezős csoportjában első vagy második lesz, már csak azért is, mert Ausztriát és Walest is a 2. kalapból sorsolják majd ki. Abban az esetben ugyanis az első helyének köszönhetően meglesz az esélye Marco Rossi együttesének a vb-pótselejtezős kvótára – már ha egyenes ágon nem sikerül legalább a pótselejtezőt elérnie. Azt fontos leszögezni, hogy ha most Oroszország mögött végez a magyar válogatott, akkor az NL révén már nem marad esélye a vb-pótselejtezőre – írja a Nemzeti Sport.

Ugyanakkor az első helynek lehet még egy további tétje: a csoportelső feljut az A-ligába. Ez azért lényeges, mert ha nem változik a Nemzetek Ligája tétje és lebonyolítása, akkor a 2024-es, németországi Eb előtt jó eséllyel pótselejtezős helyet szerezhetünk az NL A-divíziójából, ahogy azt Izland is tette, annak ellenére, hogy az előző kiírásban pont nélkül zárta a csoportját Svájc és Belgium mögött. Egyelőre sok a kérdőjel, de az biztos, hogy a magyar válogatott nemzetközi megítélése sokat javulna, ha a Nemzetek Ligájában élen tudna végezni a B-ligás csoportjában, és azzal feljutna a legjobbak közé.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vip era
2020. november 17. 14:09
A csoportelsőség már nem a saját kezünkben van.Az oroszok ha nyernek elsők.Bármi lesz is szép volt fiúk! 3 hónappal ezelőtt nem sokan tippelték,hogy kijutunk az EB-reés azutolsó forduló előtt,reális esélyünk van feljutni az A-ligába.
JMoflicheque
2020. november 17. 13:20
Valóban sokat érhet, de van-e esélye annak a csapatnak, amelyik elengedte négy legjobb játékosát??? Nem hiszem, de így is túlteljesítettek a fiúk! A reális elvárásokat felülmúlva megvan az eb és megvan a bennmaradás az NL B csoportban maradás. Hab lenne a tortán, ha a "B" csapat elérné a NS-ben leírtakat. A többi csapatot is sújtják azok a körülmények, amik minket sújtanak. vilit, sallait, szoboszlait, gulácsit lehet, hogy tudjuk pótolni. A futógépeket Nagy Ádámot és Sügért biztos nem tudnánk...............
bajai
2020. november 17. 09:30
Az oroszok feltehetőleg verik a szerbeket. Így náluk nem szerezhetünk több pontot.
DrPepper
2020. november 17. 09:15
Kár, hogy Szoboszlai szerdán nem játszhat. Szerdán csak nyerhetünk. nem beszélve arról, hogy ma már csak ilyen módon van lehetőség sztárcsapatok fogadására a Puskásban - remélhetőleg már nézők előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!