Drágulás: furcsa szerződések a fővárosi városüzemeltetőnél

2020. november 17. 15:00

Jócskán többe kerül a CEU bécsi költözését is menedzselő Walter Katalin által vezetett fővárosi vagyonkezelő holdingnak a könyvvizsgálói feladatok ellátása, miután az előző megbízás meghosszabbítása helyett új közbeszerzést írtak ki – tudta meg lapunk.

2020. november 17. 15:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Jogszerű, ám sajnálatos – hangzott el a Fidesz részéről a Fővárosi Közgyűlésben a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. (BVH) egyik közbeszerzési eljárásával kapcsolatban. Az ügy lényege, hogy a BVH könyvvizsgálói feladatait 2018 óta ellátó BDO Magyarország Kft.-nek még egy évig érvényes szerződése volt a munkára, de ezzel a lehetőséggel, pontosabban az opció lehívásával a vagyonkezelő nem élt.

Ez azért problémás, mert a könyvvizsgáló cég még 12 hónapig a korábbi áron végezte volna el a megrendelt munkát a Walter Katalin vezette holding számára, azonban a BVH mégis új közbeszerzést írt ki. Úgy tudjuk, ez a vezérigazgató határozott döntése volt, s a korábbinál jóval drágább, mintegy 180 millió forintos keretösszeggel pályáztatta meg a feladatot. Csakhogy a tenderen ugyancsak a BDO nyert, ám az eddiginél hatvan százalékkal drágább ajánlattal.

A Fidesz szerint a főváros jövőre 11,6 millióval fog többet fizetni ugyanazért a szolgáltatásért, ugyanannak a vállalkozásnak.

„Ez így nem vállalható, legalább egy tárgyalást megérne lefolytatni a céggel. Nagyon rossz az egész ügy üzenete, még ha nem is feltételezzük, hogy Walter Katalint rossz szándék vezérelt volna. Ettől függetlenül a tények azok tények” – hangzott el a közgyűlési vitában a kormánypárti frakció részéről.

A XVI. kerület polgármestere, Kovács Péter a vitában egyenesen azt mondta: a forgatókönyv az lehetett, hogy a továbbiakban ne a BDO, hanem egy külföldi érdekeltségben lévő cég kapja meg a könyvvizsgálati jogot, ráadásul dupla áron. „A három beérkező érvényes ajánlat közül az egyik éppen a becsült értéknek megfelelő, 180 milliós ajánlatot tett. De hiba csúszott a számításba, s az eddigi könyvvizsgáló is beadott egy ajánlatot, ráadásul egy olcsóbbat, mint a külföldi” – részletezte véleményét Kovács Péter.

A Fidesz szerint azért is problémás az ügy, mert

egyébként a városvezetés lépten-nyomon azt hangoztatja, semmire sincs pénze.

A megbízásról szóló előterjesztést végül elfogadta a közgyűlés baloldali többsége, Karácsony Gergely főpolgármester érdemi megjegyzést nem fűzött a felvetésekhez.

A holding vezetésének alighanem egy másik ügyben is magyarázkodnia kellene. Információink szerint ugyanis a közgyűlés által elfogadott közbeszerzési terv alapján legfeljebb három hónapos határozott időtartamra szóló szerződést köthetne pénzügyi eszközeinek, azaz leánycégeinek a piaci értékelésére a holding. Erről még a nyár folyamán döntött a testület.

Csakhogy a szeptember 8-án megjelent közbeszerzésben e munkára végül 48 hónapos megbízást adna a BVH. Vagyis három hónap helyett két évre keresett partnert az átvilágítási tevékenység elvégzésére, ráadásul hosszabbítási opcióval.

Úgy tudjuk, a nyertes ajánlattevő a nemzetközi tulajdonú PWC Kft. lett, 46 millió 750 ezer + Áfa értékben tett ajánlatával. A könyvvizsgálói megbízással együtt azonban ez a lépés akár több tízmilliós többletkiadást is jelenthet a fővárosnak. Ezt pedig az amúgy is veszteséges leánycégeken keresztül lényegében a Fővárosi Önkormányzat fizetné meg.

Megkerestük a városüzemeltetési holdingot is, ahonnan az önkormányzathoz irányítottak minket. Onnan a könyvvizsgálói megbízás kapcsán arról tájékoztattak, hogy az opciós jogot a „tagvállalatok új vezetőivel történt egyeztetések alapján, a BVH Zrt. nem kívánta érvényesíteni, ezért került nyílt közbeszerzési eljárás kiírására sor”. A procedúra révén ismét a BDO nyert, a 124,8 millió forintos összeg tartalmazza 3 évre az összes tag- és unokavállalatra az összes szolgáltatást. Ám csak az idei évre vonatkozóan

nagyságrendileg 8,5 millióval fizet többet a teljes BVH-csoport, mintha lehívták volna az opciót az idei áron.

Ami a közbeszerzési tervet illeti, a Főváros szerint annak nem része a megkötendő szerződés időtartama. A 3 hónapos hivatkozás a teljesítési határidőre vonatkozik és nem a szerződés időtartamára, ezért nem indokolt emiatt a közbeszerzési terv módosítása, illetve ez jogilag nem okoz problémát – magyarázták.

Walter Katalin egyébként komoly pedigrével érkezett a BVH élére. Dolgozott korábban a McKinsey and Company tanácsadó cégnél Frankfurtban és Budapesten, nemzetközi nagyvállalatok pénzügyi, befektetési, szervezeti stratégiáját menedzselte, továbbá az Erste Bank és a Citibank lakossági üzletágának integrációját, majd az Allianz közép-kelet-európai vezetőjeként 11 ország értékesítési tevékenységét irányította.

A politikában is megmerítkezett: alapítója volt a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesületnek, majd 2013-tól másfél évig volt az exkormányfő kabinetfőnöke az azóta megszűnt Együttben. Tavaly szeptemberben fogadta el a CEU felkérését, hogy irányítsa az egyetem Bécsbe költözését. Ezt követően került a városüzemeltetési holding élére, Karácsony hívására.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
villogókékfog
2020. november 18. 08:31
Én sajnalom a legjobban, de ezek csak a fehérterrorból értenek.
Rocktoberi
2020. november 18. 06:36
Magyarul a 60% többletköltséggel valakik jól járnak az önkormányzatnál is.
bagira
2020. november 18. 02:36
Karácsonyék dk megválasztásuk óta nem fővárost vezetik hanem kormánnyal hadakoznak , állandóan a fővárosiak pénztárcájában turkálnak . Választók ezt akarták megkapták , fizessenek.
nempolitizálok
2020. november 17. 20:01
"A XVI. kerület polgármestere, Kovács Péter a vitában egyenesen azt mondta: a forgatókönyv az lehetett, hogy a továbbiakban ne a BDO, hanem egy külföldi érdekeltségben lévő cég kapja meg a könyvvizsgálati jogot, ráadásul dupla áron. " Ha nyernek 2022-ben a ballibsik országosan ez lesz. Ezek 2010-ben is a korrupcióba buktak bele. Kurvasokba kerül a külföldi politikai támogatás és jó sajtó a nemzetközi médiában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!